Κεραμέως: Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν όλα τα σχολεία

Τι ανέφερε η υπουργός Παιδείας για τη λειτουργία τους

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Στις 14 Σεπτεμβρίου το άνοιγμα των σχολείων - Την Τρίτη η ανακοίνωση

Όπως ανέφερε αναλυτικά η κ. Κεραμέως στη συνέντευξη Τύπου αναφορικά με την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων για τη νέα σχολική χρονιά, εν μέσω κορωνοϊού, αυτή αναμένεται να γίνει με όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη της υγείας των μαθητών.

Η υπουργός τόνισε ότι η αρχική απόφαση για επαναλειτουργία των σχολείων άλλαξε από τις 7 στις 14 Σεπτεμβρίου, καθώς δε έχουν επιστρέψει όλοι οι μαθητές από τις διακοπές τους.

Σχολεία – Κεραμέως: Απουσία σε όσους μαθητές δε φορούν μάσκα

Όπως τόνισε για μια ακόμη φορά η κ. Κεραμέως, το σχέδιο λειτουργίας των σχολείων βασίζεται εκ νέου στην εισήγηση και τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, η οποία έλαβε υπόψιν τα τελευταία επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι έτοιμο για τη νέα σχολική χρονιά, μία διαδικασία προετοιμασίας που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες, ενώ για την ομαλή έναρξη των σχολείων το υπουργείο:

-    Έχει ήδη ολοκληρώσει προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, πιο νωρίς από όλα τα τελευταία χρόνια.

-    Έχει απλοποιήσει τις διαδικασίες, ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να αναλάβουν υπηρεσία εντός σχολείου και να μην χρειάζεται να πηγαίνουν πρώτα στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, που συχνά βρίσκεται σε άλλη περιοχή ή άλλη πόλη.

-    Η παράδοση βιβλίων έχει γίνει στην ώρα της.

-    Ολοκληρώθηκαν οι πρώτοι στη χώρα 4.500 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.

-    Εκδόθηκαν νέοι προσωρινοί πίνακες για μόνιμους διορισμούς στη Γενική Εκπαίδευση, τη βάση για τους 10.500 μόνιμους διορισμούς που βαίνουν προς ολοκλήρωση.

Τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στα σχολεία

1.     Χρήση μάσκας

Η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από Νηπιαγωγείο έως και την τρίτη Δημοτικού.

Η Κυβέρνηση διαθέτει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.
 
2. Ενημέρωση και οδηγίες

Είναι έτοιμες οι επικαιροποιημένες οδηγίες που θα σταλούν στα σχολεία, οι οποίες θα δημοσιευθούν επίσης στον ισότοπο του ΥΠΑΙΘ. Έχει δρομολογηθεί και η συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, στο πλαίσιο της οποίας γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγήσουν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης και βεβαίως την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
 
3. Αντισηπτικά στο σχολείο - Σχολαστικός καθαρισμός

Με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα σας τα αναλύσουν εν συνεχεία ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Πρόεδρος ΚΕΔΕ.
 
4. Ενίσχυση ολοήμερου σχολείου

Με επιπλέον πιστώσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, με στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες.
 
5. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι από ΕΟΔΥ στα σχολεία

Σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.
 
6. Διαφορετικά διαλείμματα

Με στόχο τον περιορισμό του συγχρωτισμού μεταξύ μαθητικών ομάδων.
 
7. Προσαρμοσμένη λειτουργία στα κυλικεία

Η επιτροπή έχει ήδη δώσει οδηγίες για την προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων.
 
8. Σχολικοί εορτασμοί με μέτρα

Εντός κάθε σχολικού τμήματος.
 
9. Μαθητικοί διαγωνισμοί με μέτρα

Με υποχρεωτική μάσκα και τήρηση λοιπών μέτρων.
 
10. Μη πραγματοποίηση εκδρομών & συνεδρίων
 
11. Επισκέψεις και περίπατοι ανά τμήμα

Οι επισκέψεις (π.χ. σε μουσεία, δημόσια κτήρια) θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.
 
12. Αθλήματα

- Προβλέπονται μικρές, σταθερές ομάδες για τα ομαδικά παιχνίδια.

- Δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.
 
13. Εργαστήρια

- Προβλέπονται σταθερές ομάδες συνεργασίας και

- Καθαρισμός υλικών / εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.
 
14. Αίθουσα πληροφορικής

Καθαρισμός πληκτρολογίου και ποντικιού.
 
15. Μουσικά όργανα

- Καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση

- Ειδικά σε περίπτωση πνευστών οργάνων συστήνεται να τηρείται απόσταση 3 μ.
 
16. Ισχυρή σύσταση για ατομικό παγούρι / νερό

Παρέχεται δωρεάν σε κάθε μαθητή δημοτικού, δημοσίου και ιδιωτικού, δωρεά του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη. Ένα μέτρο για την αποφυγή ανταλλαγής μπουκαλιών, ποτηριών, επαφής στόματος με τη βρύση, που, μειώνοντας τη χρήση πλαστικού, προσφέρει και μία φιλο-περιβαλλοντική λύση.

Ποιοι μαθητές εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας

Κατηγορίες μαθητών που εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

1.    Γενικά εξαιρούνται:

-    Παιδιά́ με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς

-    Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό́ ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους

2.    Στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό.

