Κορωνοϊός: Ανησυχία από τους ειδικούς - Πόσο κοντά είναι η «κόκκινη γραμμή»

Τι απαντούν στο Star για την αύξηση κρουσμάτων

Οι ειδικοί παρακολουθούν με ανησυχία την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς τις τελευταίες ημέρες ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει τριψήφιος.

Κορωνοϊός: «Πήγαμε διακοπές στην Κρήτη και γυρίσαμε όλοι θετικοί»

Επιστήμονες και λοιμωξιολόγοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους στο Star, αναφέροντας πόσο κοντά βρίσκεται η χώρα μας στην «κόκκινη γραμμή» και τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες από δω και στο εξής. 

Μύκονος: Συλλήψεις και πρόστιμα για το πάρτι εν μέσω κορωνοϊού

Βατόπουλος: «Τα 200 κρούσματα είναι αρκετά για τη λήψη νέων μέτρων»

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου δυτικής Αττικής, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Γενικώς και τα 200 κρούσματα είναι αρκετά για να επιβάλουν τη λήψη μέτρων. Δεν είναι θέμα αριθμού, είναι θέμα ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων και της διασποράς στη χώρα. Είναι αυτό που λεμέ όταν ο δείκτης r είναι πάνω από τη μονάδα. Και είναι χαμηλότερα από τη μονάδα, αλλά την πλησιάζει».

Κορωνοϊός: 269 νέα κρούσματα - Ξανά στο «κόκκινο» Αττική - Θεσσαλονίκη

Βασιλακόπουλος : «Αν περάσουμε τους 40 διασωληνωμένους τη μέρα πρέπει να ανησυχούμε»

Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας -Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, εμφανίστηκε αρκετά προβληματισμένος με την αύξηση των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και εξέφρασε ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας σε περίπτωση που ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών αυξηθεί και άλλο.

«Το μεγάλο πρόβλημα δεν ειναι ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών. Αν συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός και από 28 που είχαμε χθες πηγαίνουμε 6-7 τη μέρα άνοδο, τότε πραγματικά η επιδημία θα έχει ξεφύγει. Αν πάμε 40, 50, 60…», επεσήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Κορωνοϊός: Γιατί στην κορύφωση της πανδημίας ήταν λιγότερα τα κρούσματα

Εξαδάκτυλος: «Αν συνεχίσουμε έτσι θα ξεπεράσουμε τις κόκκινες γραμμές»

Και ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως στις πόλεις.

«Αν συνεχίσουμε έτσι θα ξεπεράσουμε τις κόκκινες γραμμές. Αν ανιχνεύσουμε 500 φορείς σε ένα κρουαζιερόπλοιο δε θα σημαίνει τίποτα. Δεν υπάρχει ένας αριθμός, υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων που συνεκτιμώνται. Αν ανιχνεύσουμε 500 φορείς μέσα σε μια πόλη, τότε θα σημάνει ένας πολύ ισχυρός συναγερμός».

Πόσο προστατεύει η χρήση της μάσκας; 

Σχετικά με τη χρήση της μάσκας και κατά πόσο αυτές προστατεύουν από τον κορωνοϊό τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή για τη σωστή χρήση της μάσκας.

Κορωνοϊός: Επιστροφή στα θρανία με μάσκες και οι φοιτητές με αρνητικό τεστ

«Ένα παιδάκι που δε νοσεί και έχει καθίσει κάτι στην εξωτερική πλευρά της μάσκας, ενέχει τον κίνδυνο να την πιάσει στο χέρι του και να το βάλει στη μύτη ή στο στόμα του. Οι μάσκες δεν προστατεύουν 100%, όμως μειώνουν τη μετάδοση», επεσήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος. 

«Οι μάσκες είναι το αποτελεσματικότερο όπλο που έχουμε αν θέλουμε ανοιχτά σχολεία, ανοιχτή κοινωνία, ανοιχτά εστιατόρια. Δεν υπάρχει κανένας οργανισμός που να αμφισβητεί τη σκοπιμότητα τους», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Από την πλευρά του, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε ότι «Τα παιδιά άνω των τριών ετών μπορούν άφοβα να χρησιμοποιούν τη μάσκα. Η χρήση της μάσκας παίζει και έναν εκπαιδευτικό ρολό». 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top