Χωρίς άδεια λειτουργούν οι ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων

Τι αποκάλυψε ο Συνήγορος του Καταναλωτή στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής

Στο ζήτημα των «τραπεζών βλαστοκυττάρων» και των ινστιτούτων αισθητικής αναφέρθηκε ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Λευτέρης Ζαγορίτης. Όπως είπε κατά τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, εταιρίες όχι μόνο λειτουργούν χωρίς άδεια, αλλά δεν έχουν καν ζητήσει!

«Πέρυσι τον Ιούλιο υπήρξε μια ανακοίνωση από μια εταιρία βλαστοκυττάρων ότι αδυνατεί να καλύψει τις δαπάνες για τη συντήρηση τους και ως εκ τούτου καλούσε τους πελάτες-γονείς να πάρουν τα βλαστοκύτταρα. Μιλάμε για 60.000 βλαστοκύτταρα επί 1.500 ευρώ που δόθηκε από κάθε οικογένεια» περιέγραψε ο κ.Ζαγορίτης.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή σημείωσε ότι ήρθαν δεκάδες αναφορές  -μερικές από αυτές περιέχονταν και δεκάδες άνθρωποι-. Η Ανεξάρτητη Αρχή απηύθυνε επιστολές προς τους δημόσιους φορείς για να εξεταστεί αν αυτές οι τράπεζες λειτουργούσαν νομίμως. 

«Μας ήρθε απάντηση από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων – ο οποίος θα έπρεπε να εισηγηθεί θετικά για να πάρει άδεια μια τράπεζα βλαστοκυττάρων- που έλεγε ότι εκτός από τις τρεις δημόσιες τράπεζες βλαστοκυττάρων, δεν μας έχει έρθει κανένας άλλος» εξήγησε ο κ.Ζαγορίτης και πρόσθεσε:

«Μετά μας ήρθε και απάντηση από το υπουργείο Υγείας, η οποία έλεγε ότι «δεν υπάρχει άδεια για ιδιωτική εταιρία, πέραν των τριών δημόσιων τραπεζών. Ούτε καν έχει ζητηθεί ποτέ».

Στις 24 Αυγούστου 2014, ο Συνήγορος του Καταναλωτή  ετοίμασε μια μηνυτήρια αναφορά και την κατέθεσε στον Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Ασκήθηκε ποινική δίωξη προς μια μία συγκεκριμένη εταιρία και είναι σε εξέλιξη έρευνα οι υπόλοιπες τράπεζες.

«Δεν πίστευα στα μάτια και στα αυτιά μου ότι τέτοιες εταιρίες κολοσσοί λειτουργούσαν χωρίς άδεια» σημείωσε ο κ.Ζαγορίτης και επεσήμανε ότι σκοπός είναι να λειτουργούν σωστά και όχι να καταδικαστεί κανείς. 

Τέλος, ο κ.Ζαγορίτης ανέφερε ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα ινστιτούτα αισθητικής. «Υπάρχουν καλά, μέτρια και κακά. Σε ορισμένες περιπτώσεις βγαίνουν κυρίες που έχουν πληρώσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ, καμένες και με σοβαρές σωματικές βλάβες. «Κάνουμε καταγγελία, διαπιστώνουμε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και Θεσσαλονίκης δεν έχει δώσει άδεια λειτουργίας. Προχωρούν οι υποθέσεις στον Εισαγγελέα και από κει και πέρα αναγκάζονται να λειτουργούν σύμφωνα με τον νόμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top