Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς: Σπιούνοι και χαφιέδες θα κερδίζουν προαγωγές και προσλήψεις!

Από την Φιλανδία παίρνει ιδέες το οικονομικό επιτελείο

Κίνητρα στους πολίτες, ώστε να αποκαλύπτουν περιστατικά διαφθοράς, σχεδιάζει η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί ως τον Οκτώβριο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ

Χώρα-πρότυπο στην αντιμετώπιση της διαφθοράς θεωρείται η Φινλανδία, με το σύστημά της να στηρίζεται στις καταγγελίες πολιτών. Η κυβέρνηση ανέθεσε σε εταιρία από τη χώρα των χιλίων λιμνών να προσαρμόσει αυτό το μοντέλο στα ελληνικά δεδομένα.

Ελλείψει χρημάτων, δεν θα υπάρχουν οικονομικά κίνητρα για όσους αποκαλύπτουν περιστατικά διαφθοράς, αλλά μόνο ηθική κι επαγγελματική επιβράβευση. 

-Αν αυτός εργάζεται στο Δημόσιο, θα προστατεύεται  και θα παίρνει προαγωγή. 
-Αν είναι ιδιώτης, θα προσλαμβάνεται τιμητικά σε οργανισμό του Δημοσίου ή τις ένοπλες δυνάμεις, όπως ακριβώς οι ολυμπιονίκες. Αν εμπλέκεται και ο ίδιος, επιπλέον θα παίρνει χάρη.

Παράλληλα η κυβέρνηση, υπό την καθοδήγηση του ΟΟΣΑ, προωθεί κι ένα σύστημα προστασίας μαρτύρων, για σοβαρότερες περιπτώσεις.

Στη μάχη κατά της διαφθοράς όμως η κυβέρνηση εντάσσει και το ίντερνετ, μοιράζοντας διαφημιστική πίτα σε μπλόγκερς που δημοσιεύουν αποκαλύψεις. Μελετά όμως τους όρους, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε ένα αδιέξοδο κυνήγι μαγισσών, με απρόβλεπτα αποτελέσματα!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top