Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα 17 κρούσματα της Αττικής – Πού βρέθηκαν

Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε κλειστούς χώρους

Τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού από το άνοιγμα του τουρισμού καταγράφηκαν χθες στην Αττική, όπου άγγιξαν τα 17, κάτι που έχει κάνει τους ειδικούς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Μάλιστα έχουν εισηγηθεί την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, κάτι που εξετάζει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας. 

Η χαλάρωση των μέτρων, αλλά και τα φαινόμενα συνωστισμού έχουν προκαλέσει ραγδαία άνοδο των εγχώριων κρουσμάτων.

Κορωνοϊός: Πότε πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα;

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα 17 κρούσματα που εντοπίστηκαν χθες στην Αττική, τα 8 εντοπίζονται στον Δήμο της Αθήνας και τα δύο στον Πειραιά. Βρέθηκαν επίσης από ένα κρούσμα στο Χαλάνδρι, την Ηλιούπολη, τη Λυκόβρυση, τη Φιλοθέη, τη Δάφνη, την Παιανία και τα Βριλήσσια. 

Ανησυχητικό επίσης είναι πως στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 88 ασθενείς, οι 50 από τους οποίους βρίσκονται σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Από αυτόν δε τον αριθμό, οι 33 ασθενείς είναι από την Αθήνα και οι πέντε νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 

Κορωνοϊός: 35 νέα κρούσματα στη χώρα - Τα 17 στην Αττική

Επιστήμονες: «Να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους»

Οι ειδικοί με κάθε τρόπο εφιστούν την προσοχή των πολιτών, επαναλαμβάνοντας, πολλές φορές και με δραματικό τρόπο, πως η απειλή του δεύτερου κύματος της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι είναι πιο εμφανής από ποτέ. 

Ο παθολόγος Μάριος Λαζανάς, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε πως η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλους τους κλειστούς χώρους, δηλαδή εκκλησίες, τράπεζες, εμπορικά κέντρα, κτλ. 

Ολική απαγόρευση: Για πρώτη φορά 15αύγουστος χωρίς πανηγύρια

Σημείωσε επίσης πως οι πολίτες είναι ανάγκη να δείξουν ωριμότητα και υπευθυνότητα, προσθέτοντας πως δε χρειάζεται κάθε φορά να υπάρχει η απειλή του προστίμου για να πειθαρχούν στα μέτρα. 

Η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά να κάνει υποχρεωτική της χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. 

«Ο εφησυχασμός είναι ο κύριος εχθρός» σημειώνουν αρμόδια στελέχη και εκδηλώνεται «στα απαράδεκτα -και εξαιρετικά επικίνδυνα για τη διασπορά του ιού- φαινόμενα συγχρωτισμού», τονίζουν. 

Στο τραπέζι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Μέχρι στιγμής έχουν απαγορευτεί τα πανηγύρια, έχει γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές, και έχουν ενταθούν οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 24 μέχρι τις 26 Ιουλίου, έγιναν 2.816 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 198 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 220 πρόστιμα ύψους 86.050 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας καταστημάτων 90 ημερών συνολικά.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι «Όλοι μαζί αντιμετωπίσαμε με επιτυχία το πρώτο κύμα του Covid-19, αλλά ο κίνδυνος δεν έφυγε και δεν πρέπει να ξεχαστούμε τώρα που είναι καλοκαίρι. Όπως ακούσαμε τους ειδικούς όλο αυτό το διάστημα, τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας και τώρα που ανοίγουμε σταδιακά την Ελλάδα σε επισκέπτες».

Tο νέο μήνυμα Μητσοτάκη στα social media για τoν κορωνοϊό

Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θέλει να σκορπίσει τον πανικό, ειδικά τώρα που έχουν ανοίξει τα σύνορα στους τουρίστες. 

Πώς κατανέμονται τα κρούσματα του κορωνοϊού

Από τα 35 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, τα 9 είναι εισαγόμενα. Εξ αυτών τα 4 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου και τα 5 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο. Αναλυτικά:

  • τέσσερα (4) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • δεκαεπτά (17) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας.

Επίσης, δεν ανακοινώθηκε κανένας θάνατος, με τον συνολικό αριθμό θυμάτων του κορωνοϊού στην χώρα να παραμένει στους 202.

Μόνο με αρνητικό τεστ από σήμερα όσοι έρχονται από Βουλγαρία και Ρουμανία

Τέλος σε ισχύ τίθενται από σήμερα τα νέα μέτρα για την είσοδο στη χώρα μας για όσους έρχονται αεροπορικώς από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. 

Κορωνοϊός: Αυστηρότερα μέτρα από αύριο για την είσοδο στη χώρα

Οι ταξιδιώτες από τις δύο χώρες των Βαλκανίων, υποχρεούνται πλέον να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR τεστ), που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους. Από την διαδικασία εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες, οι κάτοχοι άδειας παραμονής και όσοι ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους. Το μέτρο αυτό θα ισχύει ως τις 4 Αυγούστου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top