Χωράφια με… κάνναβη: Νόμιμη πλέον στην Ελλάδα η καλλιέργεια για φαρμακευτική χρήση

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο – Πώς θα διασφαλίζεται η «κλειστή» διαδικασία παραγωγής

Το νομοσχέδιο για την κάνναβη

«Έχω βάλει μερικά στρέμματα με κάνναβη».

Μπορεί η συγκεκριμένη φράση να ακούγεται λίγο… «δύσπεπτη», ωστόσο από χθες η καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης είναι νόμιμη στην Ελλάδα.

Το σχετικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή από τα υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έγινε νόμος του κράτους με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Στόχος του είναι να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Ειδικότερα, θα δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας μεταποιητικών μονάδων παραγωγής, όπου θα γίνεται η καλλιέργεια και η επεξεργασία της πρώτης ύλης για την αποκλειστική παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Με την απαγόρευση της διάθεσης του προϊόντος σε κάποιο ενδιάμεσο στάδιο της επεξεργασίας της κάνναβης, πριν δηλαδή παραχθεί το τελικό φαρμακευτικό προϊόν, θα εξασφαλίζεται και το ότι δεν θα υπάρξουν «παραφωνίες» στην όλη διαδικασία. Γι΄ αυτό και αποκαλείται «κλειστή» παραγωγή.

Η φαρμακευτική κάνναβη είτε θα διατίθεται από τα φαρμακεία μέσω κρατικού μονοπωλίου (δηλαδή το κράτος θα ελέγχει πλήρως την κυκλοφορία και τη διάθεσή τους) είτε θα εξάγεται.

«Η καλλιέργεια δε θα θεωρείται αγροτική, αλλά είναι μια φάση για την παραγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης», διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

 

Τσιρώνης: Χιλιάδες ασθενείς έφερναν μέχρι πρόσφατα ημιπαρανόμως φάρμακα από το εξωτερικό

Ένα βήμα προς τα μπροστά θεωρεί ότι γίνεται με την έγκριση για την καλλιέργια της φαρμακευτικής κάνναβης o υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης.

«Είναι ένα πολύ παρεξηγημένο φυτό, νομίζω όμως πως πλέον έχει αλλάξει πολύ η εικόνα “ταμπού” που υπήρχε στο παρελθόν για το θέμα», δήλωσε στο star.gr, θυμίζοντας ότι «η Ελλάδα είχε πολύ μακρά παράδοση στο θέμα, καθώς αρκετοί από τους παππούδες μας την καλλιεργούσαν πριν από μερικές δεκαετίες». Όπως εξήγησε, μέχρι πριν από έξι μήνες, όταν και δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, «χιλιάδες ασθενείς αναγκάζονταν να φέρνουν ημιπαρανόμως τα φάρμακα τους από το Λονδίνο».

Τώρα αυτό αλλάζει άρδην, αφού φαρμακευτική κάνναβη δε θα εισάγεται, αλλά θα παράγεται στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο κ. Τσιρώνης υπογραμμίζει πως η Ελλάδα έχει - λόγω κλίματος - τα εχέγγυα για την παραγωγή κάνναβης εξαιρετικής ποιότητας και για να προσελκύσει έτσι πολλές επενδύσεις.

 

Τι ισχύει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα – Πότε νομιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η καλλιέργεια κάνναβης

Το πρώτο βήμα για την καλλιέργεια κάνναβης στην Ελλάδα έγινε το 2016, όταν νομιμοποιήθηκε η παραγωγή της κλωστικής κάνναβης.

Ουσιαστικά, ο δρόμος για την κλωστική κάνναβη είχε ανοίξει από το 2013 με την ψήφιση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, με τον οποίο εξαιρέθηκε από τις ουσίες που υπάγονται στα ναρκωτικά.

Σε μία Ελλάδα με ανεργία άνω του 20% και νέους επιχειρηματίες με φρέσκιες ιδέες και «ανοικτά» μυαλά, η ευκαιρία δε θα μπορούσε να πάει χαμένη.

Έτσι, ιδρύθηκε η KANNABIO, ο πρώτος Συνεταιρισμός βιολογικής κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα. Η βιομηχανική κάνναβη αποτελεί γεωργικό προϊόν που καλλιεργείται για την παραγωγή ευρέος φάσματος προϊόντων, μεταξύ των οποίων τρόφιμα και ποτά, καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας, συμπληρώματα διατροφής, καθώς και υφάσματα.

