Νέες παραβάσεις των προληπτικών μέτρων - Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα

Πώς θα ορίζεται η αισχροκέρδεια

Απτόητοι συνεχίζουν κάποιοι, παρά τις απαγορεύσεις για τον κορωνοϊό, να παραβαίνουν τον νόμο και να ανοίγουν τα καταστήματά τους. Παρόλα αυτά, πιάνονται στην «τσιμπίδα» του νόμου και τιμωρούνται με αυστηρές ποινές.

Από την περασμένη Πέμπτη, μέχρι και τη Δευτέρα σε ολόκληρη τη χώρα βεβαιώθηκαν 138 παραβάσεις παράνομης λειτουργίας καταστημάτων, όπως κομμωτήρια, ψησταριές, καφενεία και καφέ μπαρ, ζαχαροπλαστεία.

Οι συλλήψεις σε ολόκληρη τη χώρα έφτασαν τις 143, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Πιο αναλυτικά οι οι συλλήψεις ανά περιφέρεια είχαν ως εξής: «…51 στην Αττική, 27 στη Δυτική Ελλάδα, 11 στη Θεσσαλία, 8 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 8 στην Κεντρική Μακεδονία, 7 στο Νότιο Αιγαίο, 6 στην Κρήτη, 6 στη Θεσσαλονίκη, 5 στη Δυτική Μακεδονία, 5 στην Πελοπόννησο, 4 στη Στερεά Ελλάδα, 2 στην Ήπειρο, 2 στο Βόρειο Αιγαίο και 1 στα Ιόνια Νησιά».

Ιδιαίτερα τσουχτερά πρόστιμα αλλά και την άσκηση ποινικής δίωξης σε υποθέσεις αισχροκέρδειας προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία επιβάλλεται σειρά έκτακτων μέτρων στη λειτουργία της αγοράς για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τα διοικητικά πρόστιμα, ανάλογα με την περίπτωση, θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ και θα φθάνουν έως και το 1 εκατ. ευρώ.

Πώς θα ορίζεται η αισχροκέρδεια

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα περιγράφεται επαρκώς σε ποιο βαθμό οι ανατιμήσεις θα θεωρούνται αισχροκέρδεια.

Αυτό θα προσδιορίζεται με βάση το όφελος που θα υπολογίζεται με βάση τις τιμές κτήσης και πώλησης ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και τα αποθέματα. Παράλληλα θα λαμβάνεται υπόψη και το μεσοσταθμικό ποσοστό κέρδους που είχε μια εταιρεία παραγωγής, προμήθειας και διάθεσης των επίμαχων προϊόντων το διάστημα πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.

«Ουσιαστικά θα ορίζεται ως θεμιτό κέρδος για έναν καταστηματάρχη αυτό που είχε έως το τέλος Φεβρουαρίου», δήλωσε ο υπουργός.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top