Μάτι, πέντε μήνες μετά: Κινδυνεύει με αφανισμό ο οικισμός

«Τα σπίτια μας ρημάζουν» λένε οι κάτοικοι - Δεν έχει εκδοθεί καμία άδεια

Δείτε στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star πώς ήταν τα πρώτα Χριστούγεννα στο Μάτι

Πέντε μήνες έχουν περάσει από το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου του 2018, όταν το Μάτι γνώρισε τον όλεθρο. Η φονική πυρκαγιά άφησε πίσω της 100 νεκρούς, κατεστραμμένες ζωές και διαλυμένες περιουσίες.

Οι κάτοικοι παρά την κόλαση επί γης που έζησαν, δεν το έβαλαν στιγμή κάτω, προσπαθώντας να χτίσουν ξανά από τις στάχτες τον οικισμό. Πέντε μήνες μετά όμως, οι προσπάθειές τους πέφτουν στο κενό. Όπως καταγγέλλουν, δεν έχει εκδοθεί καμία άδεια επισκευής-ανακατασκευής των σπιτιών, παρά τις διαβεβαιώσεις (ακόμα και από τον ίδιο των Πρωθυπουργό) για γρήγορες διαδικασίες αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Χριστούγεννα στο Μάτι: Συσσίτιο του στρατού στους πυρόπληκτους

«Βαριά» τα πρώτα Χριστούγεννα στο Μάτι

Το Μάτι, πέντε μήνες μετά την καταστροφή. Φωτογραφία: Λιάκος Γιάννης/INTIME

Με επιστολή της, η ΣΕΚΜΑ (Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων - Μάτι Αττικής), αναφέρει πως σε αυτά τα μαύρα κουφάρια κατοικούσαν άνθρωποι, οικογένειες, των οποίων οι ζωές άλλαξαν δραματικά μέσα σε 2 ώρες. Άνθρωποι, που μένουν στις κατασκηνώσεις, τρέφονται σε συσσίτια, με αγωνία περιμένουν το πράσινο φως για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, ώστε να πάρουν πίσω τη ζωή τους.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πρότυπο οικισμό, ενώ αυτό που φαίνεται ότι πλησιάζει πλέον απειλητικά είναι ο ανύπαρκτος οικισμός

Στην επιστολή της, η ΣΕΚΜΑ (Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων - Μάτι Αττικής) τονίζει πως τα σπίτια που κάηκαν στις 23/07/2018 ρημάζουν, παρά το πολυσέλιδο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, ενώ οι βροχές επιδεινώνουν την ήδη κακή κατάστασή τους, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το απαιτούμενο κόστος για την επισκευή τους.

«Αν η κυβέρνηση την επομένη της καταστροφής εφάρμοζε τον νόμο για τις επιπτώσεις από τις  φυσικές καταστροφές (Π.Δ. της 8.2/1.3.1979, Δ 130), όλα ανεξαιρέτως τα σπίτια στο Μάτι θα επισκευάζονταν/ανακατασκευάζονταν άμεσα», υποστηρίζει η ΣΕΚΜΑ. «Αντ’ αυτού η κυβέρνηση προτίμησε -για λόγους που η ίδια γνωρίζει- να μας εμπλέξει και να εμπλακεί και η ίδια σε έναν κυκεώνα νομοθετημάτων, με αποτέλεσμα να μην έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα καμία άδεια επισκευής/ανακατασκευής στο Μάτι.

Σπίτια-κουφάρια, ρημαγμένα από τη φωτιά στο Μάτι. Φωτογραφία: Λιάκος Γιάννης/INTIME

Τι συμβαίνει στο Μάτι πέντε μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά

-Εξαγγέλλεται η διαμόρφωση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) γενικά κι αόριστα, χωρίς να προβλέπεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περαιτέρω καθυστερήσεις, αναβολές ή/και αναστολές για την επισκευή/ανακατασκευή των σπιτιών.

-Δεν αξιοποιούνται προϋπάρχουσες μελέτες και τοπογραφικές αποτυπώσεις, που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν για το Μάτι, ώστε αυτές, προσαρμοζόμενες στα σημερινά δεδομένα, να συμβάλουν στην επίσπευση της ανοικοδόμησης.

-Ανακοινώνονται δρόμοι προς διάνοιξη και αναστέλλονται σε συγκεκριμένους δρόμους οι εκδόσεις αδειών επισκευής/ανακατασκευής των σπιτιών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η απαιτούμενη κυκλοφοριακή μελέτη.

-Παρ' όλες τις κατ’ επανάληψη κυβερνητικές εξαγγελίες για την εφαρμογή γρήγορων διαδιακασιών (fast-track), οι αρμόδιες υπηρεσίες δε διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό, προκειμένου να εξυπηρετήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά τους πυρόπληκτους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται απίστευτη καθυστέρηση, ακόμη και για την παραλαβή των φακέλων έκδοσης αδειών.

-Παρά τις υπουργικές δηλώσεις ότι "το Μάτι δεν είναι δάσος", αντί να υιοθετηθεί μια απλή και γρήγορη διαδικασία, ορίζεται η Διεύθυνση Δασών ως αρμόδια για την έκδοση των απαραίτητων δασικών βεβαιώσεων, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σαφείς και αποτελεσματικές οδηγίες για τη γρήγορη διεκπεραίωση του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων.

Με την επιστολή της, η ΣΕΚΜΑ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, που απαιτούνται για τις επισκευές/ανακατασκευές όλων των σπιτιών, με προτεραιότητα σε αυτές των μονίμων κατοίκων, παρέχοντας τις απαραίτητες διευκρινίσεις προς το σύνολο των υπηρεσιών, για την άμεση έκδοση των αδειών.

Το καλοκαίρι του 2018 άφησε στις μνήμες μας ένα τεράστιο "γιατί", όσον αφορά την αμέλεια & ολιγωρία, που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός εκείνο το απόγευμα, ας μη γίνει το ίδιο και τούτο το καλοκαίρι. Η ΣΕΚΜΑ εύχεται Καλή Χρονιά  με υγεία σε όλον τον κόσμο και το 2019 να μας φέρει τη δύναμη ψυχής που απαιτείται -αλλά και τις άδειες- για να ξαναφτιάξουμε τα σπίτια μας, το χωριό μας και τις ζωές μας», καταλήγουν στην επιστολή τους οι κάτοικοι της περιοχής.


 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top