Βίωσε στα 16 της την καταστροφή στο Μάτι - Τώρα κυκλοφορεί ποιητική συλλογή

«Προστίθενται συνεχώς βάρη. Τώρα θέλουν να μας γκρεμίσουν τα σπίτια»

Τι είπε στο star.gr για την εμπειρία της στο Μάτι και τη συλλογή ποιημάτων η Νιόβη Τουπάι

Λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση δύο ετών από την τραγωδία στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 102 συμπολίτες μας, μία 18χρονη εξέδωσε συλλογή με ποιήματα από τους ανθρώπους που έζησαν την τραγωδία. Φοιτήτρια ψυχολογίας σήμερα, η Νιόβη Τουπάι μίλησε στο star.gr για την εμπειρία της, όταν ήταν 16 ετών, αλλά και την πρωτοβουλία της να εκδώσει ένα βιβλίο γεμάτο συναισθήματα.

«Ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι με την οικογένειά μου. Κάποια στιγμή καταλάβαμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Βγήκαμε έξω και ακούσαμε κάποιον να ουρλιάζει ότι η φωτιά έχει περάσει τη Μαραθώνος. Τότε καταλάβαμε ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και είδαμε φλόγες. 

Ευτυχώς ήμασταν από τους ανθρώπους οι οποίοι μπήκαμε στο αμάξι και πήγαμε στη Ν. Μάκρη. Αν και τη μεγαλύτερη φωτιά δεν την ζήσαμε από κοντά, ζήσαμε το μετά… γιατί κάηκε το σπίτι μας.

Τραγωδία στο Μάτι: Ο Ψινάκης ο πρώτος που καλείται στον ανακριτή

Από ό,τι έχω ακούσει ήταν σαν την κόλαση την ίδια. Από μακριά βλέπαμε τον καπνό που ήταν ένα τεράστιο σύννεφο. Δεν μπορώ να το περιγράψω. Στο σπίτι μας επιστρέψαμε μετά από δύο ημέρες», είπε. 

Όπως ανέφερε η κ. Τουπάι, η τραγωδία στο Μάτι και ο τρόπος που κλήθηκε να διαχειριστεί την κατάσταση υπήρξε για την ίδια ο καταλύτης, που την ωρίμασε πρόωρα. Δύο χρόνια μετά παραμένουν όπως λέει ο θυμός και η απελπισία για τον τρόπο που έγινε η διαχείριση της κατάστασης.

Εισαγγελική παρέμβαση για τις αποκαλύψεις για το Μάτι

«Ο θυμός και η ανάγκη για δικαιοσύνη παραμένουν ακόμη και σήμερα»

Δύο χρόνια μετά την τραγωδία, σύμφωνα με την κ. Τουπάι, συνεχώς προστίθενται βάρη πάνω από το ψυχολογικό τραύμα, με αποτέλεσμα κανένας από τους κατοίκους να μην έχει χρόνο να επεξεργαστεί μέσα του αυτό που έχει συμβεί. 

«Για παράδειγμα η κυβέρνηση μόλις μας είπε ότι θέλει να μας τσιμεντώσει το δρόμο. Καταλαβαίνετε, μας έχει καεί το σπίτι, μόλις είχαμε αρχίσει να το φτιάχνουμε και μας δήλωσαν ότι υπάρχει ένα καινούριο πλάνο. Θα μας γκρεμίσουν όλα τα σπίτια στον παραλιακό δρόμο και θα χτίσουν από πάνω. Δηλαδή θα μας διώξουν από την ίδια μας την περιοχή», σημείωσε.

Όπως πρόσθεσε, υπάρχει ένα σύννεφο πάνω από το Μάτι συνέχεια. 

Το νιώθεις ότι βράζει μέσα στους ανθρώπους αυτή η ανάγκη για δικαιοσύνη και αυτός ο θυμός. Το νιώθεις ότι είναι εκεί.

Ερωτώμενη τι ήταν αυτό που πυροδότησε μέσα της την ιδέα για τη συλλογή ποιημάτων, η κ. Τουπάι ανέφερε ότι κάθε φορά που βρίσκεται ανάμεσα στους ανθρώπους στο Μάτι, νιώθει ότι κουβαλούν μέσα τους κάτι πάρα πολύ σκληρό, καθώς και ότι οι περισσότεροι δεν έχουν καμία βοήθεια.

«Αν και δεν είχα συγγενείς, είχα σίγουρα γνωστούς ανάμεσα στα θύματα. Πλέον αυτή η κατάσταση είναι ένας θρήνος της κοινότητας. Όλοι νιώθουμε τους ανθρώπους δικούς μας και όλοι στεναχωριόμαστε το ίδιο γι’ αυτούς τους ανθρώπους», σημείωσε.

