Κορωνοϊός: «Πιθανό 2ο κύμα τον Σεπτέμβριο λόγω ασυμπτωματικών τουριστών»

Καμπανάκι από τον καθηγητή του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη

Δείτε στο βίντεο την ενημέρωση για τον κορωνοϊό στη χώρα μας την Παρασκευή 19-06.

Ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού στη χώρα μας είναι πιθανό να «χτυπήσει» τον Σεπτέμβριο, αν μπει στη χώρα έστω και μικρός αριθμός ασυμπτωματικών τουριστών, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Κορωνοϊός: Πιθανό εμβόλιο από τη Ρωσία που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία, μιλώντας στο Πρακτορείο FM, μία ενδεχόμενη εισροή πέντε ασυμπτωματικών τουριστών την ημέρα με κορωνοϊό το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, θα μπορούσε να φέρει ένα δεύτερο κύμα αναζωπύρωσης από 19-20 έως τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα από τις μέχρι τώρα προβλέψεις.

Βρετανία: Τουριστική «αερογέφυρα» προς Ελλάδα από τις 4 Ιουλίου

«Ένας ασυμπτωματικός φορέας μπορεί να μολύνει μέχρι 20 άτομα»

Ο κ. Σαρηγιάννης επικαλούμενος ένα μοντέλο που έχει αναπτύξει με την ομάδα του, ανέλυσε και τους κινδύνους που κρύβει φέτος ο τουρισμός.

«Το δεύτερο κύμα μπορεί να προκύψει, αν "χάσουμε" τους ασυμπτωματικούς φορείς που είναι ενεργοί στην κοινότητα και διασπείρουν τον ιό… Ένας ασυμπτωματικός μπορεί να κολλήσει μέχρι και 20 άτομα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κορωνοϊός: Στους 190 οι νεκροί – Πέθανε γυναίκα στην Αλεξανδρούπολη

Απαραίτητος ο συνδυασμός μέτρων

Σχετικά με μέτρα που ελήφθησαν και λαμβάνονται, ο καθηγητής τόνισε ότι «Είναι σημαντικός ο συνδυασμός τους, και όχι μόνο το κάθε μέτρο χωριστά, γεγονός που καταδεικνύει ότι όλοι πρέπει να επιδείξουμε ένα αίσθημα ευθύνης και να εφαρμόσουμε τα μέτρα προστασίας και ως πολίτες και καταναλωτές, αλλά και ως οικονομικοί παράγοντες».

Κορωνοϊός: Νέα μετάλλαξη του ιού αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης

Αναφορικά με το κλείσιμο των σχολείων και των Πανεπιστημίων, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι «Το κλείσιμο των σχολείων και των Πανεπιστημίων τον Μάρτιο έφερε μία μείωση στο βαθμό του επιπολασμού του ιού γύρω στο 18%. Όχι πολύ μεγάλο ποσοστό, με δεδομένο ότι έκλεισαν ξαφνικά όλα τα σχολεία της χώρας. Αυτό όμως συνδυάστηκε με μία πολύ σημαντικότερη μείωση της τάξης του 45% όταν έκλεισαν και οι χώροι αναψυχής. Κι αυτό συνέβη γιατί πολλά παιδιά όταν βρέθηκαν εκτός σχολείου πήγαν στην καφετέρια. Στη συνέχεια το lockdown είχε μία πολύ σημαντική απόδοση της τάξης του 85% στη μείωση των επαφών».

Απαραίτητη η χρήση μάσκας από όλους

Τέλος, αναφερόμενος στους χώρους αναψυχής και τη χρήση μάσκας, ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε ότι «Αν κρατάμε την απόσταση και φοράμε και οι δύο μάσκα έχουμε πιθανότητα να κολλήσουμε ο ένας από τον άλλο (ένας υγιής από έναν φορέα ) γύρω στο 5%. Αν φοράει ο ένας μόνο μάσκα τότε οι πιθανότητες αυξάνονται στο 50-75%».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top