Υπογεννητικότητα: Μετά τα 30 γίνονται μαμάδες οι Ελληνίδες

Η πλειοψηφία των ζευγαριών αρκείται στο ένα παιδί

Οι Ελληνίδες κάνουν όλο και λιγότερα παιδιά, καθώς οι σπουδές, η δουλειά και η κρίση τις οδήγησαν στη μητρότητα μετρά τα 30. Ειδικοί και νέες μητέρες μιλάνε στην κάμερα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star και εξηγούν τους λόγους.

Όλγα Κεφαλογιάννη: «Μείζον εθνικό θέμα το δημογραφικό πρόβλημα»

Η Σοφία έγινε μαμά στα 35, αφού πρώτα ολοκλήρωσε τις σπουδές της. Κι άλλες νέες γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν παιδί περίπου στην ιδιά ηλικία με εκείνη.

«Σίγουρα είμαστε μεγαλύτερες από παλαιότερες γενιές, το αργήσαμε είναι σχετικό, ηλικιακά ίσως λίγο», δήλωσε στο Star η Σοφία.

Για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Μειώνεται ο πληθυσμός της χώρας

Είναι γεγονός ότι οι Ελληνίδες αποφασίζουν πλέον να αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί μετά τα 30, καθώς δίνουν προτεραιότητα στις σπουδές τους, στην ανεύρεση εργασίας, αλλά και στην επιλογή του κατάλληλου συντρόφου για να χτίσουν οικογένεια. 

Η απόφαση για το δεύτερο παιδί «ζορίζει» συνήθως τα ζευγάρια, καθώς αναλογίζονται τόσο το κόστος όσο και την πιθανότητα να χάσει τη δουλειά της η μητέρα. 

Κόντρα στην υπογεννητικότητα: Οικογένεια απέκτησε το ένατο παιδί της

300.000 λιγότερες υποψήφιες μαμάδες μέσα σε μια δεκαετία

Σύμφωνα με δημογραφική έρευνα, από το 2009-2018 σημειώθηκε μείωση του αριθμού των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας κατά 300.000, αυξήθηκε η ηλικία τεκνοποίησης και μειώθηκε ο μέσος ορός αριθμού παιδιών.

Τα οικονομικά κίνητρα είναι σαφώς δέλεαρ για τα νέα ζευγάρια, όμως η γυναικά χρειάζεται συνολικά εάν ασφαλές περιβάλλον για να προχωρήσει σε μια δεύτερη εγκυμοσύνη.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, με τη Μάρα Ζαχαρέα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top