Αντικαπνιστικός νόμος: To κόλπο με τις... «Λέσχες Καπνιστών»

«Η νομοθεσία είναι απόλυτα σαφής» επισημαίνει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

ταμπέλα που γράφει "απαγορεύεται το κάπνισμα"

Φρένο στη δημιουργία «Λεσχών Καπνιστών» βάζει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, επισημαίνοντας ότι «η νομοθεσία κατά του καπνίσματος είναι απόλυτα σαφής».

Απαντώντας σε δημοσιεύματα και καταγγελίες πολιτών για απόπειρες καταστρατήγησης του πλαισίου νόμιμης ίδρυσης, η  ΕΑΔ προειδοποιεί τους καταστηματάρχες σε περίπτωση που καταπατήσουν τον νόμο και ανοίξουν Λέσχες Καπνιστών.
 

Αντικαπνιστικός Νόμος: «Λέσχες καπνιστών» προτείνουν οι καταστηματάρχες

«Η νομοθεσία κατά του καπνίσματος είναι απόλυτα σαφής, μη επιδεκτική παρερμηνειών ως προς το ρυθμιστικό της πλαίσιο, και έχει ως πρωταρχικό σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και τη διασφάλιση όρων υγιούς ανταγωνισμού και ισονομίας μεταξύ των επιχειρήσεων» επισημαίνει η ανεξάρτητη Αρχή και  προειδοποιεί:

«Οποιαδήποτε απόπειρα συγκάλυψης της λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος υπό τον μανδύα καινοφανών νομικών μορφωμάτων, με αποκλειστικό σκοπό την καταστρατήγηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, της φορολογικής νομοθεσίας και των εργατικών και υγειονομικών διατάξεων, θα επιφέρει τον κατά προτεραιότητα ενδελεχή και συνολικό έλεγχο όλων των προϋποθέσεων και συνθηκών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας τους».

Αντικαπνιστικός: Παρά τις γιορτές και το κρύο ελάχιστοι ήταν οι παραβάτες

Οι καταστηματάρχες σκόπευαν να προσφύγουν στο ΣτΕ, ζητώντας τη δημιουργία λεσχών καπνιστών, οι οποίες θα ήταν αποκομμένες από τον κεντρικό χώρο της επιχείρησης εστίασης, έτσι ώστε να μπορούν και οι καπνιστές να απολαύσουν τις υπηρεσίες του καταστήματος.  

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης, Νίκη Κωνσταντίνου,  μιλώντας στην ΕΡΤ στα μέσα Δεκεμβρίου, ανέφερε πως λέσχες καπνιστών υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη και εξήγησε πως «είναι χώροι όπου μπορούν οι καπνιστές να μπουν, να απολαύσουν τις υπηρεσίες του κλάδου μας, χωρίς να έχουν καμία επαφή με εργαζόμενους ή καταναλωτές που δεν καπνίζουν μέσα στην επιχείρησή μας. Κάτι πολύ απλό που συμβαίνει στην Αυστρία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Αγγλία».

Σημειώνεται ότι σήμερα στις 11:00, σε εστιατόριο της Κηφισιάς, είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση της ένωσης εστιατορίων και επιχειρήσεων εστίασης Αττικής για τον αντικαπνιστικό νόμο. Θα συζητηθούν οι επιπτώσεις του αντικαπνιστικού στις επιχειρήσεις τους.

Στην Κομοτηνή λειτουργεί Λέσχη Καπνιστών από το 2014

Η λέσχη καπνιστών ιδρύθηκε με κύριο σκοπό την προάσπιση του δικαιώματος των καπνιστών πολιτών, όπως αυτοί μετέχουν ισότιμα στην κοινωνική ζωή του περιβάλλοντός τους χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. O τρόπος λειτουργίας της είναι εφάμιλλος με τον τρόπο λειτουργίας μιας ιδιωτικής λέσχης, ενός club prive, αφού για να μπορεί κανείς να καπνίζει ελεύθερα πρέπει να εγγραφεί πρώτα ως μέλος της, ανήκοντας πλέον στα προνομιούχα μέλη του The Smokers Club της Λέσχης Καπνιστών, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η  Λέσχη Καπνιστών Κομοτηνής.

Λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2014 και για να λειτουργεί υπό αυτό το καθεστώς η λέσχη έχει πάρει την έγκριση των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης και φυσικά διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Λέσχη. 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top