Τραγωδία Μάτι: Σοκάρουν οι καταθέσεις μαρτύρων - «Μπαλάκι» οι ευθύνες

Όσα είπαν Ματθαιόπουλος και μάρτυρες της επιχείρησης στον εισαγγελέα

Στις ανωμοτί εξηγήσεις στον εισαγγελέα ο Ματθαιόπουλος, πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος που φέρεται να ζητούσε από τον πραγματογνώμονα Δ. Λιότσιο να συγκαλύψει τυχόν ευθύνες ανωτέρων για τη φωτιά στο Μάτι, πετάει το «μπαλάκι» σε όλους τους υπόλοιπους υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν είχε αρμοδιότητα να δίνει εντολές.

Βίωσε στα 16 της την καταστροφή στο Μάτι - Τώρα κυκλοφορεί ποιητική συλλογή

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Κωνσταντίνου Γεώργιζα, σε κάποια σημεία φαίνεται να μη γνώριζε καν πόσες δυνάμεις επιχειρούσαν, ενώ αποκαλύπτει ότι στο κέντρο Επιχειρήσεων υπάρχουν τηλεφωνικές γραμμές οι οποίες δεν καταγράφονται. Επίσης, «δίνει» τον τότε διοικητή του 199 για τη μετακίνηση του πυροσβεστικού οχήματος από την Πεντέλη στην Κινέττα, λέγοντας ότι η δύναμη θα έπρεπε να έχει αντικατασταθεί από μόνιμο προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και όχι από εθελοντές.

Στο τέλος της πρώτης του κατάθεσης, αναφέρεται επίσης στην εκτροπή ελικοπτέρου από την Πεντέλη, μετά από τηλεφωνήματα στελεχών εταιρίας για επικινδυνότητα της πυρκαγιάς σε εκείνη την περιοχή.

Μάτι: Στο φως η κατάθεση Λιότσιου για τις απειλές που δέχθηκε

Η εξήγηση του τότε αρχηγού στο Πυροσβεστικό Σώμα

Ο τότε αρχηγός στο Πυροσβεστικό Σώμα και ένας από τους υπόπτους της υπόθεσης στο Μάτι, θεωρεί στην εξήγησή του στον εισαγγελέα ότι η φυσική του παρουσία στο Συντονιστικό Κέντρο δεν σημαίνει ευθύνη και αρμοδιότητα σχετικά με τις επιχειρήσεις, αποδίδοντας αυτή την ευθύνη στα θεσμικά όργανα.

Μάτι 1

Η επόμενη μέρα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι.

Επίσης, δήλωσε άγνοια για το ποιος έδωσε την εντολή να φύγουν οι δυνάμεις από Πεντέλη για Κινέττα και «πετάει» το μπαλάκι στον διοικητή του 199, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος είχε ενημέρωση για το πόσες δυνάμεις επιχειρούν, αλλά δεν ήξερε πόσες πραγματικά συμμετείχαν στην επιχείρηση καθώς θεσμικά δεν είναι αρμόδιος.

Μάλιστα, αναφέρει ευθέως ότι την επιχειρησιακή ευθύνη την είχε ο Ματθαιόπουλος, υποστηρίζοντας ότι αυτό προκύπτει από πλήθος στοιχείων, όπως οι εντολές που έδινε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εκτροπή του ελικοπτέρου στην Πεντέλη λέγοντας ότι ο ίδιος έδωσε την εντολή εκτροπής, αφού ενημερώθηκε πόσα εναέρια μέσα επιχειρούσαν και πού.

Σοκαριστικές μαρτυρίες αξιωματικών για «μαφία» στην Πυροσβεστική

Στο δεύτερο μέρος της κατάθεσης του αναφέρθηκε εκτενώς στο περιστατικό, ενώ απέδωσε την ελλιπή του ενημέρωση στο γεγονός ότι οι περισσότεροι μιλούσαν μέσω κινητών τηλεφωνώ και όχι ασυρμάτων και γι΄αυτό δεν απέκτησε ποτέ σαφή εικόνα για την πυρκαγιά, αποδίδοντας ευθύνη στον υπαρχηγό επιχειρήσεων και τον διοικητή του ΕΣΚΕ.

Στο τέλος της κατάθεσής του επισημαίνει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι επικοινωνούσαν με τον Ματθαιόπουλο και τον διοικητή του ΕΣΚΕ, οι οποίοι ποτέ δεν του μετέφεραν την ακριβή εικόνα, ενώ όπως ισχυρίστηκε και οι δυο βρίσκονταν συνεχώς κοντά στους ασυρμάτους άρα οι ισχυρισμοί τους περί ελλιπούς ενημέρωσης δεν ευσταθούν.

Μάτι 2

Ένα καντηλάκι στην παραλία στο Μάτι, όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές κατά την καταστροφική πυρκαγιά.

Η κατάθεση μάρτυρα που πετούσε με συντονιστικό ελικόπτερο

Μάρτυρας της μοιραίας ημέρας που πετούσε με το συντονιστικό ελικόπτερο, περιέγραψε τις εντολές που έλαβε, όσα είδε όταν έφτασε στην Πεντέλη, καθώς και ποιους ενημέρωσε.

