«Φόρα» την κάνναβη – Μερικές χρήσεις της που δεν είχατε φανταστεί

Κατασκευάζονται ρούχα, τσάντες ακόμα και καλλυντικά

κανναβη

Εσύ το ήξερες ότι την κάνναβη μπορείς να τη «φορέσεις» ή απλά να τη χρησιμοποιήσεις ως καλλυντικό;

Είναι νόμιμο;

Πλέον ναι. Εκτός από την ιατρική κάνναβη, της οποίας η εισαγωγή και η χρήση στη χώρα μας είναι νόμιμη από τις 30 Ιουνίου του 2017, η κάνναβη χρησιμοποιείται πια και στον τομέα της βιομηχανίας, καθώς νομιμοποιήθηκε και η καλλιέργειά της.

Χωράφια με… κάνναβη: Νόμιμη πλέον στην Ελλάδα η καλλιέργεια για φαρμακευτική χρήση

Προϊόντα κάνναβης στην 2η Athens Cannavis Expo 2019. Φωτογραφία: Κονταρίνης Γιώργος/Eurokinissi

Κάπως έτσι, μία τεράστια γκάμα προϊόντων πολλών χρήσεων άρχισε να κάνει την εμφάνισή της στην ελληνική αγορά.

Αυτό το Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στη χώρα μας η Διεθνής Έκθεση Κάνναβης της Αθήνας. Από τις 11-13 Ιανουαρίου, όποιος θέλει, είτε είναι έμπορος/επαγγελματίας είτε απλά... περίεργος, μπορεί να πάει στο Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου (Tae Kwon Do) και να δει από κοντά όλα τα τελευταία προϊόντα ή τις καινοτομίες που υπάρχουν στον τομέα αυτό σε όλο τον κόσμο.

Ποτά και άλλα προϊόντα κάνναβης.Φωτογραφία: Κονταρίνης Γιώργος/Eurokinissi

Tρόφιμα και ποτά

Όσο κι αν σου ακούγεται παράξενο, υπάρχει μεγάλη γκάμα από νόμιμα βρώσιμα προϊόντα κάνναβης. Είναι βιολογικά, χωρίς πρόσθετες ουσίες, για εκείνους που ακολουθούν ένα πιο υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.

Λάδι απο κάνναβη. Φωτογραφία: Κονταρίνης Γιώργος/Eurokinissi

Στην αγορά κυκλοφορούν καραμέλες με εκχύλισμα κάνναβης, pesto με κάνναβη και βασιλικό, παξιμάδια με αλεύρι κάνναβης, αλλά και… μπισκότα και σοκολάτα γάλακτος από κάνναβη.Επίσης μπορεί κανείς να βρει γλειφιτζούρια, κέικ, μπάρες κάνναβης και βούτυρο κάνναβης.

Τσάι κάνναβης. Φωτογραφία: Κονταρίνης Γιώργος/Eurokinissi

Τα πιο πολλά μπορείς να τα αναμείξεις με άλλα τρόφιμα ή απλά να τα φας μόνα τους.Εκτός από τα φαγητά, μπορείς να πιείς κι ενεργειακά ποτά ή μπίρες κάνναβης, που αποτελούν μία καινοτόμα κατηγορία προϊόντων.

Ποτά από κάνναβη. Φωτογραφία: Κονταρίνης Γιώργος/Eurokinissi

Ο κανναβόσπορος θεωρείται ο δεύτερος πιο πρωτεϊνούχος καρπός μετά τη σόγια, αφού παρουσιάζει υψηλότερη συγκέντρωση Ω3 και Ω6 λιπαρών ακόμα κι από τον φημισμένο λιναρόσπορο, και περιέχει 10 ιχνοστοιχεία.

Ρούχα

Το ήξερες ότι η κλωστική κάνναβη είναι η πρωταγωνίστρια της υφαντουργίας; Έχει πάνω από 50.000 δυνατότητες χρήσης και σίγουρα δεν είναι κάτι που ανακαλύφθηκε σήμερα.

Υπάρχει από τον 18ο αιώνα. Τότε η χρήση της ήταν ευρεία, μέχρι που με το πέρασμα των χρόνων αντικαταστάθηκε από το βαμβάκι και τις συνθετικές ίνες. Πλέον, έχει αρχίσει να ανακτά τον χαμένο χρόνο και χώρο.

Τσάντες από κάνναβη.Φωτογραφία: Κονταρίνης Γιώργος/Eurokinissi

Πώς είναι όμως να φοράς ένα ρούχο από κάνναβη; Σύμφωνα με τους ειδήμονες, αρχικά η υφή είναι σκληρή. Μετά τα πρώτα πλυσίματα όμως, οι ίνες μαλακώνουν.

Μην την μπερδεύεις με την ινδική κάνναβη, που είναι συνδεδεμένη με το ναρκωτικό. Εδώ μιλάμε για βιομηχανική κλωστική κάνναβη, η οποία είναι μια από τις ανθεκτικότερες φυτικές ίνες που υπάρχουν κι έχει την ιδιότητα να μη μουχλιάζει και να μη σαπίζει.

Καλλυντικά

Στην αγορά κυκλοφορούν επίσης κρέμες, αλοιφές και λοσιόν από κάνναβη. Τα συγκεκριμένα καλλυντικά διαθέτουν  οφέλη για την επιδερμίδα και τον οργανισμό, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν χαλαρωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες, προστατεύοντας, ενυδατώνοντας και αναζωογονώντας το δέρμα.

Επίσης υπάρχει λάδι για μασάζ πλούσιο σε κανναβιδιόλη, το οποίο εκτός από τιςενυδατικές και θρεπτικές ιδιότητες, είναι ιδανικό για την καταπολέμηση του εκζέματος, αλλά και αποτελεσματικό στην ανακούφιση της αρθρίτιδας, της μυϊκής δυσκαμψίας και του πόνου.

Για τους αγχώδεις κυκλοφορούν κι αιθέρια έλαια πλούσια σε κανναβιδιόλη, που χαλαρώνουν και αποφορτίζουν.

Κανναβιδιόλη

Αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά της κάνναβης. Δεν έχει καμία σχέση με την τετραϋδροκανναβινόλη (THC) η οποία είναι το συστατικό της κάνναβης που ευθύνεται για την αίσθηση χαλάρωσης. Αλληλεπιδρά με υποδοχείς στα κύτταρα του σώματος και ενισχύει την αποτελεσματική προστασία του οργανισμού από ασθένειες και πόνους. Επίσης, είναι μη τοξική και μη ψυχοδραστική. Είναι ασφαλής στη χρήση και νόμιμη.

Οι ειδικοί αναφέρουν μάλιστα πως ο οργανισμός μας παράγει μόνος του κανναβινοειδή, γι΄αυτό και είναι δεκτικός σε ανάλογες θεραπείες.

Προϊόντα που παράγονται από κανναβιδιόλη

  • Σπρέι από κανναβιδιόλη
  • Ατμιστές CBD
  • Κάψουλες ως φυσικό συμπλήρωμα
  • Υπόθετα από κανναβιδιόλη
  • Τσίχλες CBD
  • Τσάι


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top