«Πρόκειται για αγροτικό προϊόν. Η βιομηχανική κάνναβη έχει 64 ποικιλίες. Ωστόσο, έχει μια σημαντική διαφορά από την ιατρική (ή ευφορική) κάνναβη, αν και ανήκουν στην ίδια κατηγορία φυτικών ειδών. Αυτό είναι η μικρή της περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη, κάτι που αποκλείει την ευφορική χρήση της, αφού δεν έχει ψυχοτρόπα επίδραση», δηλώνει στο star.gr ο Μιχάλης Θεοδωρόπουλος, Σύμβουλος Περιβάλλοντος και εφαρμογών Κάνναβης και ένας εκ των συνιδρυτών της ΚΑΝΝΑΒΙΟ. Με απλά λόγια, και να καπνίσει κανείς τις ποικιλίες αυτές, δεν κάνει… κεφάλι.

INFO: Η Τετραϋδροκανναβινόλη (THC) είναι η κύρια ψυχότροπος ουσία του φυτού κάνναβη. Είναι έντονα ψυχοενεργή και μπορεί ακόμη και σε μικρή ποσότητα να είναι μεθυστική (τοξική). Εν τούτοις, η Τετραϋδροκανναβινόλη (THC) έχει επιθυμητές ιατρικές εφαρμογές κι έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική ως και μία αποτελεσματική μορφή θεραπείας για τα συμπτώματα των «σοβαρών» ασθενειών.

Πηγή: θεραπευτικη-κανναβη.com.gr

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 250 στρέμματα βιομηχανικής κάνναβης σε διάφορες περιοχές της χώρας (Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Μεσσηνία Καρδίτσα, Αττική, κλπ.). Μάλιστα, η ΚΑΝΝΑΒΙΟ ήδη ετοιμάζει να βγάλει στην αγορά διατροφικά προϊόντα κάνναβης όπως σπορέλαιο, τσάι και αλεύρι Κάνναβης, τα οποία θα έχουν υψηλή διατροφική αξία, αλλά ουδεμία ψυχοτρόπα επίδραση.

 

Στα 145 δισ. δολάρια η παγκόσμια αγορά της κάνναβης

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, το πεδίο «ιατρική χρήση της κάνναβης» μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο λαμπρό.

«Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό στην Ελλάδα. Ο κλάδος είναι ο πιο ραγδαία αναπτυσσόμενος παγκοσμίως και θα έχει μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα 20 χρόνια. Όσοι μπούνε νωρίς, θα αποκτήσουν καλό μερίδιο. Δεν πρέπει να χάσουμε το τραίνο», τονίζει ο κ. Θεοδωρόπουλος, μιλώντας για προοπτική δημιουργίας 10.000 θέσεων εργασίας στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ετήσια αξία της παγκόσμιας αγοράς κάνναβης ανέρχεται στα 145 δισ. δολάρια. «Η τάση σε παγκόσμιο επίπεδο είναι να υπάρξει μια πλήρης ρύθμιση του φυτού για να μην οδηγείται ο κόσμος στα πλοκάμια της μαφίας», σημειώνει.

Δεν παραλείπει, ωστόσο, να τονίσει πως, αν και το νομοσχέδιο είναι ένα πρώτο, θετικό, βήμα όσον αφορά στην ιατρική χρήση της κάνναβης, δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη σχετικά με την προσβασιμότητα των ασθενών στο φυτικό φάρμακο Κάνναβη, στη συνταγογράφησή του ή στους διαφορετικούς τρόπους λήψης που θα έχουν στην διάθεσή τους οι ασθενείς.

 

Ήρθαν οι… Καναδοί

Ήδη, διεθνείς εταιρείες έσπευσαν να δηλώσουν ενδιαφέρον, προτού καν ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Η καναδική εταιρεία Aphria, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά της ιατρικής κάνναβης και της παραγωγής λαδιού κάνναβης, έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της για επένδυση σε έκταση 50.000 στρεμμάτων στη Θράκη.

Μάλιστα, φέρεται να έχει καταθέσει business plan σε συναντήσεις με τον πρώην (πλέον) υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, αλλά και πιο πρόσφατα με τον υφυπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα για δημιουργία περίπου 500 θέσεων εργασίας.

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top