Οικουμενικός πατριάρχης: «Να σκέπτεσθε και να επισκέπτεσθε την Ίμβρον»

Το κάλεσμα στους συμπατριώτες του από τη γενέτειρά του

Με δακρυσμένα μάτια ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τη γενέτειρά του, την Ίμβρο, κάλεσε τους συμπατριώτες του να διατηρήσουν ζωντανές την ιστορία και τις παραδόσεις τους.

Την προτροπή αυτή απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην ομιλία του, κατά την διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο χωριό του, τους Αγίους Θεοδώρους, για την παρουσίαση του Λευκώματος «ΙΜΒΡΟΣ - Ταξίδι στον χρόνο, μέσα από τις γεύσεις και τις παραδόσεις», που επιμελήθηκε και χορήγησε η κυρία Δέσποινα Πορτοκάλη και εκδόθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ιμβρίων Αθηνών.

«Κάθε πρωτοβουλία, η οποία συμβάλλει εις την διάσωσιν, καλλιέργειαν και προβολήν του πολιτισμού της Ίμβρου, είναι πολύτιμη και αξιέπαινη και μας χαροποιεί ιδιαιτέρως. Ό,τι επεβίωσε τόσους αιώνας, ό,τι έσωσε τους κατοίκους της πατρίδος μας ως κανών ζωής, δεν επιτρέπεται να χαθεί σήμερα, εις την εποχήν των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των αγώνων διά την πολιτισμικήν ιδιοπροσωπίαν», επισήμανε ο Ίμβριος Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους νέους:

Σας παρακαλούμε να σκέπτεσθε και να επισκέπτεσθε την Ίμβρον, να ανοίγετε τα σπίτια των προγόνων σας, διά να αγάλλωνται οι ζώντες και να σκιρτούν αι ψυχαί των εκλιπόντων. Διά να συνεχίση να κτυπά η καμπάνα. Διά να ακούεται η πατρογονική λαλιά των Ιμβρίων. Σας προσκαλούμε να στηρίζετε την λειτουργίαν των σχολείων μας, η οποία εδημιούργησε νέας ελπίδας και προοπτικάς δι’ ένα καλύτερον μέλλον διά την Ίμβρον. Επίσης, να συμμετέχετε εις το έργον των Συλλόγων και των Σωματείων μας. Και να θέτετε πάντοτε το ερώτημα: “Αν δεν ενδιαφερθούμε και δεν αγωνισθούμε ημείς διά την Ίμβρον, άραγε ποίος άλλος θα το πράξει;”.

Η γνωστή διαφημίστρια Δέσποινα Πορτοκάλη από την πλευρά της είπε πως το λεύκωμα αυτό ήταν η ελάχιστη πράξη στη μνήμη των γονιών της που διατήρησαν ζωντανές τις παραδόσεις και δημιούργησαν τις δικές της γευστικές μνήμες από τον γενέθλιο τόπο της.

Μάλιστα συμπλήρωσε πως η μέριμνα της για την αναγέννηση και την ανάπτυξη των Ελλήνων της Ίμβρου δεν σταματά σ’ αυτήν την έκδοση αλλά συνεχίζεται και με άλλες πρωτοβουλίες που θα οπλίσουν με γνώσεις τους νέους ώστε να έχουν τα εφόδια να παραμείνουν στην Ίμβρο και να μην ξενιτευτούν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top