Πανελλαδικές 2018: Πώς θα κινηθούν οι βάσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Μεγάλη πτώση στις ιατρικές σχολές, άνοδος στα παιδαγωγικά

Βάσεις για πανελλήνιες

Έντονες διακυμάνσεις θα έχουν φέτος οι βάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι θέσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ αυξήθηκαν φέτος κατά 4.000, σε σχολές όπως οι νομικές, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, στα ΦΠΨ, αλλά όχι στις ιατρικές σχολές, όπου θα υπάρξει μείωση εισακτέων. 

Επίσης φέτος μόλις 917 υποψήφιοι πέτυχαν βαθμολογία από 18.500 μόρια και πάνω στο πεδίο των επιστημών Υγείας, ενώ πέρσι ήταν 1.386. 

Σύμφωνα με αναλυτές φέτος σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων θα παίξουν η κατάργηση του επιστημονικού πεδίου των Παιδαγωγικών Σπουδών και η παρουσία των τμημάτων του σε όλα τα υπόλοιπα πεδία. Επίσης καθοριστική θα είναι η παρουσία στο μηχανογραφικό του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με την παράλληλη διαγραφή των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. 

Τέλος όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, πολλοί θα είναι εκείνοι που θα εισαχθούν σε σχολές και τμήματα έχοντας λίγες χιλιάδες μόρια.

Με δεδομένα τα παραπάνω οι βάσεις στα ΤΕΙ αναμένεται να πέσουν κατά 1.000 μόρια και η εισαγωγή σε αυτά να ξεκινά από τα 2.800 μόρια. 

Στα ΑΕΙ πάλι οι βάσεις αναμένεται να ξεκινούν από 6.850 μόρια, ενώ κάτω από το όριο των 19.000 μορίων θα κινηθεί φέτος η βάση για την Ιατρική Αθηνών, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πτώση της βάσης στη συγκεκριμένη σχολή στα 18.960 μόρια. 

Εκτόξευση έως και 2.000 μόρια αναμένεται να σημειώσουν οι βάσεις στα παιδαγωγικά τμήματα. 

Οι βάσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Ανθρωπιστικών Σπουδών

Άνοδο της τάξης των 200 – 400 μορίων αναμένεται να παρουσιάσουν οι βάσεις εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα του 1ου Επιστημονικού πεδίου των Ανθρωπιστικών Σχέσεων. 

Ειδικότερα για τις υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου, η άνοδος φαίνεται ότι θα είναι μικρότερη, της τάξεως των 100 έως 200 μορίων.

Τεχνολογικές και Θετικές Σπουδές

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, θα υπάρξει πτώση των βάσεων των υψηλόβαθμων Πολυτεχνικών Σχολών τόσο των κεντρικών Πανεπιστημίων όσο και των Περιφερειακών. 

Οι χαμηλότερες επιδόσεις στη Φυσική (μάθημα βαρύτητας) αλλά και στη Γλώσσα σε συνδυασμό αφενός με την παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και με την αύξηση θέσεων σε πολυτεχνικές σχολές ανοίγουν τον δρόμο για πτώση των βάσεων στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων του Πεδίου η οποία αναμένεται να είναι ανάμεσα στα 200 και τα 500 μόρια κατά μέσο όρο.
 
Γενικά, εκτιμάται ότι η γενική κίνηση των βάσεων στο 2ο Πεδίο θα είναι πτωτική, της τάξεως των 200-500 μορίων, ενώ για τις υψηλόβαθμες σχολές, η πτώση θα κυμανθεί μεταξύ των 150 και 350 μορίων.

Σπουδές Υγείας και Ζωής

Πτώση των βάσεων εκτιμάται ότι θα έχουν και οι υψηλόβαθμες Ιατρικές Σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου καθώς στην κλίμακα βαθμολογίας 18-20 «άριστα», βαθμολογία που απαιτείται για την εισαγωγή στις Ιατρικές υπάρχουν μικρότερα ποσοστά από πέρσι.

Η εκτίμηση είναι ότι οι βάσεις στο 3ο πεδίο γενικά θα κινηθούν πτωτικά (250-400 μόρια), ενώ για τις υψηλόβαθμες σχολές, η πτώση θα είναι της τάξεως των 200-350 μορίων.

Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, αναμένεται άνοδος στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής κατά μέσο όρο 150-400 μόρια. Και αυτό, διότι στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας (μάθημα με υψηλό συντελεστή), το ποσοστό των μαθητών που έχουν επίδοση στην κλίμακα της βαθμολογίας 18-20 είναι υψηλότερο από πέρσι.

Παιδαγωγικά τμήματα

Τέλος, όπως έχει ήδη γραφεί για τα Παιδαγωγικά τμήματα που πλέον κατανέμονται σε όλα τα Πεδία, η κίνηση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να είναι ανοδική.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top