Κορωνοϊός: Στα… χαμηλά ο δείκτης μεταδοτικότητας μετά την άρση των μέτρων

Θετική η εικόνα της καμπύλης τις πρώτες 8 μέρες... κανονικότητας

Θετικά είναι τα πρώτα δείγματα για την πορεία της πανδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας μετά την πρώτη φάση άρσης των μέτρων. Ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού, R0 κρατήθηκε σε χαμηλά επίπεδα τις πρώτες οκτώ μέρες από την άρση των μέτρων, αν και οι ειδικοί επιμένουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. 

Αποφασισμένοι να κερδίσουν τον τουρισμό - Έτσι θα λειτουργούν τα ξενοδoχεία

Τη Δευτέρα 4 Μαΐου έγινε η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις των πολιτών και λειτούργησαν κάποιες εμπορικές επιχειρήσεις. Χθες άνοιξαν επίσης τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα, πλην των μεγάλων εμπορικών κέντρων, και επέστρεψαν στα θρανία οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου. 

Όπως εξήγησε πάντως ο κ. Τσιόδρας, πιο ευκρινής θα είναι η εικόνα για την πανδημία στη χώρα μας από την ερχόμενη Κυριακή και μετά, οπότε και θα έχουν συμπληρωθεί 14 μέρες από την άρση του lockdown. 

Άρση μέτρων: Με κίνηση στους δρόμους και τα καταστήματα η δεύτερη φάση

Τα λίγα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες και προχθές, αφορούν στις τελευταίες μέρες του Απριλίου που ίσχυε ακόμα η καραντίνα και στα στοιχεία που έχουν οι επιστήμονες δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμα οι συνέπειες από την εξόρμηση των πολιτών στις πλατείες και στις παραλίες μετά την άρση των μέτρων. Αυτές αναμένονται να αποτυπωθούν, σε ό,τι αφορά στα κρούσματα στις 23 – 24 Μαΐου.

Θετική η εικόνα από τα τεστ των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ

Ωστόσο, θετική είναι η ευρεία εικόνα των αποτελεσμάτων των τεστ που διενεργούν οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ. Σε σύνολο 2.903 ελέγχων που έγιναν σε ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μόλις δύο ήταν θετικοί.

Ποιες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές – Τι θα γίνει με τις παραλίες

Σε χαμηλά επίπεδα ο δείκτης R0

Ο δείκτης μετάδοσης του κορωνοϊού, ο περιβόητος R0, βρίσκεται επίσης σε χαμηλά επίπεδα, καθώς ο ρυθμός αναπαραγωγής της λοίμωξης κυμαίνεται πλέον στο 0,3 – 0,4, που σημαίνει ότι 100 άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό, μπορούν να τον μεταδώσουν σε 30 – 40. Ο ρυθμός αυτός βέβαια μπορεί να πάρει και πάλι την ανιούσα αν δεν τηρηθούν τα μέτρα προστασίας και οι αποστάσεις. 

Αλλάζει ο τρόπος που θα ψωνίζουμε - Πώς θα δοκιμάζουμε ρούχα

Την τελευταία εβδομάδα ανησύχησαν πολύ τους επιστήμονες οι συγκεντρώσεις σε πλατείες, δρόμους και παραλίες. Μάλιστα όσοι αποφασίζουν για την άρση των μέτρων υποστηρίζουν πως οι συγκεντρώσεις είναι ένας αστάθμητος παράγοντας, ο οποίος όμως μπορεί να εξαλειφθεί. Αυτό μπορεί να γίνει αν για παράδειγμα ξεκινήσει νωρίτερα η επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης, καφέ, μπαρ, κτλ, ώστε ο κόσμος να βγαίνει και να πηγαίνει σε συγκεκριμένο προορισμό με συγκεκριμένες συνθήκες ασφαλείας. 

Έτσι εξετάζεται το ενδεχόμενο να διαφοροποιηθούν οι χρόνοι και οι προθεσμίες που έχουν προσδιοριστεί για την επαναλειτουργία κάποιων κλάδων. 

Επιστρέφουν στα θρανία με μάσκες και θερμομέτρηση οι μαθητές της Γ' Λυκείου

Ζητούμενο είναι να βγουν οι πολίτες έξω από τα σπίτια όπου παρέμειναν σε λιγότερη ή περισσότερη απομόνωση για έξι ολόκληρες εβδομάδες, αλλά να γίνει αυτό με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια.

Πότε θα σημάνει συναγερμός με τον δείκτη R0

Συναγερμός για το R0 θα χτυπήσει στη χώρα μας όταν ο δείκτης καταγράψει άνοδο άνω του 1, καθώς αυτό θα σημαίνει πως αρχίζει και πάλι η εξάπλωση της επιδημίας. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top