Κορωνοϊός: Οι επτά βασικές ερωτήσεις που αφορούν την επαφή με τους άλλους

Τι απαντά ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος

Οι πολίτες ρωτούν πώς πρέπει να λειτουργήσουμε στην καθημερινότητα μας, ώστε να είμαστε ασφαλείς εμείς και οι συνάνθρωποί μας, αλλά και τι ισχύει για τις εγκύους σε σχέση με τον κορωνοϊο. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος  δίνει απαντήσεις μιλώντας στο Star.

Κορωνοϊός: Πώς να διαχειριστούμε την ψυχολογία του «Μένουμε στο σπίτι»

1)    Αν δεν έχω συμπτώματα, μπορώ να καλέσω φίλους στο σπίτι για φαγητό , είτε να δούμε καμιά ταινία  είτε  για βραδιά επιτραπέζιων παιχνιδιών;

Αν δεν παρουσιάζει κανένας από την παρέα συμπτώματα, θα ήταν δυνατή μια κλειστή τύπου συγκέντρωση, τριών – τεσσάρων ατόμων, παρόλο που οι συστάσεις για συνωστισμό πολλών ατόμων μαζί είναι σαφείς.

Κορωνοϊός: Αυτά τα συμπτώματα πρέπει να σας ανησυχήσουν

2)    Μεταδίδεται ο ιός από τις σακούλες από τρόφιμα από το Super market ή από σακούλες delivery;

Όταν πάρετε τις σακούλες από το Super market ή το delivery, καλό θα ήταν να πλείνετε άμεσα τα χέρια σας.

Έτσι δε θα κολλήσετε κορωνοϊό: 10 + 4 συμβουλές από τον ΙΣΑ

3)    Οι έγκυες πρέπει να πάρουν επιπλέον μέτρα προστασίας; Mπορούν να πάνε στο σούπερ μάρκετ για ψώνια ή στο φαρμακείο;

Οι έγκυες δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Θα ήταν προτιμότερο να κάθονται στο σπίτι και να μην έρχονται σε επαφή με άλλον κόσμο, εκτός και αν είναι μεγάλη ανάγκη.

Κορωνοϊός: Έτσι πρέπει να καθαρίζετε το σπίτι σας για να προφυλαχθείτε

4)    Αν νοσήσει μία έγκυος τι πρέπει να κάνει; Κινδυνεύει το έμβρυο;

Αν νοσήσει μία έγκυος πρέπει να συμβουλευτεί τον γυναικολόγο της. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται από τη μητέρα στο έμβρυο.

5)    Αν δεν έχω συμπτώματα, μπορώ να επισκέπτομαι τον παππού και τη γιαγιά;

Γενικά καλό είναι να μην επισκεπτόμαστε τους παπούδες και τις γιαγιάδες, καθώς ανήκουν στις ομάδες  υψηλού κινδύνου. Αν δεν μπορούμε και θέλουμε να τους επισκεπτούμε, να το κάνουμε χωρίς αγκαλιές και φιλιά, διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις.

Τα κουνούπια μεταδίδουν τον κορωνοϊό; 3 + 1 χρήσιμες πληροφορίες

6)    Αν δεν έχουμε συμπτώματα ούτε εγώ ούτε ο σύντροφός μου, πώς πρέπει να είναι η συμβίωσή μας; Μπορούμε να κοιμόμαστε μαζί;

Εφόσον κανείς από τους δύο δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα κορωνοϊού, το ζευγάρι μπορεί να συνεχίσει να ζει κανονικά τη ζωή του και να κάνει τις δραστηριότητες που συνήθιζαν να κάνουν.

Covid-19: Ο δεκάλογος σωστής χρήσης του διαδικτύου για να μην «καταρρεύσει»

7)    Αν έχω συμπτώματα ή έχω εκτεθεί σε κάποιον διαγνωσμένο με τον ιό, μπορώ να περπατώ καθόλου εκτός σπιτιού, σε μία αλάνα ενδεχομένως, όταν είμαι σε καραντίνα;

Αυτό μπορείτε να το κάνετε, μόνο εάν και εφόσον δεν συναναστραφείτε με άλλους ανθρώπους στη βόλτα σας.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, με τη Μάρα Ζαχαρέα.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top