Θεσσαλονίκη: «Η αγορά κινείται με την όπισθεν»

Τι λέει στο star.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελή Φιλιππίδη

Τη δεινή θέση στην οποία έχουν βρεθεί οι έμποροι της Θεσσαλονίκης μετά την καραντίνα περιέγραψε μιλώντας στο star.gr o Παντελής Φιλιππίδης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, o τζίρος των καταστημάτων καταγράφει πτώση 30 - 40 έως και 50% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, καθιστώντας δύσκολη την επιβίωση των εμπόρων. 

«Η αγορά κινείται με την όπισθεν, ενώ η εικόνα της είναι συννεφιασμένη όπως ήταν στο ξεκίνημα μετά το lockdown. Ξέραμε ότι ο κόσμος βγαίνοντας από τα σπίτια του επειδή είχε ζήσει στην ουσία το δίμηνο της καραντίνας με 800 ευρώ, δεν θα είχε την οικονομική δυνατότητα να ψωνίσει ή να καταναλώσει. Δυστυχώς τα πράγματα σήμερα είναι πάρα πολύ δύσκολα», σημείωσε.

Βέροια- Πίνακες του Βαρλάμη με τον Απόστολο Παύλο σε βιτρίνες καταστημάτων

Οπως πρόσθεσε, οι καταστηματάρχες δυσκολεύονται να βγάλουν ακόμη και τα τρέχοντα έξοδά τους. «Πόσο μάλλον να πληρώσουν και τις προηγούμενες υποχρεώσεις όπως ορίζει η ΚΥΑ, για παράδειγμα στις 15 του μήνα έπρεπε να πληρώνουμε τις επιταγές του Μαρτίου και στις 30 θα είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε του Ιουνίου. Αυτό δεν είναι απλά δύσκολο, αλλά ακατόρθωτο», είπε.

Ερωτώμενος αν υπήρξαν επιχειρήσεις που έβαλαν οριστικό λουκέτο μετά το lockdown λόγω της πανδημίας, ο κ. Φιλιππίδης ανέφερε ότι ο αριθμός τους ήταν εξαίρεση στον κανόνα σημειώνοντας ωστόσο, ότι η εικόνα μπορεί να είναι διαφορετική στο άμεσο μέλλον. «Η συνέχεια μπορεί να είναι πολύ χειρότερη», τόνισε με νόημα.

Ανοίγουν από 1η Ιουλίου τα θέατρα - Mε 75% πληρότητα και χωρίς διάλειμμα

Περιμένοντας της εκπτώσεις

Αναφορικά με την κίνηση στην αγορά, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου είπε ότι ο κόσμος κυκλοφορεί, αλλά δεν αγοράζει. «Ενδιαφέρονται βλέπουν, γυρνούν γύρω γύρω, αλλά οι περισσότεροι προφανώς σκέφτονται ότι την περίοδο των εκπτώσεων θα είναι φτηνότερα τα προϊόντα. Κάνουν την έρευνά τους και υπολογίζουν λοιπόν ότι κάποτε θα έχουν τα χρήματα που θα τους περισσέψουν», σημείωσε. 

Όπως παρατήρησε πάντως, η αγορά κάνει ήδη προσφορές διατηρώντας τις χαμηλές τιμές από τις ανοιξιάτικες ενδιάμεσες εκπτώσεις που συνέπεσαν με το άνοιγμα των καταστημάτων από το lockdown. «Οι τιμές δεν είναι στο φουλ. Οι περισσότεροι μέσα στην αγορά συνεχίζουν με εκπτώσεις και προσφορές», είπε.

Αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ – Ποιοι θα πληρώνουν φθηνότερα

Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας να μετατοπιστεί κατά ένα 15ήμερο αργότερα η έναρξη των θερινών εκπτώσεων, ο κ. Φιλιππίδης εξέφρασε την αντίθεσή του.

«Το να πούμε να ξεκινήσουν οι εκπτώσεις 15 ημέρες αργότερα, δηλαδή την 1η Αυγούστου δεν νομίζω ότι θα το τηρήσει κανένας, γιατί όλα τα μαγαζιά προσπαθούν μέσω αυτών να προσελκύσουν τον καταναλωτή τους. Προσπαθούν να τζιράρουν χρήματα, να ρευστοποιήσουν προκειμένου να μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Δεν νομίζω ότι έχει λόγο το αίτημα. Πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις για να μπορέσουν να αγοράσουν οι καταναλωτές», είπε.

Κοινωνικός Τουρισμός: Από αύριο οι αιτήσεις για πάμφθηνες διακοπές

Με τα μάτια στραμμένα στους βαλκάνιους τουρίστες 

Αναφερόμενος στον οδικό τουρισμό που έχει ήδη ξεκινήσει στη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Φιλιππίδης σημείωσε ότι ακόμη δεν είναι εμφανής η συνεισφορά του στην τοπική αγορά. 

«Δειλά- δειλά έχουν αρχίσει να έρχονται κάποιοι άνθρωποι από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία ή και τα Σκόπια. Περιμένουμε να τονωθεί αυτή η κίνηση. Για την ώρα πάντως, δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά που περιμένουμε στην αγορά. Δεν γνωρίζουμε ακόμη με τι προθέσεις θα κατεβούν. Μπορεί να έρθουν να κάνουν μόνο τα μπάνια τους και να φύγουν. Όλα είναι υπό έρευνα, υπολογίζουμε, ελπίζουμε. Έτσι κινούμαστε» , τόνισε.

Τι αλλάζει στη λειτουργία των οίκων ανοχής λόγω κορωνοϊού

Όπως εξήγησε, τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολλοί οι επισκέπτες από τα Βαλκάνια και έτσι δημιουργούσαν μία διαφορά στο τζίρο. Ομοίως και φέτος, από τον αριθμό των τουριστών θα εξαρτηθεί αν θα μπορέσει να γίνει αυτή τη διαφορά. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως όπως ξεκαθάρισε, δεν υπάρχουν καλοί και κακοί πελάτες.

«Ό,τι και να ξοδέψουν είναι συν στο ταμείο μας. Φέτος είναι μία χρονιά που μετρούν τα πάντα και το σημαντικότερο είναι να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την επιβίωσή μας», είπε.

Με ραντεβού από τη Δευτέρα στα γυμναστήρια - Όσα πρέπει να ξέρεις πριν πας

Ζητούν τη στήριξη της Πολιτείας οι έμποροι

Τη μετατόπιση των χρεών σε χρόνο που να μπορούν να τα καλύψουν, ζητούν μεταξύ άλλων οι καταστηματάρχες προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν.

«Να επιληφθεί γρήγορα η κυβέρνηση τα χιλιάδες προβλήματα στον κλάδο. Διαφορετικά τα απόνερα αυτής της ιστορίας θα είναι τραγικά, ενδεχομένως χειρότερα και από την περίοδο της οικονομικής κρίσης», εκτίμησε ο κ. Φιλιππίδης.

Φόρος εισοδήματος: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις τροποιητικές δηλώσεις

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ίδιο αίτημα του εμπορικού κόσμου είναι η παράταση του μέτρου της μείωσης κατά 40% στα ενοίκια μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να στηριχθεί ο κλάδος.

«Δεν ξέρω τι θα κάνει το κράτος, ωστόσο ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν προτίθεται να δώσει παράταση στο μέτρο που λήγει τον Ιούνιο.  Χωρίς νέα ΚΥΑ όμως δεν μπορούμε να κάνουμε ιδιωτικές συμφωνίες ο καθένας με τον ιδιοκτήτη του, γιατί δεν θα δέχεται τη μείωση», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top