Τσιόδρας για μάσκες: «Η μαζική χρήση δε μειώνει τις λοιμώξεις»

Το βασικό μέτρο της φυσικής απόστασης εμποδίζει τη διασπορά του ιού

Τελικά βοηθά ή όχι η χρήση προστατευτικής μάσκας; Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό λέγοντας: «Σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε εικόνες με ανθρώπους που προσπαθούν να πάρουν μάσκες για να προστατευτούν. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Θα μπορούσαν όλοι να φορέσουν μάσκες για να μας βοηθήσουν να επιβραδύνουμε την πανδημία;»

Κορωνοϊός: 82 νέα κρούσματα- Στους 49 οι νεκροί στην Ελλάδα

Ο κ.Τσιόδρας συνέχισε επικαλούμενος τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία που επανατοποθετήθηκε τη Δευτέρα: «εξακολουθεί να συστήνει στους πολίτες να μη φορούν μάσκες προσώπου, εκτός κι αν είναι άρρωστοι με τον ιό ή φροντίζουν κάποιον που είναι άρρωστος από τον ιό».

Τσιόδρας: Πρέπει να συνεχίσει ο εμβολιασμός στα παιδιά κάτω των 2 ετών

«Ειδικές κλινικές μελέτες», όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, «που έχουν εξετάσει τη χρήση μάσκας σε άλλους αναπνευστικούς ιούς, δεν έχουν αποδείξει πως μαζική χρήση μάσκας μειώνει τις λοιμώξεις». «Η χρήση των μασκών», τόνισε, «αυτή τη στιγμή προτείνεται για τους επαγγελματίες υγείας. Το μεγαλύτερο όφελος στη χρήση μάσκας προέρχεται όχι από την προφύλαξη του στόματος των υγιών αλλά της κάλυψης του στόματος και της μύτης των ασθενών». 

Τέλος, επεσήμανε πως «ούτως ή άλλως η χρήση ή όχι μάσκας δεν αναιρεί το βασικό μέτρο της φυσικής απόστασης που όταν τηρείται ευλαβικά, εμποδίζει τη διασπορά του ιού».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top