Αποκλεισμένα χωριά λόγω της κατάρρευσης του Θεογέφυρου

Γεωλόγοι επισκέφθηκαν το σημείο που μέχρι χθες έστεκε το σπάνιο γεφύρι της Ζίτσας και μελετούν τα αίτια της κατάρρευσης

Γεωλόγοι επισκέφθηκαν σήμερα το σημείο που μέχρι χθες έστεκε το σπάνιο Θεογέφυρο της Ζίτσας. Μελετούν τα αίτια της κατάρρευσης ενώ απαγόρευσαν τη διέλευση από την πλαϊνή γέφυρα, φοβούμενοι πως θα υποχωρήσει κι εκείνη.

Συγκινεί πάρα πολύ κόσμο! Ήταν ο μοναδικός δρόμος επικοινωνίας. Από την πλευρά της Ζίτσας, με όλα τα χωριά που είναι από την άλλη πλευρά» λέει κάτοικος του Λίθινου Ιωαννίνων.

Γραφικά χωριουδάκια δυτικά των Ιωαννίνων όπως το Λίθινο, η Ιερομνήμη και το Ράικο έχουν αποκοπεί λόγω της κατάρρευσης του Θεογέφυρου. Οι γεωλόγοι απέκλεισαν και τη σιδερένια γέφυρα που ήταν ακριβώς δίπλα.

Το Θεογέφυρο ήταν ένα μνημείο της φύσης. Επί αιώνες ήταν το μοναδικό πέρασμα για τους κατοίκους της Ζίτσας στον ποταμό Καλαμά.

Άμεσα τα τεχνικά κλιμάκια θα μετατοπίσουν το βάθρο της τεχνητής γέφυρας Μπέλει δυτικά από το σημείο της κατάρρευσης. Η σύνδεση μπορεί να αποκατασταθεί, η ομορφιά όμως όπως λένε οι κάτοικοι χάθηκε για πάντα.

«Είναι κάτι που έφυγε και δεν πρόκειται να ξαναγίνει»

«Ήταν κάτι το αξιολάτρευτο όλοι έρχονταν για να το δούνε. Ίσως το ταρακούνησε και ο σεισμός που έγινε πρόπερσι με αποτέλεσμα ο σεισμός να το φάει»

Από το πρωί κάτοικοι κατεβαίνουν στις όχθες του Καλαμά μη θέλοντας να πιστέψουν πως το Θεογέφυρο έχει πάψει να στέκει αγέρωχα στη θέση του.

«Ήταν ένα στολίδι της περιοχής, ήταν αξιοθέατο για τους τουρίστες είμαστε πολλοί στεναχωρημένοι και συγκινημένοι»

Ήταν αγαπημένο σημείο για extreme sport ενώ να σημειωθεί πως τόσο το Θεογέφυρο όσο και η ευρύτερη περιοχή είχε χαρακτηρισθεί ως αρχαιολογικός χώρος από το 1991.

Δείτε ολόκληρο το Δελτίο Ειδήσεων του STAR με τη Μάρα Ζαχαρέα εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top