Διεθνές Συνέδριο: «Ελληνιστική Αλεξάνδρεια: Εορτάζοντας 24 Αιώνες»

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 24 αιώνων, από την έναρξη λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου της Αλεξάνδρειας

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 24 αιώνων, από την έναρξη λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου της Αλεξάνδρειας, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας,  το υψηλού επιπέδου συνέδριο. «Ελληνιστική Αλεξάνδρεια: Εορτάζοντας 24 Αιώνες».

Το συνέδριο αποτέλεσε πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μαριάννα Βαρδινογιάννη, του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, του μουσείου της Ακρόπολης και του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος.

«Βλέπω ανάμεσα σας κορυφαίους επιστήμονες οι οποίοι ξέρω πολύ καλά ότι θα συμβάλουν στο να ξεκινήσουμε το μεγάλο ταξίδι ανακάλυψης της Αλεξάνδρειας και διδαχής για το τι μας άφησε, τι μπορεί να κάνουμε στο μέλλον», ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

«Από τη συμμετοχή μου στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, μέχρι σήμερα, το έργο που παρακολουθώ και στο οποίο συμμετέχω, με κάνει να αισθάνομαι πραγματικά υπερήφανη, όχι μόνο ως Ελληνίδα, αλλά και ως πολίτης του κόσμου του οποίου τα οράματα, οι ανακαλύψεις, οι αναζητήσεις και η έκφραση βρήκαν καταφύγιο στο κολοσσιαίο  έργο της Βιβλιοθήκης», σημείωσε η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Στο τριήμερο συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες με ειδίκευση  στο θέμα της ελληνιστικής Αλεξάνδρειας, μιας περιόδου που προσέφερε  στην σύγχρονη επιστήμη, τον πολιτισμό,  τη φιλοσοφία, την ανθρώπινη σκέψη και την κουλτούρα των λαών.

«Το πρόγραμμα Ελληνιστικών σπουδών της βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας είναι ένας φωτεινός φάρος στην Αλεξάνδρεια ο οποίος εξακολουθεί να φωτίζει», είπε ο Χρήστος Ζερεφός  Πρόεδρος  Μαριολοπουλείου  Καναγκινείου Ιδρύματος.

«Αισθάνομαι ότι προερχόμαστε από το ίδιο υλικό. Είμαστε πολύ κοντά οι δύο χώρες. Η ιστορία δείχνει, η γεωγραφία αποδεικνύει ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος ήταν πάντα πολύ κοντά σαν μια μονάδα . Η Αλεξάνδρεια αυτό συμβολίζει», τόνισε ο  Δρ. Mostafa El Feki, Διευθυντής  Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Σκοπός του συνεδρίου το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, ήταν η ανάδειξη των επιτευγμάτων της ελληνιστικής Αλεξάνδρειας και η επίδραση τους στον ευρωπαϊκό και μεσογειακό πολιτισμό.

«Αυτή είναι η Αλεξάνδρεια. Είναι ένα μυστήριο που μας καλεί να την ανακαλύψουμε κάθε μέρα, γιατί αν δεν την ανακαλύψεις δεν θα την αγαπήσεις», είπε ο Θεόδωρος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.

Στην τελετή έναρξης του συνεδρίου,  η κυρία Βαρδινογιάννη  προσέφερε  στον Προέδρο της Δημοκρατίας, μια σειρά συλλεκτικών γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ, αφιερωμένη στην επέτειο των 24 αιώνων της Ελληνιστικής Αλεξάνδρειας. Η σειρά  κυκλοφόρησε αποκλειστικά  με αφορμή την έναρξη του Συνεδρίου. Στο τέλος των εργασιών ο διεθνούς φήμης συνθέτης Στέφανος Κορκολής  παρουσίασε μελοποιημένα  ποιήματα του μεγάλου Αλεξανδρινού  ποιητή Κωνσταντίνου  Καβάφη, τα οποία ερμήνευσε η Σοφία Μανουσάκη.   

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top