Κορωνοϊός: Γιατί στην κορύφωση της πανδημίας ήταν λιγότερα τα κρούσματα

Ο καθηγητής επιδημιολογίας Δημήτριος Παρασκευής απαντά στο Star

Για την αύξηση των κρουσμάτων κι αν τα μεγέθη αυτά είναι συγκρίσιμα με την περίοδο του lockdown, μίλησε ο Δημήτριος Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. 

Κορωνοϊός: Ποιες μάσκες προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι για τους μαθητές

Σε ερώτηση της Ελένης Τσαγκά στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star, αν τα μεγέθη είναι συγκρίσιμα καθώς χθες είχαμε 210 νέα κρούσματα και προχθές 260, ενώ στην κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας μεταξύ Απριλίου και Μαΐου σε γενικό lockdown ο ανώτερος αριθμός κρουσμάτων ήταν 150, ο καθηγητής επιδημιολογίας απάντησε: «τα μεγέθη δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμα γιατί διαφέρει ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιούνται καθημερινά. Την περίοδο Μαρτίου- Απριλίου πραγματοποιούνταν περίπου 1.000 τεστ ημερησίως ενώ την τρέχουσα περίοδο πραγματοποιούνται πάνω από 1.000 τεστ ημερησίως».

Ο κ.Παρασκευής τόνισε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων είναι αυξημένος αυτή την περίοδο και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Είναι ανησυχητικό γιατί υπάρχει αύξηση στον αριθμό των νοσηλευομένων αλλά και των θανάτων. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες 10-15 μέρες, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα χαλάρωσης».

Όσον αφορά στο εμβόλιο, είπε ότι θα έκανε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και δημοσίως για να δείξει στον κόσμο ότι είναι ασφαλές.

«Προκειμένου να πάρει έγκριση ένα εμβόλιο περνά από ένα εκτενές φάσμα κλινικών δοκιμών. Η τεχνολογία των εμβολίων είναι παρόμοια με τα προηγούμενα εμβόλια και γνωρίζουμε ότι σε ανάλογες περιστάσεις δεν υπάρχει ανησυχία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους».

Τέλος, ανέφερε ότι να επαναληφθεί η καραντίνα του Μαρτίου είναι ένα σενάριο που δεν αποκλείει, αλλά είναι το τελευταίο μέτρο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αφού έχουν εξαντληθεί όλα τα υπόλοιπα, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Δείτε ολόκληρο το Mεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top