Βέροια- Πίνακες του Βαρλάμη με τον Απόστολο Παύλο σε βιτρίνες καταστημάτων

«Η τέχνη, ασπίδα στην πανδημία» λέει στο star.gr ο διοργανωτής

Δείτε εδώ φωτογραφίες από τις βιτρίνες στη Βέροια με τα έργα αξίας του Βαρλάμη και τον Απόστολο Παύλο

Μέχρι και τις αρχές του Ιουλίου οι επισκέπτες της Βέροιας μπορούν να συνδυάσουν τη βόλτα τους στην τοπική αγορά, με μία πρωτότυπη έκθεση εικαστικών έργων μουσειακού χαρακτήρα του Μάκη Βαρλάμη, με θέμα τον Απόστολο Παύλο. Πρόκειται για περίπου 15 πρωτότυπους πίνακες του καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα οι οποίες μετά από το συντονισμό του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας παραχωρήθηκαν σε αντίστοιχα καταστήματα σε κεντρικό δρόμο της πόλης, στην οδό Μεγ. Αλεξάνδρου και τοποθετήθηκαν επιμελώς ανάμεσα στα είδη ένδυσης, τα υποδήματα και τα αντικείμενα στις βιτρίνες.

«Αφορμή στάθηκε ο κορωνοϊός. Καθώς απαγορεύονται οι εκθέσεις λόγω της πανδημίας εμείς σκεφτήκαμε αυτό τον τρόπο για να τονώσουμε και την αγορά και βάλαμε έργα του Βαρλάμη με τον Απόστολο Παύλο», εξήγησε στο star.gr ο Παύλος Τροχόπουλος μέλος του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας που είναι αντιπροσωπεύει το έργο του καλλιτέχνη.

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη στο star.gr του Παύλου Τροχόπουλου μέλους του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας που αντιπροσωπεύει το έργο του Μάκη Βαρλάμη

«Πρέπει να βρούμε τρόπους να αντιδράσουμε στο φόβο της πανδημίας, να μη μας αποκλείσει και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε την αγορά. Η τέχνη έχει τρόπους, είναι η φαντασία, η δημιουργικότητα», πρόσθεσε.

«Ελπίδα»: Ένα ψάρι από μέταλλο στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ

Η επιλογή του προσώπου των έργων μόνο τυχαίο δεν ήταν καθώς κάθε χρόνο τον Ιούνιο γιορτάζονται τα Παύλεια στην πόλη, καθώς ήταν ο ιδρυτής της χριστιανικής εκκλησίας της Βέροιας.Τα εικαστικά έργα αποτελούν ένα μικρό μέρος της μεγάλης συλλογής του Βαρλάμη με θέμα τον Απόστολο Παύλο και αν και δεν είναι προς πώληση, έχουν υψηλή αξία. Συγκεκριμένα τα μεγάλα έργα κοστολογούνται από 20.000 έως 30.000 ευρώ, ενώ τα πιο μικρά είναι της τάξης των 6.000- 7.000 ευρώ.

«Αυτό ήταν και το πνεύμα του Βαρλάμη. Ο Βαρλάμης υπολόγιζε πιο πολύ τους ανθρώπους από τα έργα του. Το τολμήσαμε αυτό γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχει αυτή η αναγκαιότητα στην κοινωνία σήμερα και πιστεύουμε ότι η Τέχνη μπορεί να διαδραματίσει αυτό το ρόλο», σημείωσε ο κ. Τροχόπουλος.

