Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

«Προϊόν μοντάζ» οι ζημιές στη γέφυρα του Βοσπόρου, λέει ο Ερντογάν

Iσχυρός σεισμός σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη.

 

 

Οι πρώτες αναφορές των τουρκικών πρακτορείων ειδήσεων έκαναν λόγο για 5,9 Ρίχτερ, το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ανέφερε ότι η δόνηση είχε μέγεθος 5,8 Ρίχτερ, ενώ το σεισμολογικό παρατηρητήριο του Κάντιλι και το Ινστιτούτο Σεισμολογικών Ερευνών υποστηρίζουν πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας.

 

 

Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης στη Θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Σηλυβρίας. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters πως αισθάνθηκαν τα κτίρια να κουνιούνται στην πόλη στη διάρκεια του σεισμού.

Κόσμος έχει βγει πανικόβλητος στον δρόμο μετά τον ισχυρό σεισμό

Στη συνοικία Αβτζιλάρ κατέρρευσε ένας μιναρές σε τζαμί, ενώ για προληπτικούς λόγους αποφασίστηκε η εκκένωση όλων των σχολείων στην Κωνσταντινούπολη και η επιστροφή των μαθητών στα σπίτια τους.

Ο δήμαρχος της πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, το ίδιο και ο δήμαρχος Σηλυβρίας, της περιοχής όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού.

Ζημιές σημειώθηκαν όμως και στη δεύτερη γέφυρα του Βοσπόρου, του «Μωάμεθ του Πορθητή». Σύμφωνα με αναφορές, από την ισχυρή δόνηση άνοιξε το τσιμέντο στο κάτω μέρος της γέφυρας και βγήκαν έξω καλώδια και λοιπά υλικά.

Έλληνες περιγράφουν στην ανταποκρίτριά του Star Άννα Ανδρέου τον τρόμο που έζησαν- Ρεπορτάζ από κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

 Διαψεύδει ο Ερντογάν ζημιές στη γέφυρα του Βοσπόρου 

Διαψεύδει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ότι η γέφυρα του Βοσπόρου έχει υποστεί ζημιές από τον σεισμό χαρακτηρίζοντας απρέπεια γι' αυτούς που διέδωσαν δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία προϊόν μοντάζ από τη γέφυρα. Ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έγιναν 28 μετασεισμοί, υπήρξαν 8 ελαφροί τραυματισμοί και μικρές ζημιές.

Μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη,ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 28 μετασεισμοί και πιθανόν να συνεχιστούν. Ανακοίνωσε ότι έχει κινητοποιηθεί το κέντρο διαχείρισης έκτακτων καταστροφών υπό τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι από όπου θα γίνεται ο συντονισμός σχετικά με τον σεισμό. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε για τη φωτογραφία που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές η γέφυρα του Βοσπόρου ότι είναι προϊόν μοντάζ. «Υπάρχουν κι εκείνοι που κάνουν τέτοιες απρέπειες . Κάποιοι λένε μη χρησιμοποιείτε τη γέφυρα, κάποιοι θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Τέτοια πράγματα δε γίνονται» ανέφερε. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι γίνεται λόγος για 8 ελαφρά τραυματίες και για μικρές ζημιές σε κτίρια. «Μέχρι στιγμής δεν πήραμε καμιά είδηση που να κάψει την καρδιά μας. Γίνονται δηλώσεις για τους χώρους συγκέντρωσης.. Το Κέντρο Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων και Καταστροφών» έχει χιλιάδες χώρους συγκέντρωσης.  

Άννα Ανδρέου, Κωνσταντινούπολη
 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top