Μαγιορκίνης: Υπό πίεση το σύστημα Υγείας - Ανησυχία για την Αττική

Πότε θα έχουν αποτελέσματα τα μέτρα

Την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στην Αττική και την πίεση που δέχεται το δημόσιο σύστημα υγείας με τον αυξημένο αριθμό των ασθενών από κορωνοϊό εξέφρασε κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Κορωνοϊός - Ελλάδα: 339 νέα κρούσματα - Στο «κόκκινο» ξανά η Αττική

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, η αύξηση των κρουσμάτων εμπίπτει με την επιστροφή των αδειούχων από τις διακοπές, σημείωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, καταγράφονται τάσεις υπέρβασης από την προηγούμενη εβδομάδα και διπλασιασμός στην Αττική, στοιχεία που ανησυχούν, αλλά και πιέζουν το σύστημα Υγείας, ενώ τόνισε για ακόμη μια φορά ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναναστροφές τους.

Νέα μέτρα ανακοίνωσε για την Αττική ο Χαρδαλιάς!

Πότε θα φανούν τα αποτελέσματα των μέτρων

Ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε και το πότε θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή των πρόσφατα ειλημμένων μέτρων.

Όπως είπε, τα πρώτα αποτελέσματα στον αριθμό των κρουσμάτων θα φανούν τις πρώτες δέκα ημέρες με δύο εβδομάδες από τη λήψη τους.
Ωστόσο, στον αριθμό των διασωληνωμένων αυτό θα χρειαστεί λίγο καιρό παραπάνω και συγκεκριμένα σε 20 με 30 ημέρες.

Παγώνη: Οι τρεις παράγοντες που θα φέρουν το lockdown στην Αττική

Ανησυχία για την Αττική – Πάνω από 1 ο δείκτης μετάδοσης

Ο δείκτης μετάδοσης, όπως εξήγησε, εξαρτάται από τις μετρήσεις που βλέπουμε 10 μέρες πριν. Δεν έχουμε καλή εκτίμηση για σήμερα, όμως, φαίνεται ότι κινείται γύρω από το 1.

Για την Αττική, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι έχει ανέβει λίγο πάνω από το 1, όμως το πού θα «κλειδώσει» ο δείκτης θα είναι σίγουρο σε 10 μέρες.

«Όλα τα αστικά κέντρα είναι εκκολαπτήρια, δεν είναι κάτι που μας εκπλήσσει», είπε.

Τι ανέφερε για τη Λέσβο

Για τη Λέσβο επεσήμανε ότι υπάρχει σχέδιο για μαζικά τεστ και ειδικά διαμορφωμένους χώρους περίθαλψης. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 4.500 τεστ, εκ των οποίων τα 187 βγήκαν θετικά.

Τι είπε για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Αναφορικά με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι εκείνο της εταιρείας MODERNA βρίσκεται στη φάση 3 και είναι βασισμένο σε αντιγόνα για καταπολέμηση του ιού.

Έχουν πάρει μέρος στις κλινικές δοκιμές πάνω από 25.000 εθελοντές, ενώ ο στόχος είναι να συμπληρώσουν τους 30.000.

Κανείς, ούτε οι εθελοντές ούτε οι γιατροί, δε γνωρίζει ποιος παίρνει το εμβόλιο ή το placebo. Αν δεν υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες το εμβόλιο θα προχωρήσει στο στάδιο της αδειοδότησης.
 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top