Κοροναϊός: Θα έχει επιπτώσεις και στην παγκόσμια οικονομία

«Θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από την πανδημία του SARS το 2003»

Ιός από λοίμωξη

«Η έξαρση του κοροναΐού θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κινεζική οικονομία βραχυπρόθεσμα αλλά πιθανόν και μακροπρόθεσμα».

Αυτό εκτιμά ο καθηγητής Qing Wang του Warwick Business School, ο οποίος είναι ειδικός στα θέματα για την Κίνα και την οικονομία της χώρας.

«Η κινεζική οικονομία ήδη επιβραδύνεται από το 2018 και η τάση αυτή θα επιταχυνθεί. Συγκεκριμένα, θα επηρεαστούν μικρές επιχειρήσεις και τομείς, όπως ο τουρισμός, οι αεροπορικές εταιρείες και τα εστιατόρια. Ωστόσο, θα έχει επιπτώσεις και σε πολυεθνικές εταιρείες, ήδη είδαμε τα Starbucks και την British Airlines να κλείνουν υποκαταστήματά τους. Εάν δεν περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, περισσότερες εταιρείες του δυτικού κόσμου θα ακολουθήσουν», σημείωσε.

Κοροναϊός: Drones κυνηγούν πολίτες που δεν φορούν μάσκα!

Κοροναϊός: Μεταδίδεται και από ασθενείς με ήπια κλινική εικόνα

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιπτώσεις από τον κοροναϊό θα είναι μεγαλύτερες απ’ ότι το 2003 με την πανδημία του SARS.

«Ένας λόγος είναι ότι ο τομέας των υπηρεσιών ήταν τότε πολύ μικρότερος στην Κίνα, απ’ ότι είναι σήμερα. Οι εκτιμήσεις λένε ότι θα επηρεαστεί όσο κανείς. Ένας άλλος λόγος είναι ότι η Κίνα το 2003 είχε μόλις ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Οι εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ ήταν σε θετική τροχιά και έτσι το ξέσπασμα του SARS ήταν ένας προσωρινός… λόξυγκας. Αντίθετα, η εξάπλωση του κοροναϊού ήρθε σε πολύ “ατυχή” στιγμή, όπου το ΑΕΠ ακολουθεί καθοδική τροχιά και η Κίνα αντιμετωπίζει πολύπλοκες προκλήσεις, ανάμεσα στις οποίες και εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ», είπε ο καθηγητής.

«Όμως και η παγκόσμια οικονομία θα υποφέρει, μοιραία, καθώς η Κίνα είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην υφήλιο. Ο κόσμος “ποντάρει” στην Κίνα, όχι μόνο ως ένα έθνος με μεγάλες εξαγωγικές δυνατότητες, αλλά και ως μία διαρκώς αυξανόμενη καταναλωτική αγορά», κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top