Πρώτο κρούσμα κοροναϊού στο Βέλγιο

Σύλληψη στην Κίνα - Ήρθε σε επαφή με ασθενή και το απέκρυψε

Βίντεο από το κρουαζιερόπλοιο στην Ιαπωνία / Reuters

Θετικός στον κοροναϊό βρέθηκε ένας από τους εννέα Βέλγους που επαναπατρίστηκαν την Κυριακή από την Ουχάν της Κίνας. Όλοι τους υποβλήθηκαν σε μια σειρά εξετάσεων σε στρατιωτικό νοσοκομείο των Βρυξελλών.

Κοροναϊός: Θα έχει επιπτώσεις και στην παγκόσμια οικονομία

Δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πληροφορίες για την ταυτότητα του ατόμου που βρέθηκε θετικό στον νέο κοροναϊό, όμως η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και προς το παρόν δεν εμφανίζει συμπτώματα.

Συνελήφθη γιατί ήρθε σε επαφή με ασθενή και το απέκρυψε

Στη σύλληψη μιας 36χρονης γυναίκας προχώρησε η κινεζική αστυνομία, η οποία απέκρυψε εσκεμμένα ότι είχε έλθει σε επαφή με κάποιον από περιοχή που πλήττεται από τον νέο κοροναϊό. 

Κατηγορείται ότι έθεσε σε κίνδυνο τις προσπάθειες να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας, όπως μετέδωσε το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα», ενώ δεν είναι γνωστό ως πότε θα παραμείνει υπό κράτηση.

Οι κινεζικές αρχές έχουν επιβάλλει σαρωτικά μέτρα για να περιορίσουν τη διάδοση του ιού. Έχουν πρακτικά θέσει σε καραντίνα ολόκληρη την επαρχία Χουμπέι, όπου εμφανίστηκε ο 2019-nCoV τον Δεκέμβριο, και απαιτούν όποιος την επισκέφθηκε να τίθεται σε απομόνωση για 14 ημέρες.

Οι αρχές έχουν απειλήσει ότι θα επιβάλλονται αυστηρές ποινές σε οποιονδήποτε παραβιάζει τον νόμο. Δικαστήριο στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ έχει διαμηνύσει πως όποιος μεταδίδει εσκεμμένα τον κοροναϊό θα βρεθεί αντιμέτωπος ακόμα και με την ποινή του θανάτου.

Πρώτος θάνατος στο Χονγκ Κονγκ

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ κατέγραψαν τον πρώτο θάνατο ασθενούς που είχε μολυνθεί από τον κοροναϊό, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός TVB την Τρίτη.

Κοροναϊός: Έτοιμο το νοσοκομείο στην Ουχάν σε μόλις 8 ημέρες!

Πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο που καταγράφεται εξαιτίας του 2019-nCoV εκτός της ηπειρωτικής Κίνας. Σύμφωνα με τις αρχές, ο ασθενής που υπέκυψε, ήταν 39 ετών και αντιμετώπιζε επίσης υποκείμενη πάθηση.Στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ έχουν επιβεβαιωθεί 15 κρούσματα, ανάμεσά τους και ένα στο οποίο πιστεύεται ότι ο ιός μεταδόθηκε σε αυτήν.

Ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας του κοροναϊού είναι πλέον 427, αν προστεθούν τα θύματα στο Χονγκ Κονγκ και στις Φιλιππίνες.

Παράλληλα, δύο νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν τη Δευτέρα στη Γερμανία, ανεβάζοντας τον αριθμό των ασθενών σε 12. 

Πρόκειται για έναν ακόμη εργαζόμενο της εταιρίας Webasto, στην Βαυαρία, όπου την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα έπειτα από επίσκεψη Κινέζας συνεργάτιδας της εταιρίας. 

Κοροναϊός: Drones κυνηγούν πολίτες που δεν φορούν μάσκα!

Τα δέκα από τα μέχρι στιγμής δώδεκα κρούσματα του κοροναϊού συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την Webasto, η οποία στο μεταξύ έχει αναστείλει την λειτουργία της προς το παρόν.

Ιαπωνία: Πάνω από 3.700 άνθρωποι σε καραντίνα σε κρουαζιερόπλοιο 

Οι ιαπωνικές αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν την κατάσταση υγείας των 3.711 επιβαινόντων σε κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Τόκιο, έπειτα από ένα κρούσμα του κοροναϊού μεταξύ των επιβατών.

Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο που αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ, ενώ αξιωματικοί καραντίνας επιβιβάστηκαν στο Diamond Princess, πλοίο κρουαζιέρας της αμερικανικής εταιρείας Princess Cruises, για να επαληθεύσουν την κατάσταση της υγείας των 2.666 επιβατών και των 1.045 μελών του πληρώματος.

Ο κοροναϊός «χτύπησε» και την Ισπανία- Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα

Τα μέτρα αποφασίστηκε να ληφθούν μετά το θετικό αποτέλεσμα για την παρουσία του φονικού ιού στον οργανισμό 80χρονου επιβάτη που κατέβηκε από το πλοίο στο Χονγκ Κονγκ την 25η Ιανουαρίου. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το πλοίο, που έφθασε στη Γιοκοχάμα, επρόκειτο να τεθεί σε καραντίνα. 

G7: Συμφωνία συντονισμού των ενεργειών της για την αντιμετώπιση του κοροναϊού

Οι υπουργοί Υγείας της Ομάδας των 7 (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών συμφώνησαν τη Δευτέρα να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κοροναϊού, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας.

Οι υπουργοί συμφώνησαν να συντονίσουν, όσο αυτό είναι εφικτό, την προσέγγιση που ακολουθούν οι χώρες τους όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις προφυλάξεις που λαμβάνονται, την έρευνα για τον νέο ιό και τη συνεργασία τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα.

Παγκόσμιος συναγερμός για τον κοροναϊό:Τα κρούσματα ξεπέρασαν αυτά του SARS

«Μια κατάλληλη απάντηση στον ιό μπορεί μόνο να συντονιστεί διεθνώς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επειδή ένας ιός δεν γνωρίζει ούτε από σύνορα ούτε από εθνικότητες», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Γενς Σπαν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top