Λέκκας: Η πόλη της Καρδίτσας έχει πλημμυρίσει κατά 85%, ο κάμπος κατά 68%

«Θα χρειαστούν μεγάλες προσπάθειες για να σταθεί ξανά στα πόδια της»

«Η πόλη της Καρδίτσας έχει πλημμυρίσει κατά 85% και ο κάμπος έχει πλημμυρίσει κατά 68%» είπε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την επέλαση του κυκλώνα Ιανού στην Καρδίτσα, με τις εικόνες να θυμίζουν βιβλική καταστροφή. 

Ιανός: Βιβλικές καταστροφές στη Θεσσαλία – Τρεις νεκροί, μία αγνοούμενη

«Θα χρειαστούν μεγάλες προσπάθειες για να σταθεί ξανά στα πόδια της» πρόσθεσε, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Ιανός: «Κτηνοτρόφος στον Παλαμά έβαλε το κοπάδι σε βάρκα για να το σώσει»

Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρέπει να ληφθούν γενναία μέτρα για να μπορέσει να ανακάμψει και να αποκατασταθούν οι ζημιές. 

Ιανός: Κραυγή αγωνίας από τους συγγενείς της αγνοούμενης- Τι είπαν στο Star

«Οι δρόμοι στον ημιορεινό όγκο και τα Άγραφα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Υπάρχουν τεράστια κατολισθητικά φαινόμενα, τεράστιες διαβρώσεις και κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα να έχει αποκοπεί ή να λειτουργεί με μεγάλη δυσκολία όλο το ορεινό δίκτυο.

Αυτός ο χώρος είναι ο τροφοδότης του κάμπου της Καρδίτσας» σημείωσε ο κ.Λέκκας. 

Αυτή τη στιγμή, έχουν γίνει 100 κατολισθήσεις και υπάρχουν 10 αποκομμένα γεφύρια και άλλα 30 στον ορεινό όγκο, εξήγησε ο καθηγητής. 

«Υπάρχουν τρόποι να αποκατασταθεί προσωρινά η κυκλοφορία, ίσως με κάποιες σιδερένιες καταστροφές, αλλά πρέπει να μπει καινούρια φιλοσοφία στον σχεδιασμό με βάση τις εξελισσόμενες γεωδυναμικές διεργασίες και την κλιματική κρίση» κατέληξε ο Ευθύμης Λέκκας. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top