Πώς θα είναι και πού θα μεταφερθούν οι φυλακές του Κορυδαλλού

Εδώ και δύο δεκαετίες οι κάτοικοι ζητούν να φύγουν από την περιοχή!

Θετικές είναι οι αντιδράσεις στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ότι μεταφέρονται εκτός αστικού ιστού οι φυλακές Κορυδαλλού.

Η δημοσιογράφος του Star, Τασούλα Παπανικολάου βρέθηκε στην περιοχή και συνομίλησε με κατοίκους και αρμόδιους φορείς. Πάνω από δύο δεκαετίες οι κάτοικοι στον Κορυδαλλού ζητούν να φύγουν οι φυλακές από την πόλη τους...

«Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν φυλακές μέσα στην πόλη» είπε στην κάμερα μίας κάτοικος της περιοχής.

Οι φυλακές Κορυδαλλού βρίσκονται εδώ από το 1967 σε μια έκταση 100 στρεμμάτων. Είναι οι μεγαλύτερες φυλακές της χώρας με 2.500 κρατουμένους και 600 σωφρονιστικούς υπαλλήλους Ουσιαστικά  μέσα στο συγκρότημα στεγάζονται 5 διαφορετικές φυλακές ενώ υπάρχει ψυχιατρείο και νοσοκομείο.

«Πρέπει να παραδεχτώ ότι σε επίπεδο προγραμματικών δηλώσεων ένας πρωθυπουργός εξαγγέλλει την απομάκρυνση των φυλακών. Οι φυλακές δεν είναι βαλίτσα να τις μεταφέρεις. Το ζήτημα είναι μακροχρόνια αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε από σήμερα» ανέφερε ο Σταύρος Κασιμάτης, δήμαρχος Κορυδαλλού.

Το μεγάλο ερώτημα ειναι που θα μεταφερθούν οι φυλακές Κορυδαλλού. Ο Αντώνης Αραβαντινός ο αρχιφύλακας που έχει συνδέσει το όνομά του με την ιστορία των φυλακών  εξηγεί στο Star.

«Είναι δύσκολο εγχείρημα. Δε μπορώ να φανταστώ το Λεκανοπέδιο χωρίς φυλακή υποδίκων.  Όταν τα 2/3 της δικαστικής και δικηγορικής ύλης είναι στην Αθήνα. Δεν ξέρω ποιος χώρος είναι αυτός που πιθανολογείται αν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο από την κυβέρνηση».

Όταν εγκαινιάστηκαν οι φυλακές στον Κορυδαλλό υπήρχαν ελάχιστα σπίτια. Σήμερα κάτοικοι από το μπαλκόνια βλέπουν το προαύλιο των φυλακών.

Στους επόμενους μήνες θα γίνουν οι απαραίτητες μελέτες για το που τελικά θα μεταφερθούν οι φυλακές Κορυδαλλού μετά απο 50 σχεδόν χρόνια.

Πως θα είναι και πού θα μεταφερθούν οι καινούργιες φυλακές

Οι καινούριες φυλακές όπου και αν μεταφερθούν θα χτιστούν με ευρωπαϊκούς κανόνες και συστάσεις. Σε  καμία περίπτωση δε θα υπάρχουν οι θλιβερές εικόνες που έχουμε δει μέσα στα κελιά του κορυδαλλού με κρατουμένους να γλεντάνε να μετρούν χαρτονομίσματα και να μαχαιρώνουν ο ένας τον άλλο. καθώς η εποπτεία γίνεται πιο αυστηρή.

Στην καινούρια φυλακή  θα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες  που τώρα δεν υπάρχουν στον Κορυδαλλό.

Δεν μπορούν να είναι μαζί υπόδικοι και κατάδικοι. Δεν μπορούν να προαυλίζονται μαζί πάνω από 60 κρατούμενοι όταν στον Κορυδαλλό αυτή τη στιγμή προαυλίζονται τουλάχιστον 450 άτομα.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Σαββατοκύριακου του STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top