Κορωνοϊός: Προβληματισμός για την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία

Φόβοι να μη γίνουμε Βαλκάνια

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για μια ακόμα φορά η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας ότι ο κόσμος πλέον δεν προσέχει και κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε στις εικόνες του Μαρτίου, όταν και επιβλήθηκε το lockdown για τον κορωνοϊό.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ σε διάστημα 12 ημερών διπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Κορωνοϊός: Απαγόρευση πανηγυριών πιθανόν και τον Αύγουστο

«Από ό,τι φαίνεται επιστρέφουμε στον Μάρτιο. Από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουλίου από τα 41 πήγαμε στα 83 κρούσματα , δηλαδή καταγράφηκε διπλασιασμός κρουσμάτων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μέσα σε 12 μέρες, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των διασωληνωμένων, καθώς ήταν γύρω στους 7-8 και τώρα έχουμε πάει στους 13», είπε.

Επεσήμανε επίσης πως είναι ανησυχητικό ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που καταλήγουν από κορωνοϊό, κάνοντας ειδική αναφορά στην 18χρονη από τις Βρυξέλλες που πέθανε χωρίς να έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα. 

Kορωνοϊός: Πάνω από 570.000 οι νεκροί παγκοσμίως από την πανδημία

Όσον αφορά στη χρήση της μάσκας, προέβλεψε ότι σε λίγο καιρό θα φορούν όλοι αναγκαστικά στους κλειστούς χώρους για να μη γίνουμε Βαλκάνια. 

«Απ’ ότι φαίνεται πλέον δεν είμαστε προσεκτικοί. Φοβόμαστε μήπως έχουμε την εξέλιξη που έχουν οι άλλες βαλκανικές χώρες», τόνισε. 

Κορωνοϊός: Έλεγχοι παντού για να γλιτώσουμε το δεύτερο κύμα το καλοκαίρι

Σε ερώτηση για το αν το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι έτοιμο για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, η κ. Παγώνη ανέφερε ότι υπάρχει αύξηση των κρεβατιών στις ΜΕΘ, από τα 556 στα 785, ενώ μαζί με αυτά που έχουν δεσμευτεί στις ιδιωτικές κλινικές, ξεπερνούν τα 1.000.

«Χρειάζεται οπωσδήποτε κι άλλη αύξηση των κρεβατιών, αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα, οπότε θα έχουμε διασωληνώσεις» πρόσθεσε, όμως απέκλεισε και αυτή το ενδεχόμενο για γενικό lockdown.

Κορωνοϊός: «Επείγει να αυξηθούν οι έλεγχοι και η επιτήρηση στους πολίτες»

Πάντως η κ. Παγώνη τόνισε πως το δεύτερο κύμα δεν έχει έρθει ακόμα, καθώς ο δείκτης R0  είναι στο 0,30 – 0,35 και προέβλεψε πως αυτό πιθανόν να έρθει στα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου. 

Πρόσθεσε ακόμα πως αν χρειαστεί θα κλείσουν τα beach bar, καθώς όπως είπε δεν είναι δυνατόν να συνωστίζονται εκεί 2.000 – 3.000 άτομα. 

Κορωνοϊός: 27 νέα κρούσματα - Τα 4 στις πύλες εισόδου της χώρας

Τέλος αναφορικά με το εμβόλιο, υποστήριξε πως οι εξελίξεις είναι καλές και πιθανόν τα πρώτα εμβόλια να κυκλοφορήσουν την επόμενη χρονιά. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top