Εγκλωβισμένοι Έλληνες φοιτητές στην Ισπανία και ταξιδιώτες στο Μαρόκο

Οι ακυρώσεις πτήσεων έχουν γεμίσει τα δωμάτια - Κλείνουν και τα ξενοδοχεία

Εγκλωβισμένοι στην Ισπανία είναι δεκάδες Έλληνες φοιτητές του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και δεκάδες Έλληνες ταξιδιώτες στο Μαρόκο, μετά τη διακοπή όλων των αεροπορικών πτήσεων από και προς την Ισπανία, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητής Τριαντάφυλλος Α.Δ Αλμπάνης με κατεπείγουσα επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ζήτησε τον επαναπατρισμό των είκοσι Ελλήνων φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Μαζί με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι αποκλεισμένοι και φοιτητές του Ισπανικού τμήματος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Βρίσκονται με δεμένα τα χέρια το τελευταίο 24ωρο.

«Την ώρα που ήταν στο gate ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς Αθήνα με αποτέλεσμα να έχει μείνει ενας [πολύ μεγάλος αριθμός φοιτητών. Υπολογίζω σίγουρα μόνο από το δικό μας Πανεπιστήμιο Αθηνών πρέπει να είναι κοντά στα 50 με 60 άτομα» λέει σύζυγος εγκλωβισμένης.

Τέλος όλες οι πτήσεις από και προς την Ισπανία

Παν. Ιωαννίνων: Οι φοιτητές είχαν προειδοποιηθεί- Έφυγαν με δική τους ευθύνη

Πρόκειται για φοιτητές διαφόρων Τμημάτων από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έφυγαν για το Πρόγραμμα , Ιανουάριο, Φεβρουάριο και 3-4 ακόμη από αυτούς, οι οποίοι έφυγαν στις αρχές Μαρτίου, πρόσθεσε ο κ. Αλμπάνης. Μάλιστα ο πρύτανης διευκρίνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «Παρά τις έγγραφες προειδοποιήσεις από το Πανεπιστήμιο και το γραφείο Erasmus να μην το κάνουν, γιατί ενδεχόμενα θα βρεθούν σε δύσκολες συνθήκες και επίσης ίσως θα δυσκολευτούν να επιστρέψουν. Με δική τους ευθύνη έφυγαν, κανείς δεν μπορεί να απαγορέψει σε κάποιον να πάει κάπου. Τώρα, ζητάνε όλοι να επιστρέψουν γιατί προφανώς τα πράγματα είναι άσχημα».

Θετική στον κορωνοϊό η σύζυγος του Ισπανού πρωθυπουργού

Αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ο κ. Αλμπάνης ανέφερε:

«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει δώσει με πράξη του πρύτανη αναλυτικές οδηγίες για την λειτουργία της Διοίκησης. Τα προβλήματα μας είναι ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, βρίσκεται δίπλα στην Πανεπιστημιούπολη. Προσπαθούμε να στήσουμε το εργαστήριο να γίνεται διάγνωση δειγμάτων και στα Γιάννενα, για να κερδίζεται χρόνος. Μέχρι στιγμής, έχουμε περιοριστεί στην Ήπειρο σε δυο κρούσματα. Έχει μείνει ένας μικρός αριθμός φοιτητών που δεν έχουν φύγει από τα Ιωάννινα και μένουν στις εστίες. Η φροντίδα μας είναι για τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των φοιτητών».

Εγκλωβισμένοι ταξιδιώτες στο Μαρόκο

Ίδια κατάσταση και στο Μαρόκο. Η εικόνα που βλέπετε στο ρεπορτάζ της Κατερίνας Ρίστα για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star,  είναι από το αεροδρόμιο του Μαρακές. Είναι η στιγμή που ανακοινώνεται στους ταξιδιώτες ότι δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα. Ανάμεσά τους περισσότεροι από 70 Έλληνες οι οποίοι ταξίδεψαν για αναψυχή.

Η Ευαγορία  είναι εγκλωβισμένη στο Μαρόκο από την Κυριακή, όπως λέει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. «Στο αεροδρόμιο επικρατεί ένας τεράστιος πανικός. Είναι πάνω από 4.000 εγκλωβισμένοι άνθρωποι. Υπάρχει κόσμος που κοιμάται στο αεροδρόμιο, υπάρχουν και Έλληνες που κοιμήθηκαν στο αεροδρόμιο».

Οι Έλληνες δεν ξέρουν πού θα διανυκτερεύσουν. Οι ακυρώσεις πτήσεων έχουν γεμίσει τα δωμάτια ενώ από σήμερα κλείνουν και τα ξενοδοχεία της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται προσπάθειες για τον επαναπατρισμό τους τις επόμενες 48 ώρες με πτήση απευθείας προς Αθήνα.

Σε επικοινωνία του Star με την Ελληνική Πρεσβεία στην Ισπανία έγινε γνωστό ότι: «Μαζεύουμε στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των εγκλωβισμένων και συγκεντρώνουμε στοιχεία επικοινωνίας».

To Yπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων , Νίκο Χαρδαλιά αναζητούν άμεση λύση για την επιστροφή των φοιτητών στην Ελλάδα».

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top