Τι θα γίνει με τις απουσίες - Ποιοι μαθητές μπορούν να απουσιάζουν δικαιολογημένα

Η απουσία μαθητών και εκπαιδευτικών δικαιολογείται στις κάτωθι περιπτώσεις:

•             Εάν νοσεί από COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του - Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης

•             Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως ορίζεται από την Επιτροπή -Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας

•             Αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το ΥΠΕΣ – Στην περίπτωση αυτή παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι - Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.

Καθορίζονται, βάσει οδηγιών των Ειδικών, οι ομάδες αυξημένου κινδύνου στις οποίες, εφόσον ανήκουν μαθητές, μπορούν να απουσιάζουν δικαιολογημένα:

1.            Μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από 6 μήνες από την ολοκλήρωσή της

2.            Μαθητές μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 12 μήνες

3.            Μαθητές μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 24 μήνες

4.            Μαθητές με δρεπανοκυτταρική αναιμία

5.            Μαθητές με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (HIV και CD4<500)
 
6.            Μαθητές υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (prednisolone>20mg/μέρα)

7.            Μαθητές με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια

8.            Μαθητές με αιμοδυναμική σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια

9.            Μαθητές με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ιόντωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή παιδιά με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου

10.          Μαθητές με σύνθετα μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα.
 
Για τους εκπαιδευτικούς, οι ομάδες αυξημένου κινδύνου παραμένουν οι ίδιες, όπως έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ (ΚΥΑ, 15 Μαΐου 2020).
 
Κατά την απουσία μαθητών και/ή εκπαιδευτικών, προβλέπεται:

•             Σύγχρονη διδασκαλία και παρακολούθηση μαθήματος εξ αποστάσεως για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο
και

•             Επιπλέον πιστώσεις για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για την παροχή δια ζώσης ή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης
 
Για τις άδειες εργαζόμενων γονέων (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα)

•             Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για άδεια ειδικού σκοπού εφόσον έχουν παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και πρέπει να απουσιάσει από το σχολείο
 
Η λειτουργία Σχολικών Μονάδων θα διαμορφώνεται ως εξής:

•             Σε περίπτωση κρούσματος, θα ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ: θα κλείνει το τμήμα και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών του μαθητή.

•             Προβλέπεται ορισμός υπευθύνων διαχείρισης κρούσματος εντός κάθε σχολικής μονάδας.
 
•             Σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας τμήματος /σχολείου: η λειτουργία θα γίνεται αποκλειστικά μέσω τηλεκπαίδευσης.

Παράκληση να επιστρέψουν νωρίς οι εκδρομείς

Παράκληση προς τους εκδρομείς να επιστρέψουν με τις οικογένειές τους άμεσα, ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις τυχόν ασυμπτωματικών και γενικότερα να σταθεροποιηθεί η επιδημιολογική εικόνα.

Επιπλέον δράσεις

Στο πλαίσιο της Οικονομικής Ενίσχυσης του δομών που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αντιμετώπιση και πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού, έχουν εγκριθεί, μεταξύ άλλων, οι κάτωθι δράσεις:

•             Σημαντική επέκταση Ολοήμερων Σχολείων: Επιπλέον κονδύλι άνω των 100 εκ. ευρώ για την επέκταση των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων, ώστε να μένουν περισσότερα παιδιά στο σχολείο έως τις 4μμ, να απασχοληθούν με μελέτη και δημιουργικές δράσεις καλλιτεχνικής παιδείας, φυσικής αγωγής, πληροφορικής και ξένων γλωσσών, καθώς  και να περιοριστεί η επαφή των παιδιών με πρόσωπα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου

•             Πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών

•             για την κάλυψη όσων κενών προκύψουν από την απουσία εκπαιδευτικών που αποδεδειγμένα ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και

•             για τη διενέργεια αποκλειστικά εξ αποστάσεως μαθημάτων («διαδικτυακά τμήματα»).

Όλα τα παραπάνω επιπλέον των 4.500 μόνιμων διορισμών στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση που ήδη έχουν ολοκληρωθεί, και των 10.500 διορισμών στη γενική εκπαίδευση που βαίνουν προς ολοκλήρωση και ενισχύουν το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης.

•             Αναβάθμιση δημόσιων πλατφορμών (e-class, e-me) μέσα από την ενίσχυση των δικτύων και του ανθρώπινου δυναμικού τους – ενισχυμένο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

•             Εξοπλισμός σχολείων: ενισχύουμε τον τεχνολογικό εξοπλισμό των σχολείων με πάνω από 70.000 φορητές συσκευές (laptop, tablet).

•             Προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως διδασκαλία.

•             Εκπαιδευτική τηλεόραση: δημιουργία εκ του μηδενός «βιβλιοθήκης» μαθημάτων για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση – δυνατότητα για επέκταση.

•             ΑΕΙ: ενίσχυση εκπαιδευτικού προσωπικού για τη διενέργεια μαθημάτων σε ολιγομελείς ομάδες.

• Σε όλο αυτό το σχέδιο, είναι σημαντικός ο ρόλος του Υπουργείου Εσωτερικών και των Δήμων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για την εύρυθυμη λειτουργία των σχολείων, όπως

-              η μέριμνα για το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας

-              η εξασφάλιση στα σχολεία όλων των αναλώσιμων υλικών (μάσκες, αντισηπτικά, σαπούνια, καθαριστικά κτλ)

-              η λειτουργία των σχολικών κυλικείων με εξειδικευμένες οδηγίες.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top