Πρώτη μέρα καραντίνας σε Δαμασκηνιά και Δραγασιά – Πώς είναι η ζωή

Ψάχνουν να βρουν το νήμα της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Σε καραντίνα βρίσκονται από σήμερα η Δαμασκηνιά και η Δραγασιά, τα δύο ορεινά χωριά στην Κοζάνη, όπου εντοπίστηκαν αρκετά κρούσματα κορωνοϊού.

Πώς ο κορωνοϊός… χτύπησε τους γουναράδες σε Κοζάνη – Καστοριά

Από το πρωί το κινητό τηλέφωνο που έχει ορίσει ο δήμος Βοΐου ως σημείο επικοινωνίας των αποκλεισμένων κατοίκων των δύο χωριών για να προμηθεύονται τρόφιμα και φάρμακα δε σταματά να χτυπά. 

Κορωνοϊός: Για κάθε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα πιθανόν να υπάρχουν άλλα δέκα

Οι 70 κάτοικοι της Δαμασκηνιάς και οι 20 της Δραγασιάς, έχουν τεθεί από χθες το απόγευμα στις 17.00 σε καραντίνα με απόφαση του νέου υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά.

Κορωνοϊός: Η αναλυτική λίστα με τις επιχειρήσεις που πρέπει να κλείσουν

Ο υπάλληλος του δήμου Βοΐου, που απαντά στις κλήσεις, έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνει σε μια λίστα τις ατομικές παραγγελίες των ηλικιωμένων.

Σε καραντίνα τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά εξαιτίας του κορωνοϊού

Άλλοι ζητούν κάποιο φάρμακο που τελείωσε, ενώ κάποιοι άλλοι προϊόντα για το καθημερινό φαγητό και τις ανάγκες υγιεινής τους. Σήμερα, στις τρεις μετά το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δρομολόγιο που θα φέρει προμήθειες στα δυο χωριά.

Πώς θα γίνεται ο ανεφοδιασμός λόγω κορωνοϊού

Ο δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με κάθε λεπτομέρεια αυτή τη διαδικασία.

Ο υπάλληλος θα εισέρχεται στα δυο χωριά με αυτοκίνητο του δήμου, θα φέρει ειδική προστατευτική στολή και θα αφήνει τη σακούλα με τις προμήθειες στην εξώπορτα του σπιτιού, ενώ οι ιδιοκτήτες, που θα έχουν ενημερωθεί από πριν, θα αφήνουν στο ίδιο σημείο τα χρήματα μέσα σε πλαστική σακούλα. 

Θα γίνεται ένα δρομολόγιο την ημέρα, ενώ το αυτοκίνητο του δήμου, κάθε φορά που θα ολοκληρώνει την αποστολή του, θα απολυμαίνεται με το πρωτόκολλο που έχει οριστεί από τον ΕΟΔΥ. 

Επίσης θα απολυμαίνονται και οι ειδικές προστατευτικές στολές πολλαπλών χρήσεων που έχει προμηθευτεί η δήμος από την Ταξιαρχία ΠΖ, που εδρεύει στην Κοζάνη. Για τις ανάγκες, δε, των πρώτων βοηθειών, σε περίπτωση που κάποιος εκ των κατοίκων νοσήσει, έχει σταθμεύσει στο Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ διαμορφωμένο για μεταφορά ασθενούς με κορωνοϊό.

Γιατρός και ψυχολόγος για τον κορωνοϊό

Ο δήμαρχος Βοΐου αναφέρει ακόμα ότι σήμερα θα ξεκινήσει και η επαφή των κατοίκων με τον γιατρό, τον ψυχολόγο και την κοινωνική λειτουργό. Από το τηλέφωνο, ο γιατρός που έχει οριστεί από το Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου θα επικοινωνεί με κάθε οικογένεια των δύο χωριών και θα συνομιλεί μαζί τους για θέματα υγείας. Στη συνέχεια, τη «σκυτάλη» θα παίρνουν ο ψυχολόγος και η κοινωνική λειτουργός, που και αυτοί θα συνομιλούν με τους κατοίκους των δυο χωριών, προσφέροντάς τους βοήθεια και υποστήριξη.

Αυστηρά αστυνομικά μέτρα, λόγω κορωνοϊού

Ο Παύλος Τζάνας, πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Δαμασκηνιάς, δηλώνει ότι όλοι οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί από τον δήμο για το τι πρέπει να κάνουν και έχουν αποδεχτεί ότι πρέπει να μείνουν κλεισμένοι στο σπίτι. 

Εκφράζει, δε, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έχουν ρυθμιστεί τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις ανάγκες του χωριού, ενώ αναφέρει ότι κάποιοι εκ των κατοίκων έχουν αρχίσει να έχουν βήχα ή να νιώθουν κρυωμένοι, επισημαίνοντας ότι τα συμπτώματα αυτά μας έχουν πει να τα αναφέρουμε στον γιατρό του Τσοτυλίου, με τον οποίο θα μιλήσουμε τηλεφωνικά. 

Το μήνυμα, ωστόσο, που μεταφέρει ο κ. Τζάνας είναι ότι στο χωριό όλοι είμαστε μια χαρά και θα αντιμετωπίσουμε όπως χρειάζεται αυτή την αρρώστια.

Σε ό,τι αφορά στα αστυνομικά μέτρα, έχει αποκλειστεί η είσοδος και η έξοδος των δύο χωριών, ενώ όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αστυνομικός διευθυντής Κοζάνης Σπύρος Διόγκαρης, σήμερα θα υπάρξει και ηχητικό μήνυμα που θα μεταδοθεί από τα περιπολικά της ΕΛΑΣ.

Με το μήνυμα αυτό, οι κάτοικοι θα ενημερώνονται τόσο για την επιβολή των μέτρων όσο και για την υποχρεωτική ανάγκη τήρησης του κατ' οίκον περιορισμού.

Ψάχνουν να βρουν από πού ξεκίνησε η εξάπλωση του κορωνοϊού

Τα δύο χωριά της Βορείου Ελλάδος βρέθηκαν στο «μάτι» του κορωνοϊού όταν πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκαν κρούσματα του φονικού ιού με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα - ο 90χρονος από τη Δραγασιά Βοϊου και ο 53χρονος από τη Σιάτιστα Κοζάνης - και να νοσηλεύονται δεκάδες άλλοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μένει να επιβεβαιωθούν όλα ξεκίνησαν όταν ένας 63χρονος, ένα από τα κρούσματα που νοσηλεύεται και είναι γιος του 90χρονου που πέθανε το περασμένο Σάββατο, ήρθε σε επαφή με άτομα που είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία για ένα συνέδριο γουναράδων. 

Τέλος άλλα άτομα των χωριών ήρθαν σε επαφή με εκδρομείς που είχαν πάει στους Αγίους Τόπους κι ένα Λύκειο από το Άργος Ορεστικού Καστοριάς που είχε πάει εκδρομή στο Μιλάνο.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top