Επέστρεψαν στην πατρίδα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Συγκινητικές στιγμές στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Μετά από 168 μέρες κράτησης σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο Λοχίας, Δημήτρης Κούκλατζης επέστρεψαν λίγο πριν τις 04:00 το πρωί, ανήμερα της Παναγίας στην πατρίδα.

Ελεύθεροι οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί - Επιστρέφουν στην Ελλάδα

Πατέρας Κούκλατζη: «Παραμονή της Παναγίας ζούμε ένα θαύμα» - Για τον «Γολγοθά» που πέρασαν μίλησε και ο πατέρας του Μητρετώδη

Ο Tσίπρας για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς: «Καλή πατρίδα, καλή λευτεριά» - Φωτογραφία της Παναγίας της Ελευθερώτριας «ανέβασε» ο Πάνος Καμμένος

Ο πολιτικός κόσμος για την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος ήταν εκείνοι που παρέλαβαν τους δύο στρατιωτικούς από την Αδριανούπολη με το προεδρικό σκάφος και στις 03:18 προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. 

Εκεί οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν ήταν άκρως συγκινητικές, καθώς τους περίμεναν οι γονείς τους, αλλά και ο υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Μάλιστα ο κ. Καμμένος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους δύο στρατιωτικούς λίγο πριν επιβιβαστούν στο αεροσκάφος για την πατρίδα. 

Ήταν λίγο πριν τις 04:00, όταν ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης, φορώντας τις στρατιωτικές τους στολές κατέβηκαν από το προεδρικό αεροσκάφος, με άγημα του στρατού να τους αποδίδει τιμές. 

Οι δύο στρατιωτικοί συνομίλησαν με τον υπουργός Άμυνας και τον Αρχηγό ΓΕΣ και αμέσως μετά έπεσαν στις αγκαλιές των γονιών τους που όλον αυτό τον καιρό ανέβαιναν τον δικό τους Γολγοθά. 

«Θέλουμε να πούμε ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που μας στήριξαν», ήταν τα πρώτα λόγια του Άγγελου Μητρετώδη στους δημοσιογράφους. 

Καμμένος: Ο ελληνικός λαός ενωμένος υποδέχεται τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

«Είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα για την πατρίδα μας, ημέρα της Παναγίας, ημέρα της Τήνου του 1940», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μετά την υποδοχή στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και συνέχισε:

«Ο ελληνικός λαός σύσσωμος, ενωμένος υποδέχεται τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που βρέθηκαν επί πολλούς μήνες κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας. Θέλω να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας του ελληνικού λαού, ο οποίος με ιδιαίτερη φόρτιση, συγκίνηση, όλο αυτό το διάστημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, επέδειξε ενότητα και πατριωτισμό. Εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, αλλά και του ελληνικού λαού, τους υποδεχόμαστε στην πατρίδα και ελπίζω ότι η απελευθέρωση τους σήμερα, αυτή τη σημαδιακή ημέρα, θα σημάνει και μια άλλη ημέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μπορούμε να ζήσουμε μαζί, και μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά προς όφελος και των δύο λαών μας. Μπορούμε να ζήσουμε χτίζοντας το μέλλον και το αύριο και των δύο χωρών μας, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. 

Εκ μέρους των ενόπλων δυνάμεων καλωσορίζουμε μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία, τον Έλληνα αξιωματικό και τον Έλληνα υπαξιωματικό. Δημόσια τους συγχαίρω διότι κράτησαν τον όρκο τους ως καλοί και φιλότιμοι στρατιώτες, δεν παρέδωσαν τη σημαία  και την υπηρέτησαν σε αυτές τις συνθήκες αιχμαλωσίας και επέστρεψαν στην Ελλάδα για να συνεχίσουν την τήρηση του όρκου που έδωσαν στις ένοπλες δυνάμεις. Αυτά είναι τα στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Τους καλωσορίζουμε ανήμερα της Παναγιάς μας».

