Έβρος: Κινδυνεύουν να γκρεμιστούν οι καλύβες ψαράδων

«Θέλουν να μας βγάλουν όλους από εκεί»

Με το άγχος και την αγωνία για τις καλύβες τους ζουν οι ψαράδες στον Έβρο. Και αυτό γιατί αναμένεται προεδρικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να απομακρυνθούν πολλές από αυτές που βρίσκονται μέσα στο οικολογικό πάρκο.

Ο Θανάσης Καμηλάρης ζει από παιδί στο Δέλτα του Έβρου. Είναι ένας από τους ψαράδες που   έχουν χτίσει τις καλύβες τους  στο οικολογικό πάρκο. Σύμφωνα με τον φορέα που το διαχειρίζεται, τους επόμενους μήνες θα  γκρεμιστούν πολλές από αυτές. 

«Θέλουν να μας βγάλουν όλους από εκεί μέσα και τους κτηνοτρόφους και τους ψαράδες. Από εκεί ζούμε τις οικογένειές μας, από  εκεί μας μεγάλωσαν οι γονείς μας, από εκεί μεγαλώνουμε και εμείς, από εκεί ζούμε», είπε αγανακτισμένος ο Θανάσης Καμηλάρης στο Star.

Το σταρ βρέθηκε στο Δέλτα του Έβρου πριν από λίγους μήνες και κατέγραψε την ζωή των ψαράδων, πολλοί εκ των οποίων είναι εθνοφύλακες.
 

«Σε όλο το  Δέλτα υπάρχουν 170-180 καλύβες για τις ανάγκες των ψαράδων και των κτηνοτρόφων της περιοχής.  Άγνωστο πόσες θα γκρεμιστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας ψαράς της περιοχής.

«Θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες για οτιδήποτε γίνεται εκεί μέσα. Το προεδρικό διάταγμα αυτό ακριβώς θα θέσει και θα προχωρήσει σε ρυθμίσεις  για την προστασία και την διαχείρισή τους. Θα υπάρξει συγκεκριμένη ρύθμιση για τις πρόχειρες κατασκευές  που χρησιμοποιούν αυτοί οι άνθρωποι για την άσκηση της δραστηριότητάς τους μέσα στο εθνικό πάρκο», τόνισε ο Πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, Ανδρέας Αθανασιάδης.


Δεν είναι άσπρο ή μαύρο λένε οι περιβαλοντολόγοι, δηλαδή δεν χρειάζεται να γκρεμιστούν οι καλύβες για να προστατευτεί το περιβάλλον.


«Οι ψαράδες και οι κυνηγοί υπήρχαν μέχρι και σήμερα και μια χαρά συνηπήρχαν και δεν υπήρχε το οποιοδήποτε θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιβαλλοντολόγος  Ανδρέας Τσώκος.

Οι  ψαράδες, φύλακες των συνόρων μας στο Δέλτα ζουν με την αγωνία και ελπίζουν ότι  θα συνεχίσουν τη ζωή τους στον όμορφο τόπο, προστατεύοντας παράλληλα τα σύνορά μας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top