Ολοκληρώθηκε το το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας. Οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης δόθηκαν στην κυκλοφορία, ενώ άνοιξαν και οι σταθμοί του Μετρό «Πανεπιστήμιο» και «Σύνταγμα».

Η Αστυνομία προχώρησε σε 21 προσαγωγές κατά τη διάρκεια ελέγχων, ενώ επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν στην Ομόνοια μετά το τέλος της διαδήλωσης, τα οποία έληξαν σχεδόν αμέσως. Εκτιμάται ότι στα Προπύλαια βρίσκονται περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές.
Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές ζητούν μεταξύ άλλων κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών στα σχολεία, μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, βελτιωμένες κτιριακές υποδομές, αύξηση μισθών και επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.

«Ο κόσμος είναι δικός μας», «Να σπουδάσουμε ή να επιβιώσουμε» ήταν μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πλακάτ που κρατούσαν οι μαθητές και οι φοιτητές.

Αρκετοί από αυτούς κρατούσαν κόκκινα και λευκά μπαλόνια, ενώ φώναζαν συνθήματα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Οι φοιτητές συνέδεσαν τις κινητοποιήσεις τους με αντίστοιχες δράσεις στη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Αλβανία, καλώντας σε μαζική συμμετοχή.

Ανάμεσα στα αιτήματά τους ήταν η λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τόσο στην καθημερινή διαβίωση όσο και στις σπουδές τους. Στο πλαίσιο των διεκδικήσεών τους, ήταν τα χαμηλότερα ενοίκια, η αύξηση του στεγαστικού επιδόματος και η διεύρυνση των δικαιούχων, αλλά και η ενίσχυση των φοιτητικών εστιών με περισσότερες διαθέσιμες θέσεις. Παράλληλα, έθεσαν ως προτεραιότητα την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.

Υπό τον φόβο επεισοδίων, αρκετά καταστήματα έκλεισαν ή τοποθέτησαν προθήκες στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της πορείας, κυρίως στην οδό Βουκουρεστίου, ώστε να μην υποστούν ζημιές.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.