Κορωνοϊός: Πώς να διαχειριστούμε την ψυχολογία του «Μένουμε στο σπίτι»

Τι λέει στο Star η Ιλία Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια

Ο κατ΄οίκον περιορισμός για τον περιορισμό της εξάπλωση του κορωνοϊού είναι πλέον γεγονός και όλοι οι πολίτες οφείλουν να τον τηρούν. Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την ψυχολογία του προγράμματος «Μένουμε στο σπίτι»; Πώς να διαχειριστούμε τον φόβο για αυτήν την καινούρια και άγνωστη πραγματικότητα; Πώς πρέπει να διαχειριστούμε τη ψυχολογία των παππούδων και των γιαγιάδων;

Κορωνοϊός: «Τα μέτρα σε πρώτη εκτίμηση αποδίδουν»

Η κλινική ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, Ιλία Θεοτοκά, μίλησε στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star και έδωσε όλες τις απαραίτητες συμβουλές για τη σωστή διαχείριση του φόβου για τον κορωνοϊό.

Νέες παραβάσεις των προληπτικών μέτρων - Έρχονται τσουχτερά πρόστιμa

Όπως τόνισε η κ. Θεοτοκά, το αίσθημα ότι «κάνουμε το καλό» μας δίνει πάντα ικανοποίηση, ιδιαίτερα σε δύσκολες και κρίσιμες περιόδους όπως αυτές που διανύουμε. Το αίσθημα της «ηθικής ικανοποίησης», βοηθώντας τόσο τον εαυτό μας, όσο και τους αγαπημένους μας ανθρώπους.

Κορωνοϊός: Αυτά τα συμπτώματα πρέπει να σας ανησυχήσουν

- Όσον αφορά τη σωματική επαφή, παρόλο που όλοι έχουμε την ανάγκη να αγκαλιάσουμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους, τα παιδιά και τους γονείς μας, οφείλουμε να τηρήσουμε τους κανόνες και να μην το κάνουμε, προκειμένου να τους προφυλάξουμε.

- Για να προστατέψουμε τις ευπαθείς ομάδες και κυρίως τους ηλικιωμένους που ενδέχεται να αισθάνονται μόνοι τους, φροντίζουμε να επικοινωνούμε τακτικά μαζί τους, κυρίως τηλεφωνικά, αρκετές φορές μέσα στη μέρα, ώστε να μην αισθάνονται μοναξιά.

Κορωνοϊός: Το «σχέδιο 3» της κυβέρνησης – Τι προβλέπει η τελική φάση μέτρων

- Μάλιστα, μπορούμε να τους ενθαρρύνουμε να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και τα μέσα, γεγονός που θα τους κινήσει και την περιέργεια και θα μάθουν να κάνουν και κάτι καινούριο.

- Αν αποφασίσουμε να τους επισκεφτούμε, φροντίζουμε να τηρούμε πάντα τους κανόνες, να φοράμε πάντα γάντια και μάσκα και να διατηρούμε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου.

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα 21 υγειονομικοί στο Ιπποκράτειο

- Αν δε θέλουμε να ρισκάρουμε την τόσο στενή επαφή, μπορούμε να τους επισκεφτούμε στο σπίτι τους και να τους ζητήσουμε να βγουν στο μπαλκόνι, να τους χαιρετίσουμε και να τους χαμογελάσουμε, να τους πούμε αστεία.

Με μικρές, απλές πράξεις μπορούμε να τονώσουμε την ψυχολογία μας κι να δείξουμε την αγάπη και το ενδιαφέρον μας σε όσους μας έχουν ανάγκη.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top