Αποκλειστικό Star: Πώς γίνεται το τεστ ανίχνευσης του κοροναϊού στην Ελλάδα

Ο φονικός ιός προτιμά άνδρες 60 ετών, βάσει των στοιχείων μέχρι στιγμής

Σε επιφυλακή παραμένουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας για τον κοροναϊό. Στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίο ειδήσεων του Star, η Κατερίνα Παπακωστοπούλου μπήκε στα άδυτα του εργαστηρίου μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου γίνονται τα τεστ ανίχνευσης του ιού. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, ο φονικός ιός προτιμά άνδρες ηλικίας 60 ετών. Στη λίστα των χωρών με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μπήκε και το Βέλγιο. 

Αλεξανδρούπολη: Σε ετοιμότητα το νοσοκομείο για πιθανό κρούσμα κοροναϊού

Εκεί όπου ελέγχονται τα ύποπτα δείγματα για τον κοροναϊό- Η διαδικασία ελέγχου 

Στο εργαστήριο μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών έχουν φτάσει 18 ύποπτα δείγματα κοροναϊού κι όλα βγήκαν αρνητικά. Ποια είναι όμως η διαδικασία από τη στιγμή που θα φτάσει ένα δείγμα μέχρι να αποδειχθεί αν είναι θετικό ή όχι.

«Αυτό το δείγμα έχει ήδη ληφθεί, είναι αποστειρωμένο, πηγαίνει στον γιατρό, εκείνος λαμβάνει δείγμα ανωτέρου αναπνευστικού και το τοποθετεί στους ειδικούς στιλέους» εξηγεί η μοριακή βιολόγος Ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Ελισάβετ Φρουκαλά.

Πρώτο κρούσμα κοροναϊού στο Βέλγιο

Το κάθε δείγμα συνοδεύεται από χαρτί του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον κοροναϊό και το άλλο από το εργαστήριο για το σύστημα του εργαστηρίου μικροβιολογίας «Σε αυτό το στάδιο κάνουμε απομόνωση γενετικού υλικού του ιού με αυτοματοποιημένο σύστημα για πιο γρήγορα αποτελέσματα» εξηγεί ο βιολόγος. Το πολύ σε μία ώρα οι ειδικοί έχουν στα χέρια τους το αποτέλεσμα.

«Αν θα θέλαμε να δούμε τον ένα θετικό δείγμα κοροναϊού στον υπολογιστή θα είχε αυτή τη μια καμπύλη. Αρνητικό δείγμα είναι αυτό που είναι ευθεία γραμμή».

Ο φονικός ιός χτυπάει άνδρες στα 60 έτη

Οι καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής εξηγεί στο Κεντρικό δελτίο του Star  γιατί ο φονικός ιός χτυπά κυρίως άνδρες άνω των 60 ετών.

«Οι άνδρες έρχονται πιο πολύ λόγω μεγαλύτερου συγχρωτισμού στο επαγγελματικό περιβάλλον σε σχέση με τις γυναίκες. Επίσης, οι μεγαλύτερες ηλικίες έχουν κι άλλα προβλήματα υγείας.


Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top