Για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Μειώνεται ο πληθυσμός της χώρας

Ο ΣΕΒ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Μωρό πιάνει με το χέρι του το δάκτυλο ενός ενήλικα

Καμπανάκι για τη μείωση του πληθυσμού της χώρας, κρούει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ).

«Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται από το 2011. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέχρι και το ξέσπασμα της κρίσης, ο πληθυσμός αυξανόταν, καθώς η μετανάστευση και, πιο πρόσφατα, η τροφοτοδούμενη από την κατανάλωση ανάπτυξη της δεκαετίας του 2000, δημιουργούσαν μια επίπλαστη ευημερία» αναφέρει ο ΣΕΒ, εξηγώντας πως με αυτό τον τρόπο συγκαλυπτόταν σε μεγάλο βαθμό η ουσιαστική στασιμότητα της φυσικής κίνησης του πληθυσμού (σχεδόν μηδενική διαφορά γεννήσεων-θανάτων), που είχε ξεκινήσει προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990. 

«Στα χρόνια της κρίσης και προσαρμογής, όμως, όλα άλλαξαν, και οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 29.380 μεταξύ 2009 και 2017, όσο περίπου είχαν μειωθεί τη δεκαετία του 1940 (- 30 χιλιάδες). Έτσι σταδιακά ο πληθυσμός άρχισε να μειώνεται» αναφέρει ο ΣΕΒ.

Όπως επισημαίνει, η μείωση μπορεί να αποδειχθεί προσωρινή εάν ανακάμψει η οικονομία και στηριχθεί η οικογένεια.

«Εάν υπάρχει, ένας και μόνο λόγος για να εισέλθει η χώρα σε μια πιο ισχυρή και δυναμική πορεία ανάπτυξης, με επενδύσεις που δημιουργούν απασχόληση και σταθερά εισοδήματα, είναι εν τέλει ο κίνδυνος της δημογραφικής και κατά συνέπεια εθνικής συρρίκνωσης. Διότι, εάν δεν ανακάμψει δυναμικά ο πληθυσμός, όλα τα παιδιά που δεν γεννήθηκαν ή δεν θα γεννηθούν από εδώ και πέρα, θα λείπουν ως παραγωγικό δυναμικό στις δεκαετίες του 2030 και 2040, και αυτό θα προκαλέσει καθήλωση της δυνητικής ανάπτυξης της χώρας. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί τη δεκαετία του 1980, όταν σημειώθηκε αντίστοιχη μείωση γεννήσεων» σημειώνει ο ΣΕΒ, εξηγώντας πως «έχουμε υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας να αναστρέψουμε το δημογραφικό μαρασμό της χώρας».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top