Περιμένουν σεισμό 7 Ρίχτερ στην Τουρκία - Φόβοι και για ελληνικές περιοχές

Τι επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ της Πέμπτης στην Κωνσταντινούπολη οι επιστήμονες ανησυχούν  για μεγαλύτερο σεισμό. Μέχρι το 2023 το ρήγμα της Ανατολίας, θα δώσει  σεισμό τουλάχιστον  7 Ρίχτερ,  250 φορές ισχυρότερο από τα 5,8  της Πέμπτης, όπως επισημαίνουν οι σεισμολόγοι.

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

«Φαίνεται ότι υπάρχουν κάποια μεγάλα κομμάτια του ρήγματος του τεκτονικού σχηματισμού της Βόρειας Ανατολίας  έχουν καιρό να ενεργοποιηθούν μπορούν να δώσουν ένα μεγάλο γεγονός», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο καθηγητής σεισμολογίας, Μανώλης Σκορδίλης.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μεγάλη αυτή σεισμική δόνηση αναμένεται σε μια περιοχή νότια της Κωνσταντινούπολης που δεν έχει παρουσιάσει έντονη σεισμική διέγερση. 

Αν επιβεβαιωθούν τα δυσοίωνα σενάρια ένας σεισμός της τάξης των 7 ρίχτερ, μπορεί να ενεργοποιήσει γειτονικά ρήγματα, είτε δυτικά προς την Ελλάδα, καθώς το ρήγμα της Ανατολίας  φτάνει μέχρι στις Σποράδες, είτε Ανατολικά προς τα  βόρεια της Τουρκίας δηλαδή στην Κωνσταντινούπολη. 

Μικρότερης ισχύος σεισμοί δεν επηρεάζουν τα δικά μας ρήγματα λένε οι σεισμολόγοι.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης έγραψε στη σελίδα του στο Facebook:

«Εύχομαι να μη συνεχίσει να ενεργοποιείται άλλο το Δυτικό τμήμα του ρήγματος της Β Ανατολίας. Εγώ πάντως απέτρεψα φίλους μου να επισκεφθούν τη Βασιλεύουσα για τους επόμενους μήνες».

Την ώρα του σεισμού ήταν σε εξέλιξη το 6ο Διεθνές Συμπόσιο Σεισμολογίας στην Κωνσταντινούπολη.  Τον τρόμο έζησαν και εκδρομείς από την Ελλάδα.

Από τον σεισμό εμφανίστηκαν ρωγμές και στα βυζαντινά τείχη. Ειδικά στα προπύργια παρουσιάστηκαν σοβαρές ζημιές. Μάλιστα ένα προπύργιο είναι έτοιμο να χωριστεί στα δύο και να καταρρεύσει.

Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα ένας μεγάλος σεισμός  στην Τουρκία θα μπορούσε να "ξυπνήσει" τα ελληνικά ρήγματα και να δώσει μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα.

«Μέχρι το 2022-23 θα γίνει ένας σεισμός των 7 βαθμών. Εάν και όταν εκδηλωθεί ο μεγάλος σεισμός που όλοι αναμένουν, τότε και μόνο θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τις επιδράσεις  στον Αιγιακό χώρο και το χώρο της Ελλάδας. Το 1999 είδαμε την προώθηση της τουρκικής πλάκας  προς τον Αιγιακό χώρο, και πραγματικά  μετά ένα μήνα σχεδόν, έγινε ο σεισμός της Αθήνας», είπε.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top