Κορωνοϊός: Αυτά τα συμπτώματα πρέπει να σας ανησυχήσουν

Ποιες μέρες είναι επικίνδυνες αν κάποιος προσβληθεί από τον ιό

Τα συμπτώματα του κορωνοϊού που είναι πιο ανησυχητικά επεσήμανε η καθηγήτρια πνευμονολογίας – εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστασία Κοτανίδου. 

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα 21 υγειονομικοί στο Ιπποκράτειο

Όπως είπε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, αυτή τη στιγμή η επιδημία δεν είναι σε πολύ μεγάλη έξαρση χάρη στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, όμως είναι μεγάλος ο πανικός από όλους όσοι ζητούν να κάνουν το τεστ. 

Έτσι δε θα κολλήσετε κορωνοϊό: 10 + 4 συμβουλές από τον ΙΣΑ

Σύμφωνα με την ίδια πολλά κρούσματα είναι ήπια με πυρετό που διαρκεί για αρκετές μέρες. Αυτό δε θα πρέπει να ανησυχήσει κάποιον. Αντίθετα αυτό που θα πρέπει να τον ανησυχήσει είναι όταν έχει δύσπνοια, ταχύπνοια και νιώθει ότι δεν του φτάνει ο αέρας. Τα συμπτώματα δύσπνοιας και χαμηλού οξυγόνου είναι πολύ ανησυχητικά. 

Κορωνοϊός: Έτσι θα λειτουργούν από σήμερα οι εκκλησίες

Εξηγώντας την αντιμετώπιση των βαρεών κρουσμάτων στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός η κα. Κοτανίδου είπε ότι «ανάλογα με τη βαρύτητα δοκιμάζουμε διάφορα αντιϊικά φάρμακα που έχουν δοκιμαστεί σε Κίνα, ΗΠΑ και χώρες της Ευρώπης. Είμαστε προετοιμασμένοι και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα κρούσματα που χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή».

Πρώτη μέρα καραντίνας σε Δαμασκηνιά και Δραγασιά – Πώς είναι η ζωή

Συμπτώματα εμφανίζονται 4-7 μέρες μετά την προσβολή από τον κορωνοϊό

Η κυρία Κοτανίδου εξήγησε ότι «αυτοί που είναι ασυμπτωματικοί (σ.σ. φορείς του ιού), συνήθως όταν πλησιάζουν προς τα συμπτώματα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό».

Κορωνοϊός: Για κάθε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα πιθανόν να υπάρχουν άλλα δέκα

«Από αυτά που έχουμε δει από τη βιβλιογραφία και τα κρούσματα, συμπτώματα εμφανίζονται 4-7 μέρες μετά την προσβολή από τον κορωνοϊό. Αυτές είναι οι επικίνδυνες ημέρες από όταν κάποιος έχει προσβληθεί από τον ιό», πρόσθεσε η κυρία Κοτανίδου.

Στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο κάποιος να νοσήσει εκ νέου αφού νοσήσει για πρώτη φορά από τον κορωνοϊό η καθηγήτρια εξήγησε ότι «δεν έχουμε σαφή επιστημονική απάντηση γι' αυτό. Η γνώμη των περισσότερων είναι ότι δεν μπορεί να νοσήσει ξανά. Υπάρχουν όμως και αναφορές αμφιλεγόμενες. Κατά 99,9% δεν ξανακολλάει, καθώς αναπτύσσονται αντισώματα όταν κάποιος έχει νοσήσει».

Όσον αφορά στα παιδιά, η κυρία Κοτανίδου σημείωσε πως «τα παιδιά που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας έχουν σχεδόν μηδέν πιθανότητα να μην πάνε καλά αν νοσήσουν από κορωνοϊό».

Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι «θα έχουμε φτάσει την κορύφωση» για την κρίση με τον κορωνοϊό λίγο πριν το Πάσχα».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top