Φωτιά στο Μάτι: Σοκαριστικές λεπτομέρειες από τη μήνυση του πραγματογνώμονα

Σύμφωνα με όσα είπε στον εισαγγελέα, υποστηρίζει ότι ενημέρωσε για την ένταση και την κατεύθυνση της φωτιάς. Σε ερώτηση για το αν ως συντονιστής είχε ευθύνη να ενημερώσει ότι χρειάζονται ενισχύσεις όταν διαπίστωσε την ανεπάρκεια των επίγειων δυνάμεων, απάντησε ότι ο ίδιος είχε αρμοδιότητα να συντονίζει μόνο τα εναέρια μέσα και δεν ανέλαβε καθόλου χρέη συντονιστή. Όταν ο εισαγγελέας τον ρωτά «τότε τι πήγατε να κάνετε εκεί;», του απάντησε ότι πήγαν εκεί μόνο για μα δουν τη φωτιά και να ενημερώσουν.

Επίσης, περιέγραψε τι είδε όταν έφτασε αργότερα με τζιπάκι στη Λ. Μαραθώνος στις 18:45, λέγοντα ότι εκείνη την ώρα δεν είδε πυροσβεστικά αλλά μόνο έναν τροχονόμο που προσπαθούσε να γυρίσει τα αυτοκίνητα προς Αθήνα.

Τραγωδία στο Μάτι: Ο Ψινάκης ο πρώτος που καλείται στον ανακριτή

Στη συνέπεια περιγράφει όσα είδε και όσους βοήθησε και ισχυρίστηκε ότι έκανε πολλά τηλεφωνήματα και ζητούσε ασθενοφόρα και πυροσβεστικά, ενώ ανέφερε ότι η ΕΜΑΚ έφτασε στις 21:00 και ότι τα πυροσβεστικά άρχισαν να σβήνουν σπίτια στις 21:30. Επίσης, ισχυρίζεται ότι είδε προβολέα στη θάλασσα, ρώτησε και του είπαν ότι ψάχνουν για ανθρώπους στο νερό, ενώ ισχυρίστηκε ότι δε ξέρει γιατί δεν υπήρχαν νωρίτερα στο σημείο πυροσβεστικά, αλλά εκτιμά ότι αν υπήρχαν θα μπορούσαν μα επιχειρήσουν στο Μάτι από τις 19:30.

Επισήμανε, δε, ότι η φωτιά ήταν δύσκολη και κατέληξε εκτιμώντας ότι μπορεί να εκτιμήθηκαν λάθος οι χρόνοι, εξηγώντας ότι συνήθως η πυρκαγιά όταν μπαίνει σε κατοικημένη περιοχή επιβραδύνεται, ενώ σε αυτή την περίπτωση συνέβη το αντίθετο, περιγράφοντας τις ταχύτητες εξάπλωσης εξαιτίας της απορίας βλάστησης.

Εισαγγελική παρέμβαση για τις αποκαλύψεις για το Μάτι

Σε ερώτηση του εισαγγελέα αν ήταν η οικογένεια του στο Μάτι τι θα τους έλεγε απάντησε «Να πάνε στη θάλασσα», ενώ τόνισε ότι δεν ήξερε τη γεωγραφία της περιοχής και δε μπορούσε να φανταστεί ότι κάποιος που βρίσκεται 50μ από τη θάλασσα δε μπορούσε να φτάσει στο νερό. Μάλιστα, εκτιμά πως αν έλεγε στους κατοίκους της περιοχής να φύγουν πιθανώς να υπήρχαν περισσότερα θύματα.

Στην τελευταία ερώτηση ο εισαγγελέας περιέγραψε το χάος στον συντονισμό και ο μάρτυρας απαντά ότι δε ξέρει αν οι εμπλεκόμενοι φορείς συντονίστηκαν.

Η κατάθεση μάρτυρα - συντονιστή εναέριων μέσων

Σύμφωνα με την κατάθεση του δεύτερου μάρτυρα και συντονιστή εναέριων μέσων, στις 19:00 επιχειρούσαν στην περιοχή πέντε εναέρια μέσα, ενώ ισχυρίζεται ότι ο ίδιος πέταξε με δίκη του ευθύνη, καθώς οι απάνεμοι ήταν πολύ ισχυροί.

Αρχικά υποστηρίζει ότι η πορεία της φωτιάς προς τη θάλασσα δε μπορούσε να προβλεφθεί, αλλά μετά από επίμονες ερωτήσεις του εισαγγελέα κατέληξε ότι η διεύθυνση θα μπορούσε να προβλεφθεί, αλλά ο χρόνος όχι.

Εισαγγελική έρευνα και για την ηχογράφημένη συνομιλία

Η εισαγγελία της Αθήνας παράλληλα με την έρευνα την οποία πυροδότησε η ηχογραφημένη συνομιλία μεταξύ πραγματογνωμωνα και πρώην αρχηγού της πυροσβεστικής διενεργεί παράλληλη έρευνα και για την ίδια την ηχογράφηση. 

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Γεώργιζα που επικαλείται δικαστικές πηγές, ελέγχεται η νομιμότητα καταγραφής της επίμαχης συνομιλίας, όπως γίνεται σε περιπτώσεις τέτοιου είδους καταγραφών.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top