Κορωνοϊός: Για κάθε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα πιθανόν να υπάρχουν άλλα δέκα

Πώς θα προφυλαχθείτε από τον ιό;

κορωνοϊός

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία νέας έρευνας που υποστηρίζει ότι σε κάθε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, αντιστοιχούν τουλάχιστον πέντε έως δέκα άλλα κρούσματα που δεν έχουν καν ανιχνευθεί. 

Κορωνοϊός: Η αναλυτική λίστα με τις επιχειρήσεις που πρέπει να κλείσουν

Η μελέτη αυτή προσπαθεί να δώσει απάντηση σε δύο βασικά ερωτήματα: πόσοι άνθρωποι βρίσκονται γύρω μας με μη διαγνωσμένη λοίμωξη και πόσο πιθανό είναι να κολλήσουν άλλους.

Κορωνοϊός: Έτσι πρέπει να καθαρίζετε το σπίτι σας για να προφυλαχθείτε

Καθένα από τα συνήθως πιο ήπια περιστατικά - με ελαφρά έως μηδαμινά συμπτώματα - είναι κατά προσέγγιση κατά το ήμισυ μολυσματικό σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με τις νέες επιστημονικές εκτιμήσεις.

Πέτσας: Ίσως κάνουμε Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες

Επειδή όμως όλα μαζί είναι πολλά, ευθύνονται σχεδόν για το 80% των νέων περιστατικών, πράγμα που εξηγεί την ταχεία εξάπλωση της νόσου σε αρκετές χώρες, παρόλο που μπορεί να υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα, όσον αφορά το ποσοστό των «κρυφών» κρουσμάτων.

Γεωργιάδης: Υπάρχει επάρκεια προϊόντων για τρεις μήνες, μην πανικοβάλλεστε

Ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βρετανία και το Χονγκ Κονγκ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science». Σύμφωνα με τους «Times της Νέας Υόρκης», ανέλυσαν την εξάπλωση στην Κίνα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19, προτού η κινεζική κυβέρνηση εφαρμόσει τα δρακόντεια μέτρα της.

Αεροπλάνα «καθηλωμένα» στο έδαφος εξαιτίας... κορωνοϊού

6 στις 10 περιπτώσεις έμειναν χωρίς διάγνωση

Οι επιστήμονες -με βάση το νέο μαθηματικό-επιδημιολογικό μοντέλο τους- εκτιμούν ότι από πέρσι τον Δεκέμβριο, που εμφανίστηκε η νόσος στην Ουχάν, έως το τέλος του Ιανουαρίου όταν η κινεζική κυβέρνηση άρχισε να παίρνει πολύ σοβαρά το ζήτημα, περίπου έξι στις επτά περιπτώσεις του κορωνοϊού έμειναν χωρίς διάγνωση.

Έτσι δε θα κολλήσετε – Πώς θα σταματήσει η εξάπλωσή του

Μόνο το 14% των πραγματικών κρουσμάτων εκτιμάται ότι είχαν διαγνωστεί στην Κίνα στην αρχική φάση, μια κατάσταση που θεωρείται ότι είναι ανάλογη με τη σημερινή σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Τα διαγνωσμένα κρούσματα αυξήθηκαν στο 60% των πραγματικών στην Κίνα, μόνο όταν εφαρμόστηκαν εκτεταμένα τεστ στον πληθυσμό.

Η μελέτη εκτιμά ότι, με βάση την κινεζική εμπειρία, ο ρυθμός μετάδοσης του ιού σε τρίτους από καθέναν από τους μη διαγνωσμένους φορείς της λοίμωξης είναι το 55% του ρυθμού μετάδοσης από τα διαγνωσμένα περιστατικά. 

Επειδή όμως οι μη διαγνωσμένες λοιμώξεις είναι συνολικά πολλαπλάσιες των διαγνωσμένων, τελικά τα «κρυφά» κρούσματα ευθύνονται σχεδόν για τα τέσσερα στα πέντε νέα κρούσματα (το 79%).

«Τα κρούσματα που δεν έχουν ανιχνευθεί καθοδηγούν την εξάπλως»

«Είναι τα κρούσματα που δεν έχουν ανιχνευθεί, αυτά που στην ουσία καθοδηγούν την εξάπλωση και την ανάπτυξη της επιδημίας. Οι μη διαγνωσμένες λοιμώξεις, που τείνουν να είναι ηπιότερες, διανέμουν ευρύτερα τον ιό και συμβάλλουν καθοριστικά σε αυτό που ονομάζουμε αθόρυβη μετάδοσή του, καθώς περνάει κάτω από το ραντάρ», ανέφερε ο καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας, Τζέφρι Σάμαν του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

«Αν π.χ. έχουμε 3.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ, στην πραγματικότητα αυτά μπορεί να είναι γύρω στα 35.000», πρόσθεσε και τόνισε ότι «το να κολλήσεις τη νόσο από κάποιον με ήπια συμπτώματα, δεν σημαίνει ότι εξίσου ήπια θα είναι και η δική σου περίπτωση. Εσύ μπορεί να καταλήξεις στη μονάδα εντατικής θεραπείας», πρόσθεσε.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top