Μ. Βρετανία: Θα βοηθήσει η αερογέφυρα στην έλευση τουριστών στην Ελλάδα;

Όπως πρόσθεσε ο κόσμος αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή αυτή την πρωτότυπη έκθεση στην αγορά. «Από το πρωί όλοι είναι ενθουσιασμένοι. Ήδη μας παίρνουν τηλέφωνα και άλλοι καταστηματάρχες που επιθυμούν και επιμένουν να βάλουν στις βιτρίνες τους έργα, όπως επίσης και όσοι καταστηματάρχες δανείστηκαν ήδη έργα και με μεγάλο ενθουσιασμό τα έβαλαν σε ωραίες θέσεις», ανέφερε. 
Όπως παραδέχτηκε ο κ. Τροχόπουλος αυτή η έκθεση ήταν μόνο η αρχή. «Θέλουμε την επόμενη φορά να γεμίσει η αγορά με τα έργα του Βαρλάμη, να γίνει και ένας χάρτης, οπότε και ο επισκέπτης όταν έρχεται να κάνει μία ωραία βόλτα και ταυτόχρονα να βλέπει και την πρωτότυπη αυτή έκθεση», είπε.

Μάχη να μη χαθεί τελείως η σεζόν του τουρισμού στη Χαλκιδική λόγω κορωνοϊού

Ο Απόστολος Παύλος στα έργα του Βαρλάμη

Τα εικαστικά του έργα του Μάκη Βαρλάμη που αφιέρωσε στον Απόστολο Παύλο είναι περίπου 60. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σύγχρονη θεματική συλλογή στον κόσμο.

«Πιστεύουμε ότι αποκτάει και μία επικαιρότητα η έκθεση με τη στροφή που θέλει να κάνει η κυβέρνηση στον θρησκευτικό τουρισμό», ανέφερε ο κ. Τροχόπουλος αναδεικνύοντας μία ακόμη πτυχή της έκθεσης.

Όπως πρόσθεσε, η μεγαλύτερη δυνατότητα που έχει η περιοχή είναι η αξιοποίηση της πορείας του Απ. Παύλου από τους Φιλίππους, στη Θεσσαλονίκη, στη Βέροια, στη Μεθώνη, στην Αθήνα και την Κόρινθο.


«Αυτό το θέμα της πορείας του Αποστόλου Παύλου το διαβάζουν 2,4 δις. χριστιανοί καθώς αναφέρεται στο Ντοκουμέντο στις πράξεις των Αποστόλων που λέει πού πήγε. Τι πιο ωραίο να αξιοποιήσουμε κάτι που είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο», ανέφερε.

Οι αδερφές που «γοήτευσαν» το Χόλιγουντ με τη μουσική τους στο star.gr

Λίγα λόγια για τον Βαρλάμη

Υπήρξε Έλληνας της διασποράς, με καταγωγή από τη Βέροια ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2016 έχοντας αφήσει πίσω του ένα τεράστιο καλλιτεχνικό έργο. 

«Έχουμε εκθέσει και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μεγάλες του συλλογές. Ήταν πολύμορφος καλλιτέχνης και ζωγράφος και αρχιτέκτονας. Υπάρχει και το μουσείο του στην Αυστρία, έξω από τη Βιέννη», τόνισε ο κ. Τροχόπουλος.

Το χαρακτηριστικό του καλλιτέχνη ήταν οι μεγάλες εικαστικές μονοθεματικές συλλογές. Σύμφωνα με τον κ. Τροχόπουλο ο Βαρλάμης είχε αφιερώσει μόνο για τον Μέγα Αλέξανδρο περισσότερα από 1.000 έργα.

Τι είναι το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης» που φέρνει βροχές και χαλάζι

«Ομοίως, το έργο του για τον Απόστολο Παύλο είναι τεράστιο και σημαντικό. Το 2014 παρουσιάστηκε μετά από πρόσκληση του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου στη Βασιλική του Αγίου Παύλου στη Ρώμη, ενώ το 2016 η συλλογή του φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα ολοκληρωμένο έργο που περιλαμβάνει την εικαστική συλλογή για τον Απόστολο Παύλο, τα σχέδια για ένα μεγάλο οικοδόμημα που λέγεται η κρύπτη του Αποστόλου Παύλου και επίσης έχει σχεδιάσει τη διαδρομή «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου- Από τους Φιλίππους μέχρι τη Μεθώνη», είπε ο κ. Τροχόπουλος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top