Χριστούγεννα στο Μάτι: Συσσίτιο του στρατού στους πυρόπληκτους

Οδοιπορικό στην πυρόπληκτη περιοχή που παλεύει με τη γραφειοκρατία

Χριστούγεννα σήμερα και τίποτα δεν είναι στο Μάτι όπως παλιά. Πέντε μήνες μετά την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου που άφησε πίσω της 100 νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές, η περιοχή έχει μετατραπεί σε έρημη πόλη, χωρίς όμως να χάνει την ελπίδα της.

Ανήμερα των Χριστουγέννων, κλιμάκιο του στρατού έφτασε στο Μάτι και μοίρασε φαγητό σε πυρόπληκτους κατοίκους.

Πυρόπληκτοι στο συσσίτιο του στρατού. Φωτογραφία: Λιάκος Γιάννης/InTime 

 

Kλιμάκιο του στρατού μοίρασε φαγητό στους πυρόπληκτους στην Αργυρά Ακτή. Φωτογραφία: Λιάκος Γιάννης/InTime 

Κατεστραμμένα σπίτια στο Μάτι από την πύρινη λαίλαπα. Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi

Οι κάτοικοι δεν το βάζουν κάτω. Αισθάνονται όμως, ότι η η πολιτεία τους έχει ξεχάσει και όπως λένε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, παλεύουν μόνοι τους, για να στήσουν τα σπιτικά τους από την αρχή. 

"Το Μάτι ζει": Παρά την απογοήτευση, οι κάτοικοι δεν χάνουν την ελπίδα τους. Μαύρο πανό σε καμμένο σπίτι εύχεται καλά χριστούγεννα και στέλνει ευχές. Φωτογραφία: Στεφάνου Στέλιος/InTime

Η γραφειοκρατία εξακολουθεί να πνίγει όλους τους κατοίκους που ξεσπιτώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες. 

Kαμμένα κλαδιά και δέντρα, παρατημένα σε αυλές. Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi

Ωστόσο δεν χάνουν την πίστη τους σε ένα καλύτερο αύριο και προσπαθούν να γυρίσουν σελίδα, «χτίζοντας» ξανά τη ζωή τους από το μηδέν.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Μάτι.Φωτογραφία: Στεφάνου Στέλιος/InTime

"Καλωσήρθατε στο Μάτι μας" γράφει μια πινακίδα. Φωτογραφία: Στεφάνου Στέλιος/InTime

Οδοιπορικό στο πυρόπληκτο Μάτι

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή, είναι το οδοιπορικό που πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες ο φωτορεπόρτερ Χρήστος Μπόνης με την Eurokinissi.

Όπως ο ίδιος αναφέρει, το Μάτι παραμένει νεκρή πόλη, «πόλη φάντασμα! Όσα σπίτια δεν καταστράφηκαν, παραμένουν κλειστά, λες και ο χρόνος της εγκατάλειψης είναι πολλών ετών».

Πόλη-φάντασμα το Μάτι μετά την καταστροφική πυρκαγιά.Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi

Αποκαΐδια και καμμένα δένδρα  παραμένουν ακόμη σε δρόμους η στις αυλές των σπιτιών. Τις παιδικές χαρές αρχίζει να τις καλύπτει η σκουριά. Αυλές και κήποι έχουν εγκαταλειφθεί χωρίς συντήρηση με αποτέλεσμα τα λουλούδια, τα δένδρα ή το γκαζόν να έχουν παραδοθεί στα αγριόχορτα. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι κομμένα και καμένα δένδρα από εκείνα που δεν «κατάφεραν» να ξεφύγουν από τη φωτιά.

Εικόνες εγκατάλειψης στο Μάτι.Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi

«Ανθρώπινη ζωή σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα που περπάτησα δεν συνάντησα!» αναφέρει ο φωτορεπόρτερ, προσθέτοντας πως «η μόνη ζωντανή ύπαρξη είναι μερικά σκυλιά -φύλακες των εξοχικών η μόνιμων κατοικιών».

Αυλές σπιτιών πέντε μήνες μετά την πύρινη λαίλαπα.Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi

«Η εικόνα που συναντάς κάνοντας μια μικρή βόλτα στα τετράγωνα του οικισμού αυτού σου δίνει την εντύπωση (αν δε γνωρίζει κάποιος τι συνέβη) ότι ο τόπος αυτός έχει μείνει εγκαταλελειμμένος χρόνια!Και όμως... Δεν είναι παρά ελάχιστοι μήνες», καταλήγει ο Χρήστος Μπόνης.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top