Τσιόδρας για κορωνοϊό: Κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα - Καμπανάκι κινδύνου

«Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να ξεφύγει - Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι»

Δείτε στο video ολόκληρη την έκτακτη ενημέρωση του Σωτήρη Τσιόδρα για τον κορωνοϊό

Μετά από 70 ημέρες και κατ’ εξαίρεση, και λόγω της παρουσίας αυξημένων καταγραφών κρουσμάτων κορωνοϊού στην πατρίδα μας κρίθηκε απαραίτητο να μιλήσει ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, φορώντας μάσκα, εξέφρασε την ανησυχία της επιτροπής των εμπειρογνωμώνων, τονίζοντας πως συνεδριάζει συνεχώς για τις εξελίξεις και εισηγείται προς την πολιτεία σε πολύ δύσκολα θέματα που αφορούν την επιστροφή στην καθημερινότητα. 

Κορωνοϊός: Κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα

Όπως εξήγησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, με βάση βάση το σύνολο των κρουσμάτων, ο στιγμιαίος ρυθμός αναπαραγωγής βρίσκεται στη μονάδα τις τελευταίες ημέρες. «Αυτό είναι σημαντικό και σημαίνει μία επιδημία που διατηρείται. Κάθε κρούσμα δίνει κατά μέσο όρο άλλο ένα. Αν συνεχίσουμε έτσι, κάθε εισερχόμενο θετικό κρούσμα σε έναν πληθυσμό, θα αποτελεί και μία νέα συνεχιζόμενη αλυσίδα μετάδοσης. Έτσι θα οδηγούμαστε σε αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων και κρουσμάτων. Το θετικό είναι ότι δε διαφαίνεται ένα R μεγαλύτερο του 1». 

Aυτό θα ήταν καταστροφικό και θα σήμαινε εκθετική αύξηση κρουσμάτων, δηλαδή ένα δεύτερο κύμα πανδημίας. «Παρ΄όλ΄αυτά ο κίνδυνος υπάρχει και η ανησυχία εντείνεται» τόνισε, προσθέτοντας πως «πρέπει να ρίξουμε το R κάτω από το 1 με τήρηση των μέτρων».

Ενημέρωση Χαρδαλιά: Θα πάρουμε ό,τι μέτρο χρειαστεί για τον κορωνοϊό 

Μέσο αλληλεγγύης η μάσκα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται όχι ως μέσο  αποξένωσης αλλά ως μέσο αλληλεγγύης. 

Κατανόησε πως είναι δύσκολη η χρήση της με τις υψηλές θερμοκρασίες, εξηγώντας ότι πρέπει να γίνεται σωστά. «Τα επιστημονικά δεδομένα όμως την επιβάλλουν, ακόμα και σε εκδηλώσεις που γίνονται σε εξωτερικό χώρο. Η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη χρήση ασπίδας».

Κορωνοϊός: 121 νέα κρούσματα – Ρεκόρ στη Θεσσαλονίκη

Πού οφείλεται ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων

Όπως εξήγησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός ενεργών εστιών στην πατρίδα μας. Αυτό έχει πολλές αιτίες, όπως:

1)    Ο αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και οι πιο στοχευμένοι έλεγχοι

2)    Η αύξηση κινητικότητας πληθυσμού μετά την άρση του απαγορευτικού

3)    Η αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνθήκες στενού συγχρωτισμού όπου δεν τηρούνται μέτρα προφύλαξης και αποστάσεις (δίνοντας ως παραδείγματα αυτά της κρεατοβιομηχανίας, των μπαρ, και των γάμων).

Γεωργιάδης: Μπορεί να επιστρέψουν τα SMS για τον κορωνοϊό!  

Τσιόδρας: «Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να ξεφύγει»

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας έκανε λόγο για μία ξεκάθαρη μετατόπιση θετικών κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες τους τελευταίους δύο μήνες.

Αιτία όπως είπε είναι «η αύξηση των ελέγχων, ο έλεγχος αρκετών ταξιδιωτών νεότερης ηλικίας αλλά και έλεγχος επαφών ανθρώπων που δεν ελέγχονταν στην εποχή του απαγορευτικού».

Ο κος Τσιόδρας εξήγησε ακόμα ότι «τις τελευταίες εβδομάδες ανεβαίνει ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων. Θετικό σημείο είναι ότι δεν έχει εμφανιστεί πίεση στο σύστημα υγείας. Υπάρχει μικρή αύξηση σε νοσηλείες, διασωληνώσεις και ΜΕΘ. Χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν εκθετική αύξηση. Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει. Θέλει εγρήγορση και προσοχή από όλους μας.

Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι από τον κορωνοϊό

«Παρά το νεαρό της ηλικίας τους μπορούν να νοσηλευτούν και να νοσήσουν σοβαρά» προειδοποίησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγώντας ότι «πρέπει να κατανοήσουν ότι αν και σπανίως προσβάλλονται σοβαρά, ακόμα δε γνωρίζουμε ούτε κατανοούμε πλήρως το φάσμα των μακροχρόνιων εκδηλώσεων του ιού».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top