Οι «Μαύροι Πάνθηρες» της ΕΛ.ΑΣ μπαίνουν στο Μετρό

Το νέο διευρυμένο σχέδιο αστυνόμευσης

μαυροι πανθηρες μετρο

Πάνοπλοι αστυνομικοί κομάντος, σαν και εκείνους που πραγματοποιούν τουριστικές περιπολίες, θα μπουν στο Μετρό σύμφωνα με το νέο διευρυμένο σχέδιο αστυνόμευσης της ΕΛ.ΑΣ.

Οι «Μαύροι Πάνθηρες» που ονομάζονται έτσι επειδή είναι μαυροντυμένοι, θα αρχίσουν περιπολίες στις αποβάθρες του Μετρό.

Στόχος είναι η παρουσία τους να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην διάπραξη παράνομων ενεργειών ακόμα και τρομοκρατικών επιθέσεων.

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του ο «Ελεύθερος Τύπος», αστυνομικοί της ασφάλειας θα βρίσκονται επίσης στα κέντρα ελέγχου καμερών που βρίσκονται σε σταθμούς του Μετρό.

Από εκεί θα εποπτεύουν ώστε να εντοπίζουν ύποπτες τους πορτοφολάδες, όσους αρπάζουν τσάντες και άλλους παράνομους.

Παράλληλα σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», τα στελέχη της Ασφάλειας θα αναπτύξουν δίκτυο πληροφοριών και θα χαρτογραφήσουν τις δράσεις εγκληματικών ομάδων που κινούνται σε σταθμούς ΜΜΜ, επιχειρώντας τη γρήγορη εξάρθρωσή τους. 

Αυξάνεται η αστυνόμευση στην πόλη

Στα πρότυπα μεγάλων πόλεων της Ευρώπης, πάνοπλοι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ βγαίνουν επίσης στους δρόμους της πρωτεύουσας με κλειστά φορτηγάκια.

Τι κάνουν; Μένουν παροδικά στατικοί σε τουριστικά σημεία της πόλης, πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους και πολυκαταστήματα, και ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα τα εναλλάσσουν. 

Αρχικά δημιουργήθηκαν τέσσερις πάνοπλες ομάδες των πέντε αστυνομικών, εκ των οποίων οι δύο χρησιμοποιούνται το πρωί και οι υπόλοιπες το απόγευμα. Οι αστυνομικοί διαθέτουν βαρύ οπλισμό, αλεξίσφαιρα γιλέκα, νυχτερινές διόπτρες, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, δακρυγόνα, ενώ βρίσκονται διαρκώς εκτός οχήματος, με στόχο την αποτρεπτικά επιβλητική παρουσία τους και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας σε όσους τους βλέπουν. Η κάθε ομάδα αλλάζει τόπους παρουσίας ανά 3 ώρες, δηλαδή τουλάχιστον 2 σημεία της πόλης ανά βάρδια.

Σημεία «προτεραιότητας» θεωρούνται οι:

  • Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου
  • Μουσείο Ακρόπολης
  • Λόφος Φιλοπάππου
  • Παναθηναϊκό Στάδιο
  • Στύλοι Ολυμπίου Διός
  • Πλατεία Συντάγματος
  • Μνημείο Αγνωστου Στρατιώτη
  • Ερμού-Καπνικαρέα
  • Πλατεία Μοναστηρακίου.

Ο αριθμός των 25 αστυνομικών και των 4 ομάδων που απαρτίζουν τη συγκεκριμένη ειδική ομάδα αναμένεται να διπλασιαστεί τις επόμενες ημέρες. Το σχέδιο αστυνόμευσης ανά περιοχή, γειτονιά, δρόμο περιλαμβάνει αρχικά τον εντοπισμό κενών και τρωτών σημείων σε διάφορα σημεία της πόλης, τη χαρτογράφηση, το είδος και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εγκληματικότητας που καταγράφεται προκειμένου να υπάρξουν στοχευμένες αστυνομικές ενέργειες αντιμετώπισης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top