Κορωνοϊός: Ανησυχία επιστημόνων για τα κρούσματα τις επόμενες μέρες

Ποιες περιοχές είναι… covid-19 free;

Δεν κρύβουν την ανησυχία τους οι επιστήμονες για τα διάσπαρτα κρούσματα κορωνοϊού που κάνουν τον τελευταίο καιρό την εμφάνισή τους στη χώρα, αλλά και για ενδεχόμενη αύξησή τους τις επόμενες εβδομάδες, όταν και θα ξεκινήσει και η άφιξη τουριστών από το εξωτερικό. 

Κορωνοϊός: Αρνητικά τα τεστ επιβατών τριών από τις δέκα πτήσεις εξωτερικού

Οι ειδικοί διαπιστώνουν μεγαλύτερη της επιτρεπόμενης χαλάρωση των πολιτών που συνωστίζονται σε καφετέριες και κέντρα διασκέδασης. 

Η προσοχή είναι ιδιαιτέρως στραμμένη στην Ξάνθη, όπου παρατηρείται μια έξαρση κρουσμάτων. Ειδικά χθες σήμανε συναγερμός όταν βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό δύο δάσκαλοι, ο οποίος δίδασκε σε πέντε δημοτικά σχολεία. 

Κορωνοϊός: Νέο κρούσμα στην Αταλάντη - Συνολικά εννέα στη Φθιώτιδα

Τα σχολεία αυτά θα παραμείνουν κλειστά για δέκα μέρες, ενώ άλλοι 80 εκπαιδευτικοί μπήκαν σε καραντίνα. 

Μάλιστα, από τις αρμόδιες αρχές εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν προληπτικά τεστ και στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, όπως συνέβη τις προηγούμενες ημέρες σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους (δικηγόρους, αστυνομικούς κ.ά).

Ξάνθη: Θετικός στον κορωνοϊό δάσκαλος – Έκλεισαν τέσσερα Δημοτικά

Την ίδια ώρα, στην πόλη της Ξάνθης εξακολουθεί να βρίσκεται κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ προκειμένου να συνεχίσει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους και σε δημόσιες Υπηρεσίες.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί επίσης το γεγονός ότι, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το τελευταίο διάστημα 246 άτομα, έσπασαν την καραντίνα των 14 ημερών. 

Εισαγγελική έρευνα για τα κρούσματα κορωνοϊού στον Βόλο

Πέρα όμως από τα εγχώρια κρούσματα, οι Αρχές στρέφουν το βλέμμα τους και στο άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Ιουνίου, όπου θα αρχίσουν να έρχονται ξένοι τουρίστες και θεωρείται βέβαιο, όπως έχουν τονίσει όλοι οι επιστήμονες ότι θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα. Ως εκ τούτου, το θέμα είναι πώς θα αντιμετωπιστούν, ώστε να μην υπάρχει διασπορά στις τουριστικές περιοχές.

Ο χάρτης των κρουσμάτων στην Ελλάδα

Οι ελεύθερες covid-19 περιοχές, που δεν καταγράφουν κανένα κρούσμα είναι τα Γρεβενά, η Ευρυτανία και η Φωκίδα. Οι ειδικοί εκτιμούν πως εφόσον ο κορωνοϊός δεν εισέβαλε σε αυτές τις περιοχές μέχρι τις 23 Μαρτίου που τέθηκε το απαγορευτικό στην κυκλοφορία των πολιτών, αυτό δε θα μπορούσε να γίνει εύκολα το επόμενο διάστημα.

Εντείνεται η ανησυχία στη Λαμία: Οικογένεια με βρέφος θετικοί στον κορωνοϊό

Αντίθετα υπάρχουν έξι περιοχές, οι οποίες μοιράζονται την πρώτη θέση στον αριθμό των κρουσμάτων. 

Πάνω από 50 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού έχουν η Ξάνθη, η Καστοριά, η Κοζάνη, η Λάρισα, η Αργολίδα και το Άγιον Όρος. Μάλιστα, η Καστοριά και το Άγιον Όρος βρίσκονται σε αυτή τη θέση από τον Μάρτιο.

Στη Λάρισα όσο και την Αργολίδα έχουν εντοπιστεί «κλειστές» εστίες επιδημικής έξαρσης, σε οικισμό Ρομά στην πρώτη και σε δομή που φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες στη δεύτερη.

Covid-19: «Όπλο μας η τήρηση αποστάσεων»

Αρκετά επιβαρυμένες από την πανδημία είναι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και άλλες οκτώ περιοχές της χώρας, ο Έβρος, η Θεσσαλονίκη, η Πρέβεζα, η Εύβοια, η Αττική (πλην του δυτικού τομέα), η Αχαΐα, η Ηλεία και η Ζάκυνθος. Σε αυτές η επίπτωση του κορωνοϊού ήταν 10 έως 49 κρούσματα ανά 100.00 πληθυσμού.

Σε 13 επίσης περιοχές της χώρας έχουν καταγραφεί λιγότερα από 10 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Συγκεκριμένα, είναι η Κομοτηνή, το Κιλκίς, η Δράμα, οι Σέρρες, η Πιερία, η Πέλλα, η Άρτα, η Λευκάδα, η Φθιώτιδα, η Κόρινθος, η Μεσσηνία, η Λέσβος και η Χίος.

Κορωνοϊός: Επιβάτης πτήσης εξωτερικού καταγγέλλει ότι κόλλησε στο αεροπλάνο

Υπενθυμίζεται πως χθες ανακοινώθηκαν 11 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 183. Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στις 3.068, 12 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 115 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top