Μεταναστευτικό: Γενική απεργία αποφάσισαν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

«Όχι» από τη Χίο στη δημιουργία κλειστής δομής στο νησί

Σκηνές προσφύγων στη Λέσβο

«Βράζουν» τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με αφορμή τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό-προσφυγικό. 

Για την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου αποφασίστηκε γενική απεργία, προκειμένου οι κάτοικοι των νησιών να μπορέσουν να διαμαρτυρηθούν για τα φλέγοντα ζητήματα που τους αφορούν.

Η πραγματοποίηση της γενικής απεργίας αποφασίστηκε, χθες, κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης μεταξύ της Περιφέρειας και φορέων του Βορείου Αιγαίου.  

Πού θα γίνουν οι νέες δομές μεταναστών

Όπως αναφέρει το lesvosnet, οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν στις 12 το μεσημέρι, ενώ θα κλείσουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, τα καταστήματα με απόφαση των Εμπορικών Συλλόγων και στην πρωτεύουσα κάθε νησιού θα γίνει συγκέντρωση - διαμαρτυρία με συμμετοχή όλων των φορέων. Για τη Λέσβο η συγκέντρωση θα γίνει - το πιθανότερο έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης ( σε περίπτωση βροχής θα γίνει στο Δημοτικό Θέατρο).

Παράλληλα αποφασίστηκε συμβολική κατάληψη του κτιρίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην Μυτιλήνη, αλλά και υποβολή με την συνεργασία του δικηγορικού συλλόγου Μυτιλήνης μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου ενώπιον του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα αδικήματα παράβασης διατάξεων που αφορούν τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια από τον εσφαλμένο χειρισμό του ζητήματος του μεταναστευτικού.

Άμεση δράση στην ανθρωπιστική κρίση στα νησιά ζητούν 105 ευρωβουλευτές

Στις 23 Ιανουαρίου οι Δήμαρχοι του Βορείου Αιγαίου  και ο Περιφερειάρχης θα μεταβούν στην Αθήνα για την επίδοση σχετικού ψηφίσματος των νησιωτών.

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου διαμηνύουν μάλιστα πως αυτή είναι η πρώτη φάση των κινητοποιήσεων καθώς ανάλογα με τη στάση της Κυβέρνησης θα υπάρχει κλιμάκωση. 

Προπηλάκισαν τον Μηταράκη στη Χίο για το νέο κέντρο κράτησης

Χίος: «Όχι» από το δημοτικό συμβούλιο στην δημιουργία νέας κλειστής δομής

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα, το δημοτικό συμβούλιο Χίου απέρριψε την απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία νέας κλειστής δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στο 15ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Χίου Βολισού. 

Απέρριψε, επίσης, την εναλλακτική πρόταση του παρόντος στη συνεδρίαση υφυπουργού Εργασίας και βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη για παραχώρηση δημοτικής έκτασης στο όρος Αίπος για τη δημιουργία της δομής. Ο κ. Μηταράκης έθεσε ως προαπαιτούμενο για την αποσυμφόρηση και το κλείσιμο του σημερινού καταυλισμού της ΒΙΑΛ και τη δημιουργία νέας δομής, τονίζοντας ότι μόνο έτσι η λύση του ζητήματος θα είναι βιώσιμη.

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Χίου επιμένει στην αρχική του απόφαση για τη δημιουργία μίας δομής για 500 άτομα για καταγραφή και ταυτοποίηση. Αποφασίστηκε, ακόμα, η συμμετοχή του δήμου στις κινητοποιήσεις των κατοίκων του Αιγαίου στις 22 και 23 Ιανουαρίου.

Επίσης, στηρίζονται οι θέσεις του ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου που φέρεται ιδιοκτήτης της γης, όπου και σχεδιάζεται να κατασκευασθεί η νέα δομή. Μάλιστα για το θέμα αυτό έχει υπάρξει παρέμβαση από τον μητροπολίτη Χίου Μάρκο, ο οποίος ζήτησε έγγραφα την παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η προστατευόμενη από τον νόμο εκκλησιαστική περιουσία.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top