Κορωνοϊός: Έλεγχοι παντού για να γλιτώσουμε το δεύτερο κύμα το καλοκαίρι

Χρήση μάσκας και καθημερινή ενημέρωση προτείνουν οι επιστήμονες

Τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού των τελευταίων ημερών και το αίσθημα χαλάρωσης που παρατηρείται έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό στην κυβέρνηση και στους επιστήμονες, οι οποίοι ζητούν αυστηρότερα μέτρα για να αποτραπεί ένα δεύτερο κύμα πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι. 

Κορωνοϊός: «Επείγει να αυξηθούν οι έλεγχοι και η επιτήρηση στους πολίτες»

Χθες, κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους παριστάμενους υπουργούς να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο στην τήρηση των υφιστάμενων μέτρων προστασία απέναντι στον κορωνοϊό.

Ο πρωθυπουργός δεν πήρε την απόφαση για τη λήψη νέου πακέτου μέτρων, τονίζοντας ότι το υφιστάμενο πλαίσιο είναι αρκετό, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στην πιστή εφαρμογή των μέτρων. 

Κορωνοϊός: Απροσδιόριστα τα κρούσματα σε Πάρο, Λέσβο και Γρεβενά

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν διπλό: εντατικοποίηση των ελέγχων και αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων, ώστε να μην πληγεί ακόμα περισσότερο η πραγματική οικονομία. 

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως οι έλεγχοι θα είναι ακόμα πιο αυστηροί και όπου χρειάζεται θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα. 

Κορωνοϊός: 27 νέα κρούσματα - Τα 4 στις πύλες εισόδου της χώρας

Στο σαφάρι ελέγχων που ξεκίνησε χθες μετά τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, έμφαση αναμένεται να δοθεί στους χώρους όπου παρατηρείται έντονος συνωστισμός, χωρίς να διακρίνεται αν αυτοί είναι κλειστοί ή ανοιχτοί, όπως και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

Στο τραπέζι έχουν πέσει όμως ήδη και νέα μέτρα, με τους ειδικούς να εξετάζουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος εξέφρασε χθες την άποψη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ότι ενδεχομένως να πρέπει να επιστρέψει η ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα, αν και όχι σε καθημερινή βάση.

Κορωνοϊός: Εντολή Μητσοτάκη για ελέγχους παντού και αποφυγή συναθροίσεων

Και όλα αυτά, ενώ χθες άνοιξαν οι απ’ ευθείας πτήσεις από τη Βρετανία στην Ελλάδα, ενώ αναμένεται στις 20 Ιουλίου να ανοίξουν και από Σουηδία. 

Ήδη, 4.500 επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο προσγειώθηκαν χθες (Ηράκλειο, Ζάκυνθος) για πρώτη φορά μετά τη διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης της χώρας τους με την Ελλάδα, οι οποίοι δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους πατώντας επί του ελληνικού -και ασφαλούς- εδάφους. 

Πρόεδρος ξενοδόχων στο star.gr: «Last minute ο τουρισμός στην Αθήνα»

Το αποτέλεσμα των σαρωτικών ελέγχων που θα γίνουν στους Βρετανούς τουρίστες θα κρίνει αν θα παραμείνουν ή όχι ανοιχτά τα ελληνικά σύνορα για τη Βρετανία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό εφόσον ο αριθμός (και το ποσοστό) εκείνων που θα βρεθούν θετικοί είναι χαμηλός και θα περιορίζεται σε λιγότερα από 30-40 κρούσματα τότε με προσοχή και συνεχείς ελέγχους επιδημιολογικής επιτήρησης η τουριστική αγορά της Βρετανίας θα παραμείνει ανοιχτή.

Κορωνοϊός: To δεύτερο κύμα έχει ήδη ξεκινήσει στην Ευρώπη

Ωστόσο, αν τα κρούσματα που τυχόν θα επιβεβαιωθούν είναι πολύ περισσότερα, τότε η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κλείσει εκ νέου τα σύνορα, ζυγίζοντας ότι το κόστος από τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού είναι πολύ σημαντικότερο.

Χθες ανακοινώθηκαν 27 νέα κρούσματα (31 λιγότερα από την προηγούμενη ημέρα), όμως τα περισσότερα ήταν εγχώρια και κυρίως αφορούν την Αττική.

Προμαχώνας: Γύρισαν πίσω όσους δεν είχαν μαζί τους αρνητικό τεστ

Από αυτά, τα 9 ήταν εισαγόμενα, ενώ 8 ήταν αυτά που εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα, που την τελευταία εβδομάδα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Πέντε κρούσματα εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, από ένα σε Ξάνθη, Καστοριά και Πάρο, ενώ πρώτη φορά εντοπίστηκαν δύο κρούσματα στα Γρεβενά. 

Πιο κοντά στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού - Στην τελική φάση οι δοκιμές

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα μεταβεί μάλιστα στην περιοχή Κηπουρειό, όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα για να ξεκινήσει η ιχνηλάτηση και η εξέταση των κατοίκων. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top