Διαβατά: Φωτιές, χημικά και συγκρούσεις προσφύγων με αστυνομικούς

Υπό κατάληψη ο Σταθμός Λαρίσης

Καζάνι που βράζει είναι τα Διαβατά, μετά από τη φήμη που άρχισε να διαρρέεται την Πέμπτη μέσω των social media ότι θα ανοίξουν τα σύνορα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες πρόσφυγες να έχουν πλέον κατασκηνώσει έξω από το κέντρο φιλοξενίας.  Το μεσημέρι της Παρασκευής ξέσπασαν νέα επεισόδια με τους αστυνομικούς. Αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών, ενώ οι πρόσφυγες έβαλαν φωτιές στα χωράφια. Στην Αθήνα πρόσφυγες προχώρησαν σε κατάληψη των σιδηροδρομικών γραμμών στον Σταθμό Λαρίσης, καθώς τους απαγορευτήκε η επιβίβαση στο τρένο. 

Οι πρόσφυγες, βρίσκονταν από νωρίς το πρωί, ώστε να πάνε και αυτοί στα Διαβατά, ανταποκρινόμενοι στο διαδικτυακό κάλεσμα. Όμως οι αστυνομικές δυνάμεις και ο οργανισμός τους εμπόδισαν να επιβιβαστούν κι εκείνοι προχώρησαν στην κατάληψη των γραμμών. 

Δεν πραγματοποιείται κανένα δρομολόγιο, ενώ οι πρόσφυγες, άρχισαν να στήνουν σκηνές μέσα στον σταθμό.

Καζάνι που «βράζει» τα Διαβατά

Την ίδια ώρα στα Διαβατά έχει στηθεί ένας αυτοσχέδιος καταυλισμός προσφύγων, καθώς από την Πέμπτη έξω από το κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών έχουν κατασκηνώσει περίπου 500 πρόσφυγες. 

Μικροένταση σημειώθηκε, όταν μια ομάδα από γυναικόπαιδα επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό για να πάει προς τα σύνορα. Άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα και να ζητούν να ανοίξει ο δρόμος. Υπήρξαν κάποια σπρωξίματα και από τις δύο πλευρές, όμως οι ψυχραιμότεροι κατάφεραν να ηρεμήσουν τα πνεύματα. 

Χθες το βράδυ έφτασαν άλλοι 200 πρόσφυγες, όμως δε δημιουργήθηκε κάποια ένταση και τα πνεύματα ήταν ήρεμα. Μάλιστα σημειώθηκαν και πάλι επεισόδια με τους αστυνομικούς που βρίσκονταν εκεί, καθώς πρόσφυγες χρησιμοποίησαν ως πολιορκητικό κριό μικρά παιδιά για να "σπάσουν" τον φραγμό. 

Στο σημείο βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη, που έχει αποκλείσει περιμετρικά την περιοχή, καθώς οι πρόσφυγες έχουν δηλώσει ότι πρόθεσή τους είναι να μεταβούν στα σύνορα. 

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ δήλωσαν ότι κάποιοι από τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι φιλοξενούνται σε δομές στη Βόρεια Ελλάδα, παρασύρθηκαν από την παραπληροφόρηση που κυκλοφορούσε τον τελευταίο διάστημα, μέσω κοινωνικών δικτύων, παρά τις προειδοποιήσεις από τις διοικήσεις των δομών. 

Κάλεσαν μάλιστα τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στις δομές φιλοξενίας. 

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο του Star εδώ
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top