Κατρούγκαλος: Μοιραζόμαστε τη χαρά των οικογενειών τους

Για ημέρα χαράς και νέες προοπτικές για καλή συνεργασία και γειτονία με την Τουρκία, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Ο πρωθυπουργός ήδη τους συνεχάρη για τη στάση τους και τους μετέφερε τη χαρά που μοιραζόμαστε όλοι οι Έλληνες για την απελευθέρωσή τους. Γιατί πράγματι μοιραζόμαστε τη χαρά των οικογενειών τους. Όλες οι προσπάθειες συνέτειναν στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών. Όταν είχε ο πρωθυπουργός την πολύ δύσκολη συνάντηση με τον Ερντογάν, ενώ όλοι δήλωναν ότι δεν βγήκε τίποτε, ο ίδιος ήταν πιο αισιόδοξος ακριβώς γιατί όπως όλες οι προσπάθειές μας από το υπουργείο Εξωτερικών, από τον Νίκο Κοτζιά μέχρι τον πρέσβη και την πρόξενό μας συνέτειναν στην άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών. Ήταν μια προσπάθεια ενωτική που κι άλλες πολιτικές δυνάμεις προσπάθησαν να συμβάλουν με τις διεθνείς τους επαφές», είπε. 

Στη Λέσχη αξιωματικών μετά την άφιξή τους οι δύο στρατιωτικοί

Αμέσως μετά την άφιξή τους, ο υπουργός Άμυνας, η στρατιωτική ηγεσία και οι δύο στρατιωτικοί μετέβησαν στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης για λίγη ώρα και στη συνέχεια οι Δημήτρης Κούκλατζης και Άγγελος Μητρετώδης μεταφέρθηκαν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. 

Η πρώτη φωτογραφία μετά την απελευθέρωση

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, ήταν εκείνος που ανήρτησε στο Twitter την πρώτη φωτογραφία των Ελλήνων στρατιωτικών μετά την απελευθέρωση τους. 

«Σε λίγο Θεσσαλονίκη. Μεγάλη χαρά, μεγάλη επιτυχία. Αποτέλεσμα συστηματικής διπλωματικής προσπάθειας και κινητοποίησης της πολιτείας, των πολιτικών δυνάμεων, με τις ευχές όλων των Ελλήνων. Νέες προοπτικές για ενίσχυση της φιλίας,της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή», έγραψε. 

Το παρασκήνιο της αποφυλάκισης

Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή το απόγευμα, το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών απεφάνθη αυτή τη φορά ότι δε συντρέχουν λόγοι να είναι οι προφυλακιστέοι και αποφάσισε την αποφυλάκισή τους χωρίς περιοριστικούς όρους. 

Η έρευνα των κινητών τους τηλεφώνων ολοκληρώθηκε και δεν προέκυψε καμία απόδειξη κατασκοπείας, αλλά μόνο η είσοδός τους σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. 

Η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι οι Έλληνες στρατιωτικοί είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία. Οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι Έλληνες στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ

Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11 Ιουλίου είχε θέσει μετ’ επιτάσεως και πάλι το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. 

Σε συνομιλία που είχε με την κ. Μέρκελ ήταν παρών και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος έδωσε λεπτομέρειες για την υπόθεση της παράνομης κράτησής τους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που συνόδευαν τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, έθεσαν και αυτοί το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ως θέμα πρώτης προτεραιότητας στις επαφές που είχαν με ομολόγους τους υπουργούς χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον Τούρκο πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, η οποία διήρκησε περίπου δύο ώρες. 
Μετά από αυτή, σε συνέντευξη Τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει για τα όσα είχε συζητήσει με τον Τούρκο πρόεδρο σχετικά με τους δύο στρατιωτικούς: 

«Κατ’ αρχάς τα λόγια μου είναι μετρημένα, ωστόσο πρέπει να σας πω ότι βγαίνοντας από τη συνάντηση έχω περισσότερες ελπίδες από ότι πριν μπω στη συνάντηση αυτή. Δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση, για αυτό και διήρκεσε πάνω από μία ώρα και πενήντα λεπτά, σχεδόν δύο ώρες. Τέθηκαν όλα τα ζητήματα και βεβαίως από τη δική μας την πλευρά, απ' τη δική μου την πλευρά, κατέστη σαφές ότι το ζήτημα των δύο είναι ένα μείζον ζήτημα ηθικής, συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας που αφορά τη σχέση των δύο χωρών».

 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top