Ακούστε εδώ την κ. Τουπάι να απαγγέλει το ποίημα «Μ’ αρέσει».

Πώς ξεπήδησε η ιδέα για την ποιητική συλλογή για το Μάτι

Όπως εξήγησε η κ. Τουπάι, το βιβλίο ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες, όταν διαβάζοντας κάποια παλιά ποιήματα, βρήκε κάποια που είχε γράψει λίγο μετά τη φωτιά. Τότε ήταν που σκέφτηκε ότι η συγγραφή υπήρξε για την ίδια μία μορφή ψυχοθεραπείας. 

«Έτσι, σκέφτηκα μήπως και άλλοι άνθρωποι από το Μάτι έχουν κάνει το ίδιο κι έχουν γράψει κάποια συναισθήματα. Ξεκίνησα γενικά να ρωτάω κι έμαθα ότι τελικά αρκετός κόσμος το έχει κάνει. Άρχισα λοιπόν να μαζεύω ποιήματα από μεγάλους και μικρούς από όλες τις περιοχές που έχουν καεί κι έφτιαξα αυτή τη συλλογή», πρόσθεσε.

Τι κοινό έχει η φετινή αντιπυρική περίοδος με αυτή του 2018 πριν το Μάτι;

Σύμφωνα με την κ. Τουπάι, το βιβλίο απευθύνεται τόσο στους κατοίκους του Ματιού, οι οποίοι βίωσαν από πρώτο χέρι τον πόνο, όσο και στους υπόλοιπους που δεν έζησαν την φρίκη. 

«Θέλω όσοι ήταν εκεί, διαβάζοντας τα ποιήματα να βγάλουν από μέσα τους αυτό που νιώθουν, σαν μία ψυχοθεραπεία, ενώ όσοι δεν είδαν την καταστροφή να καταλάβουν λίγο περισσότερο το ψυχολογικό κομμάτι αυτού που έχει συμβεί, γιατί έχει μπει τόσο πολύ η πολιτική μέσα σε όλο αυτό, που έχουμε ξεχάσει το ψυχολογικό κομμάτι», είπε.

Το ποίημα βρίσκεται στο κεφάλαιο του ”Θανάτου” και είναι της Αναστασίας Σπανού, μίας κοπέλας στην ίδια ηλικία με την κ. Τουπάι. «Είναι σαν να μιλάει η ίδια η φωτιά για το πώς αισθάνεται, όταν καίει τους ανθρώπους και τα δάση», είπε. 

Λίγα λόγια για τη συλλογή 

Η συλλογή ονομάζεται «ΜΑΤΙ τα ποιήματα» και περιλαμβάνει 19 ποιήματα, εκ των οποίων τα τρία είναι της κ. Τουπάι, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από υλικό που συνέλεξε από νέους και φίλους από την περιοχή. 

Χωρίζεται σε τρεις ενότητες «Θάνατος - Μελαγχολία - Ελπίδα», που δείχνουν τα στάδια και την πορεία της ψυχικής επεξεργασίας όσων βιώνουν μεγάλες καταστροφές. 

Είναι το ταξίδι που περνάει από αυτά τα στάδια, με το μήνυμα όσοι δεν έχουν περάσει ακόμη στο τελευταίο, να μπουν, γιατί υπάρχει ελπίδα.

Το βιβλίο τυπώθηκε με έξοδα της κ. Τουπάι, έχει κόστος 10 ευρώ και όλα τα έσοδα θα δοθούν σε μία εγκαυματία από την πυρκαγιά στο Μάτι.

«Ήταν από τους σοβαρότερους εγκαυματίες που είχαμε και η τελευταία που βγήκε από το νοσοκομείο. Η ίδια δεν μπορεί να δουλέψει και δεν λαμβάνει κάποια σύνταξη, οπότε δεν έχει χρήματα να επιβιώσει. Όταν μαζευτούν όλα τα χρήματα, σκοπεύω να πάω να τη δω και να της δώσω μαζί και το βιβλίο», είπε.

Σοκ από το ηχητικό ντοκουμέντο για το Μάτι: Άφησαν να καούν Κύθηρα και Μάνη

Η προώθηση του βιβλίου γίνεται κυρίως μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την ίδια. 

«Μπορεί κάποιος να το αγοράσει σε σημεία στο Μάτι και στον Ν.Βουτζά ή να του το αποστείλω εγώ, μετά από προσωπικό μήνυμα στο λογαριασμό μου στο Instagram και στο FB», ανέφερε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top