Ο Έλληνας επιστήμονας της ΝΑSA που έστειλε τον άνθρωπο στο φεγγάρι!

Το ίδρυμα Ευγενίδου τιμά τη μνήμη του Αντώνη Κονταράτου

Ο Αντώνης Κονταράτος

Το ιστορικό πρόγραμμα «Απόλλων», η διαστημική αποστολή της ΝΑΣΑ που έστειλε τους Νηλ Άμστρονγκ, Μπαζ Όλντριν και Μάϊκλ Κόλινς στη Σελήνη, είχε και ελληνική «πινελιά». 

Μέλος της ομάδας των Αμερικάνων και Ευρωπαίων επιστημόνων της Διαστημικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, που έστειλε τους πρώτους ανθρώπους στο φεγγάρι,  υπήρξε ο ηλεκτρολόγος Μηχανικός του ΜΙΤ Αντώνης Κονταράτος (1933-2009), το όνομα του οποίου δεν έγινε τόσο γνωστό στη χώρα μας όσο θα έπρεπε. 

 Όπως θυμίζει το Ίδρυμα Ευγενίδου σε σχετική ανακοίνωση, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος τον Ιούλιο (21 Ιουλίου) 50 ετών από την πρώτη προσελήνωση ανθρώπου, ο Κονταράτος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), όταν εκείνη ξεκίνησε την «μάχη του Διαστήματος» με τη Σοβιετική Ένωση.

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας, με τη εξέχουσα ακαδημαϊκή και ερευνητική καριέρα στις ΗΠΑ γεννήθηκε στη Σαντορίνη, το 1933. 

Είχε σπουδάσει αρχικά ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας (Caltech), τις δύο κορυφαίες πολυτεχνικές σχολές των ΗΠΑ.

Ο Αντώνης Κονταράτος ήταν επικεφαλής μιας ομάδας 16 διδακτόρων διαφόρων ειδικοτήτων -βιοφυσικών, ψυχολόγων, μαθηματικών, χημικών- που είχε αναλάβει τον ρόλο συμβούλου της NASA σχετικά με τα προβλήματα υγείας και ασφάλειας των αστροναυτών του προγράμματος Apollo και των σχεδιαζόμενων διαπλανητικών επανδρωμένων πτήσεων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top